Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
18. 11. 2015,
8.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petro Porošenko Mihail Fomenko

Sreda, 18. 11. 2015, 8.07

8 let

V Maribor je poklical tudi predsednik Ukrajine

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Čeprav v mesecih, ko je Ukrajina v vojni z Rusijo, prav veliko časa in volje za druge dogodke nima, je ukrajinski predsednik Petro Porošenko v torek zvečer vseeno živčno pogledoval proti Mariboru.

"Po tekmi je bilo v garderobi zelo veselo, fantje so čestitke prejemali z vseh strani. Čestitat jim je prišel predsednik naše nogometne zveze, čestital jim je tudi ukrajinski predsednik (Petro Porošenko, op. p.). Vsi skupaj smo uspeh doživeli zelo čustveno," je po remiju z 1:1, ki je Ukrajini ob zmagi z 2:0 na sobotni tekmi v Lvovu prinesel nastop na evropskem prvenstvu 2016, povedal selektor Ukrajincev Mihail Fomenko.

Ta je bil v podobnem položaju, kot je bil pred torkovo tekmo v Ljudskem vrtu, že pred skorajda natanko dvema letoma. Takrat je Ukrajino vodil na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014 proti Franciji in v Parizu branil prednost z 2:0 s prve tekme, a izgubil z 0:3 in ostal brez nastopa v Braziliji. Ko je Boštjan Cesar Slovenijo že na samem začetku tekme popeljal v vodstvo z 1:0, je izkušenemu trenerju misel prav gotovo odhitela dve leti nazaj in v mesto, ki je v teh dneh v središču pozornosti zaradi terorističnih grozot. Zato ne čudi, da je bil v zaključku tekme zelo živčen in ga preživel na nogah.

Stali so vsi ob igrišču

"Na koncu je bilo vse skupaj zelo živčno, vpletenih je bilo veliko čustev, zato smo stali vsi. Od nogometašev in igralcev, ki so bili na rezervni klopi. Težko je biti v takšnem položaju in ostati miren. Podobno verjetno velja tudi za nasprotnika. Nagrada, za katero smo se potegovali oboji, je bila res velika. Le želim si lahko, da bomo v prihodnosti še pogostokrat v takšnem položaju," je dejal sicer mirni 67-letni trener, ki so ga številni ukrajinski novinarji ob prihodu v prostor, namenjen novinarski konferenci, nagradili z bučnim aplavzom. "Težko povem še kaj pametnega, čustva sem pustil na igrišču. Sem pa zelo vesel. Zase, za celotno reprezentanco in Ukrajino nasploh," je dodal.

Lahko celo postanejo evropski prvaki?

Evforija med Ukrajinci, ki so šli v šestem poizkusu skozi sito dodatnih kvalifikacij šele prvič, je očitno velika. Naslednje vprašanje, ki ga je selektor Ukrajine dobil, se je namreč glasilo, ali lahko njegova ekipa v Franciji prihodnje leto gre do konca. Ali lahko postane evropska prvakinja? "O tem težko govorim, saj je za tak uspeh pomembnih več faktorjev. Od tega, kakšne nasprotnike bomo imeli, do tega, v kakšni formi bomo in še veliko več," je diplomatsko odgovoril, čeprav verjetno ve, da je tak podvig praktično nemogoč.

"Čaka nas še veliko dela do začetka prvenstva, a verjamem, da so fantje pravi profesionalci in bodo naredili vse, da ga bodo pričakali najbolje pripravljeni. Da bodo sledili nalogam in ciljem, ki bodo pred nami," je še povedal trener, ki je na klop Ukrajine sedel decembra leta 2012.

Ne spreglejte