Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
19. 10. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

1

Natisni članek

Gianluigi Buffon Juventus Lyon liga prvakov liga prvakov nogomet

Sreda, 19. 10. 2016, 6.00

6 let, 7 mesecev

Gianluigi Buffon junak v Lyonu

Superman se je vrnil

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

1

Gianluigi Buffon je bil junak torkovega večera v ligi prvakov. Po slabih predstavah v zadnjem času je na igrišču odgovoril kritikom in z izjemnimi obrambami pripomogel, da se Juventus iz Lyona vrača s polnim izkupičkom. V Franciji je ubranil tudi enajstmetrovko.

Gianluigi Buffon je v Lyonu ubranil enajstmetrovko in poskrbel za še nekaj izjemnih obramb. | Foto: Guliverimage/Getty Images Gianluigi Buffon je v Lyonu ubranil enajstmetrovko in poskrbel za še nekaj izjemnih obramb. Foto: Guliverimage/Getty Images


Po veliki napaki v dresu Italije na tekmi proti Španiji in še eni napaki, ki si jo je med vratnicama Juventusa privoščil na tekmi proti Udineseju, je bil Gianluigi Buffon na udaru kritikov. Kar nekaj je bilo takšnih, ki so menili, da se je njegov čas, star je že 38 let, iztekel.

Med njimi zagotovo ni bilo navijačev Juventusa, katerega član je neprekinjeno že 15 let. "Tudi Superman je včasih le Clark Kent, Gigi (Buffon) je vedno naš Superman!" je pisalo na transparentu, ki so ga v podporo legendarnemu vratarju na tribunah izobesili na zadnji tekmi.

Vas zanima, kako je Gianluigi branil v Lyonu? Kliknite.

Ubranil je enajstmetrovko in dve stoodstotni priložnosti

Transparent navijačev v podporo legendarnemu vratarju. | Foto: Guliverimage/Getty Images Transparent navijačev v podporo legendarnemu vratarju. Foto: Guliverimage/Getty Images V Lyonu je Buffon, ki spada med najboljše vratarje na svetu zadnjega desetletja, dokazal, da se je superman vrnil. V tretjem krogu skupine H je Juventus v torek zvečer gostoval v Lyonu.

V 35. minuti je bil v škripcih, pri izidu 0:0 so imeli domačini na voljo enajstmetrovko. Odgovornost je prevzel najboljši strelec Lyona Alexandre Lacazette, a je vodstvo Francozov z obrambo preprečil Buffon.

Ta se je potem izkazal tudi na začetku drugega polčasa, ko je ustavil izjemen strel Nabila Fekirja, kot tudi v 70. minuti, ko je poskrbel za obrambo tekme, refleksno je odbil strel Corentina Tolissa od blizu z glavo.

Šest minut pozneje so Torinčani, ki so od 54. minute igrali z desetimi nogometaši, saj je bil takrat izključen Gabonec Mario Lemina, dosegli gol, ki jim je ob koncu prinesel zmago. Zabil ga je rezervist Juan Cuadrado, a Kolumbijec po koncu tekme še zdaleč ni bil tisti, ki so ga opevali.



Prehvaliti ga niso mogli niti Francozi

Z naskokom prvo ime tekme je bil Buffon, ki so ga hvalili tudi domači. "Bil je neverjeten. Napadali smo, imeli veliko priložnosti, a ga preprosto nismo mogli premagati. Kaj več bi še lahko naredili?" se je spraševal trener Lyona Bruno Genesio. "Buffon je bil fantastičen!" je legendarnega nogometaša, ki še vedno brani za italijansko reprezentanco, opeval tudi predsednik Lyona Jean-Michel Aulas.

Juventus se je zmage v Lyonu veselil predvsem po zaslugi svojega vratarja. | Foto: Reuters Juventus se je zmage v Lyonu veselil predvsem po zaslugi svojega vratarja. Foto: Reuters "Gigi je še enkrat dokazal, iz kakšnega testa je. Nikoli ne dvomite o njem! Preveč je pomemben za Juventus, pa tudi za Italijo. Je odličen vratar in odličen človek, ki je naš ključni mož," je vratarja, ki je Juventusu leta 2006, ko je bil ta zaradi afere z nameščanjem izidov izključen v drugo ligo, sledil tudi tja, pohvalil njegov soigralec Miralem Pjanić.

Na njegov pogreb bodo morali še počakati

"Ljudje lahko organizirajo moj pogreb, a tam me ne bodo našli," je po tekmi v šali kritikom odgovoril dobro razpoloženi Buffon.

"Nisem aroganten, a sem že večkrat rekel, da sem dovolj samokritičen in ne potrebujem očitkov tistih, ki ne spoštujejo truda drugih. V zadnjih tednih sem prebral in slišal veliko neumnosti, a le en pameten komentar. 'Od Buffona pričakujem več,' je rekel nekdo. To je res in z njim sem se strinjal tudi jaz," je v resnejšem tonu odgovoril vratar, ki se približuje številki 600 nastopov v majici Juventusa.


Morda vas iz rubrike nogomet na Siol.net zanima še:


38-letni legendarni nogometaš se ne namerava vdati kar tako. | Foto: Reuters 38-letni legendarni nogometaš se ne namerava vdati kar tako. Foto: Reuters Zdaj imajo odprto pot do napredovanja

Torinčani so po polovici skupinskega dela lige prvakov po zmagi v Lyonu s sedmimi točkami na vrhu lestvice skupine H. Pred tretjeuvrščenim tekmecem, ki so ga premagali tokrat, imajo štiri točke prednosti in so na dobri poti, da se uvrstijo v nadaljnje tekmovanje.

"Nismo igrali dobro in tako, kot znamo, a Lyon je dobra ekipa, ki je v zadnjih 15 letih odigrala veliko število evropskih tekem, zato smo vedeli, da nam ne bo lahko," je še povedal Buffon, ki je bil do zdaj z Juventusom sedemkrat italijanski prvak in z njim dvakrat izgubil v finalu lige prvakov. Leta 2006 je branil za Italijo, ko je ta osvojila naslov svetovne prvakinje.

Ne spreglejte