Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
12. 2. 2024,
12.08

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

Natisni članek

Domen Črnigoj Jan Oblak Jan Oblak Timi Max Elšnik Žan Celar Žan Vipotnik Benjamin Verbič Benjamin Šeško Benjamin Šeško Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca Euro 2024 Euro 2024

Ponedeljek, 12. 2. 2024, 12.08

2 meseca, 2 tedna

Kako so se izkazali slovenski reprezentanti?

Strelska eksplozija Slovencev, ki je ogrela srce Keku

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74
Matjaž Kek | Selektor slovenske reprezentance Matjaž Kek bo prihodnji mesec vodil izbrano vrsto proti Malti in Portugalski. | Foto www.alesfevzer.com

Selektor slovenske reprezentance Matjaž Kek bo prihodnji mesec vodil izbrano vrsto proti Malti in Portugalski.

Foto: www.alesfevzer.com

Slovenski nogometni reprezentanti so v izjemni strelski formi. To spoznanje lahko še kako veseli selektorja Matjaža Keka, saj se bliža težko pričakovani vrhunec, nastop na Euru v Nemčiji. V zadnjih dneh so namreč v klubskem dresu zadeli Benjamin Šeško, Žan Vipotnik, Žan Celar in tudi Benjamin Verbič, za prijetne novice pa je poskrbel še Andraž Šporar. Kaj vse se je zgodilo?

Slovenija Norveška liga narodov Jan Oblak Erling Haaland
Sportal Slovenci dočakali ples kroglic, kaj pravi Kek? #video

Najboljše nogometaše, ki jih ima Slovenija, čaka poleti spektakularen izziv v Nemčiji. Takrat jih bo na delu spremljala celotna Evropa, zato bo selektor Matjaž Kek skušal narediti vse, kar je v njegovi moči, da bodo v drugi polovici junija, ko se bodo na evropskem prvenstvu v skupini pomerili z Dansko (16. junija v Stuttgartu), Srbijo (20. junija v Münchnu) in Anglijo (25. junija v Kölnu), v zadovoljivi formi.

Za zmage nujno potrebuješ zadetke, glede na to, kar so pokazali legionarji v zadnjih dneh, pa so lahko slovenski ljubitelji nogometa še kako dobre volje zaradi strelskega učinka reprezentantov v klubskih dresih. Če bodo zadržali formo in jo prenesli še v izbrano vrsto, bi lahko Slovenija na Euru predstavljala tekmecem še kako neugodnega nasprotnika.

Šeško, Vipotnik in Celar zadevajo kot po tekočem traku

Benjamin Šeško je zatresel mrežo Augsburga po mojstrskem strelu z glavo. | Foto: Guliverimage Benjamin Šeško je zatresel mrežo Augsburga po mojstrskem strelu z glavo. Foto: Guliverimage V zadnjih klubskih nastopih so z zadetki izstopali napadalci. Mladi zvezdnik Leipziga Benjamin Šeško je v popolnosti pridobil zaupanje trenerja Marca Rosa, ki ga je znova uvrstil v začetno postavo. To pa je nekaj, o čemer je lahko Radečan v jesenskem delu zgolj sanjal. Mladi Slovenec je nemškemu strategu izkazano zaupanje vrnil s tistim, kar zna najbolje. Z zadetkom. V Augsburgu je na začetku drugega dela rdeče bike popeljal v vodstvo z 2:1. V polno je zadel že na tretji tekmi zapored, česar rdeči biki niso najbolje izkoristili. V letu 2024 zapravljajo točke, na lestvici so po remiju v Augsburgu peti (2:2), že v torek pa prihaja Real Madrid. Obeta se spektakel lige prvakov, Šeško bo skušal prekrižati načrte ravno klubu, za katerega bi rad v prihodnosti zaigral in s tem uresničil sanje. Čeprav je star komaj 20 let, je v tej sezoni za Leipzig dosegel že dvomestno število zadetkov (10). Šest golov je dosegel v bundesligi, dva v nemškem pokalu in dva v ligi prvakov.

Žan Vipotnik je s sedmimi zadetki prvi strelec Bordeauxa. | Foto: Guliverimage Žan Vipotnik je s sedmimi zadetki prvi strelec Bordeauxa. Foto: Guliverimage Strelsko je v letu 2024 navdihnjen tudi Žan Vipotnik. Bordeaux je v drugi francoski ligi doma premagal Grenoble z 1:0. Za zmago nad nekdanjim klubom Boštjana Cesarja, ki vztraja na visokem tretjem mestu, je bil najbolj zaslužen mladi Konjičan. Zadel je že v četrti minuti in poskrbel za edini zadetek na srečanju. Odigral je 80 minut, žirondinci, ki jih vodi Albert Riera, pa so skočili na 13. mesto lestvice. Vipotnik je v tej sezoni s sedmimi zadetki najboljši strelec Bordeauxa. Na zadnjih šestih nastopih v drugi ligi je meril v polno kar štirikrat.

Z zadetki zelo izstopa tudi 24-letni Žan Celar. Njegov Lugano je v soboto remiziral z Young Boys (3:3). Vodilni švicarski klub je trikrat vodil, Lugano pa je trikrat izenačil. Končni rezultat je z bele točke dosegel prav Celar. Nekdanji up Triglava in Maribora je na igrišču prebil 85 minut. V tej sezoni je na švicarskem prvenstvu dosegel že devet zadetkov in je drugi najboljši strelec tekmovanja. Zaostaja le za napadalcem Servetta iz Slonokoščene obale Chrisom Bedio (10), ki je pozimi zapustil Švico in se preselil k berlinskemu Unionu.

Žan Celar je z devetimi zadetki drugi najboljši strelec švicarskega prvenstva. | Foto: Guliverimage Žan Celar je z devetimi zadetki drugi najboljši strelec švicarskega prvenstva. Foto: Guliverimage

Vrnitev Verbiča in Šporarja

Benjamin Verbič se je vpisal med strelce v dresu Panathinaikosa prvič po dobrih štirih mesecih. | Foto: Guliverimage Benjamin Verbič se je vpisal med strelce v dresu Panathinaikosa prvič po dobrih štirih mesecih. Foto: Guliverimage Benjamin Verbič je Slovenijo obnorel pred tremi meseci, ko je prispeval zlata vreden zadetek za zmago nad Kazahstanom (2:1) in preboj na Euro 2024, zdaj pa je kot strelec opozoril nase še v dresu Panathinaikosa. Lahko si je oddahnil, saj je pred tem v Grčiji, kjer jeseni sploh ni bil uvrščen med kandidate za nastop v Evropi, nazadnje zatresel mrežo 28. septembra 2023, zdaj pa se je vpisal med strelce v gosteh proti Panserraikosu (3:0). Zadel je v osmi minuti po strelu z glavo. Odigral je 57 minut, tako da je obdobje, ko se je spopadal z zdravstvenimi težavami, na srečo že mimo. PAO je v Grčiji na tretjem mestu, za vodilnim Paokom iz Soluna zaostaja tri točke.

Njegov soigralec Andraž Šporar v nedeljo ni dosegel zadetka, a je vseeno razveselil slovenske navijače. Panathinaikosu je pomagal do zmage v gosteh nad Panserraikosom (3:0). Odigral je vso tekmo, s tem pa dal vedeti, kako so zdravstvene težave Ljubljančana že preteklost. Šporar je v 79. minuti prejel rumeni karton, zadnji zadetek pa je dosegel 7. januarja.

Še tretjič član slovenske trojice pri atenskem velikanu Adam Gnezda Čerin ni kandidiral za dvoboj. Trener Fatih Terim ga je namenoma spočil, da bo v sredo pripravljen za prvi polfinalni pokalni dvoboj s solunskim Paokom.

Kako so nastopili slovenski nogometni reprezentanti zadnji konec tedna?

Nogometaš Tekma (liga)  
Jan Oblak Sevilla : Atletico Madrid 1:0 (špansko prvenstvo) branil je vso tekmo
Vid Belec AEL Limasol : Apoel Nikozija 1:1 (ciprsko prvenstvo) branil je vso tekmo
Igor Vekić Vejle (dansko prvenstvo) - nadaljevalo se bo 19. februarja  
Martin Turk Cittadella : Parma 1:2 (italijanska druga liga) ostal je na klopi
Žan Karničnik Celje : Mura 4:1 (slovensko prvenstvo) igral je vso tekmo
Petar Stojanović Pisa : Sampdoria 2:0 (italijanska druga liga) igral je vso tekmo
Jaka Bijol Juventus – Udinese (italijansko prvenstvo) – tekma bo danes  
Miha Blažič Lech Poznan : Zaglebie Lubin 2:0 (poljsko prvenstvo)  ni kandidiral za tekmo (poškodba)
Jure Balkovec Fenerbahče : Alanyaspor 2:2 (turško prvenstvo) igral je vso tekmo
Erik Janža Piast Gliwice : Gornik Zabrze 1:3 (poljsko prvenstvo) ni kandidiral za tekmo (kazen)
Vanja Drkušić Soči (tusko prvenstvo) – nadaljevalo se bo 3. marca  
David Brekalo Orlando City (liga MLS) – sezona se začenja 22. februarja (pokal)  
David Zec Celje : Mura 4:1 (slovensko prvenstvo) igral je od 46. minute
Timi Max Elšnik Olimpija : Rogaška 2:2 (slovensko prvenstvo) igral je vso tekmo in v 77. minuti zadel z bele točke, v 11. minuti je prejel rumeni karton
Jasmin Kurtić Südtirol : Venezia 0:3 (italijanska druga liga) igral je od 59. minute
Benjamin Verbič Panserraikos : Panathiniakos 0:3 (grško prvenstvo) igral je 59 minut in v 8. minuti dosegel zadetek
Miha Zajc Fenerbahče : Alanyaspor 2:2 (turško prvenstvo) ostal je na klopi
Sandi Lovrić Juventus – Udinese (italijansko prvenstvo) – tekma bo danes  
Adam Gnezda Čerin Panserraikos : Panathiniakos 0:3 (grško prvenstvo) ni kandidiral za tekmo (počitek)
Jon Gorenc Stanković Salzburg : Sturm Gradec 1:1 (avstrijsko prvenstvo) igral je vso tekmo
Nino Žugelj Bodo/Glimt (norveško prvenstvo) – sezona se začenja 1. aprila, 15. februarja se začenja Evropa  
Domen Črnigoj Cremonese : Reggiana 1:1 (italijanska druga liga) ni kandidiral za tekmo (poškodba)
Benjamin Šeško Augsburg : RB Leipzig 2:2 (nemško prvenstvo) igral je 68 minut in v 52. minuti dosegel zadetek
Žan Vipotnik Bordeaux : Grenoble 1:0 (francoska druga liga) igral je 80 minut in v 8. minuti dosegel zadetek
Andraž Šporar Panserraikos : Panathiniakos 0:3 (grško prvenstvo)  
Žan Celar Lugano : Young Boys 3:3 (švicarsko prvenstvo) igral je 85 minut in v 80. minuti dosegel zadetek z bele točke
Luka Zahović Slask Wroclaw : Pogon Szczecin 0:1 (poljsko prvenstvo) ostal je na klopi
Jan Mlakar Pisa : Sampdoria 2:0 (italijanska druga liga) ostal je na klopi
Andres Vombergar Al Ittihad Kalba : Al Ain 0:2 (pokal ZAE) igral je 73 minut

Izjemen spomladanski uvod Šiškarja

Matej Poplatnik je Bravu pomagal do zmage v Domžalah z dvema zadetkoma. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Matej Poplatnik je Bravu pomagal do zmage v Domžalah z dvema zadetkoma. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Poleg strelske eksplozije reprezentantov, ki predstavljajo najmočnejše orožje selektorja Keka, kar so dokazale tudi kvalifikacije za Euro 2024, opozarjata nase z zadetki tudi napadalca, ki sta dres Slovenije prejšnji mesec oblekla v San Antoniu. Matej Poplatnik je odlično vstopil v spomladanski del za Bravo. Na gostovanju pri Domžalah je dosegel dva zadetka, Šiškarji pa so zmagali s 3:1. Po odhodu Ruija Pedra (10 golov) bi lahko kmalu postal prvi strelec 1. SNL, saj jih je zbral že devet, kar je izjemen dosežek za izkušenega napadalca, ki je še v prejšnji sezoni nastopal v drugi ligi. Zmago nad ZDA je z zadetkom omogočil Nejc Gradišar, ki se je iz Rogaške preselil na Madžarsko in na prvenstvu zadel v polno že na prvi tekmi za Fehervar. Tri dni pozneje je bil proti MTK na klopi. Fehervar je zmagal in se utrdil na tretjem mestu.

Celje Egor Prucev
Sportal A da je Celje napolnilo mrežo? Maribor jih je dal še več!

Pa preostali slovenski legionarji, ki igrajo v tujini? Luka Zahović se je s Pogonom iz Szczecina veselil gostujoče zmage nad Slaskom v Vroclavu (1:0). Soigralcem je za zmago na tekmi, ki je zaradi navijaških incidentov trajala nekoliko dlje, kot bi sicer, zaploskal s klopi za rezervne igralce. Ni dočakal priložnosti za nastop. Dvakratni najboljši strelec 1. SNL že dolgo čaka na zadetek. Nazadnje je meril v polno na Poljskem 30. julija 2023.

Na klopi je konec prejšnjega tedna obsedel tudi Jan Mlakar. Njegova Pisa je v drugi italijanski ligi premagala Stojanovićevo Sampdorio z 2:0, Ljubljančan pa je v primerjavi s prejšnjimi tekmami tokrat grel klop. Andres Vombergar, ki nastopa v Združenih arabskih emiratih, je v petek z Al Ittihad Kalbo izgubil pokalno tekmo z Al Ainom (0:2). Argentinski Slovenec je odigral 73 minut.

Jan Oblak je imel z Atleticom na vročem gostovanju v Sevilli veliko dela. | Foto: Guliverimage Jan Oblak je imel z Atleticom na vročem gostovanju v Sevilli veliko dela. Foto: Guliverimage

Slovenski napadalci so se torej veselili pozitivnih rezultatov, prvi vratar slovenske reprezentance, kapetan Jan Oblak, pa je izgubil na gostovanju pri Sevilli (0:1). Škofjeločan znova ni razočaral, zbral je pet obramb, pri Atleticu je višjo oceno od njega zbral le Rodrigo De Paul. Simeonejeva četa je doživela drugi zaporedni poraz. Že tri tekme je brez zmage, kar ni dobra popotnica pred nadaljevanjem lige prvakov. Kaj kmalu, 20. februarja, bo gostoval pri Interju na San Siru. Ravno na stadionu, kjer je leta 2016 ostal brez evropskega naslova proti Realu.

Črnigoja ne bo vsaj do aprila

Domen Črnigoj, ki kot posojeni nogometaš Venezie nastopa v serie B za Reggiano, bo moral zaradi poškodbe stegenske mišice počivati dva meseca. Osemindvajsetletni Primorec se je poškodoval v prejšnjem krogu s FeralpiSalom. Zdravstvene težave ima tudi Miha Blažič, ki ni kandidiral za dvoboj med Lechom in Zaglebiejem, a poljski mediji poročajo o tem, da poškodba ni težje narave, tako da bi se lahko hitro vrnil na zelenico.

Bayer Leverkusen - Bayern München
Sportal Bayer zadal hud udarec Bayernu, Šeško zadel za Leipzig
Real Madrid Vinicius Junior
Sportal Kiks za Oblaka in Barcelono, Real prizemljil presenečenje sezone
 
Ne spreglejte