Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 2. 2024,
22.28

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,78

Natisni članek

Euro 2024 Euro 2024 UEFA žreb Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca liga narodov

Četrtek, 8. 2. 2024, 22.28

2 meseca, 2 tedna

Liga narodov, žreb

Slovenci dočakali ples kroglic, kaj pravi Kek? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,78
Slovenija Norveška liga narodov Jan Oblak Erling Haaland | Jan Oblak se bo v ligi narodov znova nameril na enega najboljših napadalcev na svetu, Norvežana Erlinga Haalanda. | Foto Vid Ponikvar/Sportida

Jan Oblak se bo v ligi narodov znova nameril na enega najboljših napadalcev na svetu, Norvežana Erlinga Haalanda.

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Slovenska nogometna reprezentanca se vneto pripravlja na letošnji vrhunec, nastop na evropskem prvenstvu v Nemčiji, kjer se bo v skupini spoprijela z Dansko, Srbijo in Anglijo. Še pred tem so Slovenci dočakali nasprotnike v četrti izvedbi lige narodov, ki se bo začela to jesen. Žreb mladega tekmovanja, eksperimenta Uefe, ki je slovenskemu nogometu leta 2020 prinesel zgodovinski uspeh, je v Parizu Slovencem v skupini B3 namenil Avstrijo, Norveško in Kazahstan.

Aleksander Čeferin konfres Uefa
Sportal Statut spremenjen, a Čeferin ne bo več kandidiral za predsednika
Slovenija Kazahstan
Sportal Zdaj je jasno vse, NZS potrdila še zadnja dva

Liga B

B1: Češka, Ukrajina, Albanija, Gruzija
B2: Anglija, Finska, Irska, Grčija
B3: Avstrija, Norveška, Slovenija, Kazahstan
B4: Wales, Islandija, Črna gora, Turčija

Kakovostni bobni pred žrebom:

Prvi boben: Avstrija, Češka, Anglija, Wales
Drugi boben: Finska, Ukrajina, Islandija, Norveška
Tretji boben: Slovenija, Irska, Albanija, Črna gora
Četrti boben: Gruzija, Grčija, Turčija, Kazahstan  

Matjaž Kek po žrebu (video: NZS):

Letos jeseni se obeta četrta izvedba lige narodov. To je edino tekmovanje pod okriljem Evropske nogometne zveze (Uefa), v katerem je slovenska nogometna članska reprezentanca po skupinskem delu kadarkoli osvojila prvo mesto.

Na delu 54 reprezentanc, manjka le Rusija

Danes je v Parizu potekal letni kongres Uefe, na katerem je Aleksander Čeferin povedal, da ne bo kandidiral za nov mandat na čelu Uefe. | Foto: AP / Guliverimage Danes je v Parizu potekal letni kongres Uefe, na katerem je Aleksander Čeferin povedal, da ne bo kandidiral za nov mandat na čelu Uefe. Foto: AP / Guliverimage O tem, kdo bodo jeseni slovenski tekmeci, je odločil ples kroglic. Ta je Slovencem v skupini B3 namenil Avstrijo, Norveško in Kazahstan.

V Parizu je danes na letnem kongresu zasedal izvršni odbor Evropske nogometne zveze (Uefa) na čelu s predsednikom Aleksandrom Čeferinom, udeležil se ga je tudi predsednik slovenske krovne zveze Radenko Mijatović. Na žrebu pa je sodelovalo 54 izmed 55 članic evropske nogometne družine. Rusija ostaja suspendirana. Prisoten je bil tudi slovenski selektor Matjaž Kek.

Uefa se je odločila za spremembo, marca 2025 bodo v izločilnem delu za napredovanje prvič sodelovale tudi drugouvrščene reprezentance v skupinah. Če bi tako Slovenija v svoji skupini osvojila drugo mesto, bi se prihodnje leto za napredovanje v elitno skupino A, kjer so zbrane največje evropske velesile, potegovala proti enemu izmed tretjeuvrščenih reprezentanc iz najboljše skupine. Prvo mesto še naprej zagotavlja neposredno napredovanje v višjo skupino.

Znova Kazahstan

Slovenija je v ligi B pred žrebom na kakovostni lestvici zasedala 9. mesto, tako da je bila postavljena v tretji boben. Sloveniji je izmed že potrjenih udeleženk Eura ples kroglic v Parizu namenil severno sosedo Avstrijo. Slovenska izbrana vrsta se je proti Avstriji nazadnje merila v kvalifikacijah za euro 2020 in obe tekmi izgubila z 0:1. Edino zmago je dosegla marca 1997 na prijateljski tekmi, ima pa še poraz s prijateljske tekme leta 2018.

Slovenska izbrana vrsta pa se bo pomerila tudi z reprezentanco, ki jo prihodnji mesec čakajo dodatne kvalifikacije za Euro 2024. To je Kazahstan, s katerim si je Kekova četa izbojevala nastop na Euru. Slovenija se bo s Kazahstanom, ki je sprva pristal v skupini B2 in nato zaradi geografskega ključa končal v slovenski skupini, skupno pomerila tretjič. 

Kazahstan bo v Sloveniji gostoval tudi letos. | Foto: www.alesfevzer.com Kazahstan bo v Sloveniji gostoval tudi letos. Foto: www.alesfevzer.com

Tretji tekmec je Norveška, ki ima v svojih vrstah enega najboljših napadalcev na svetu, Erlinga Haalanda, a je v tretji izvedbi lige narodov že občutila moč Slovenije, saj je na dveh tekmah proti Kekovi četi osvojila le točko. Prav z Norveško se je Slovenija pomerila največkrat, kar enajstkrat. Skupaj ima dve zmagi, trikrat se je obračun končal brez zmagovalca, Norveška pa je dobila šest tekem.

Vsaka ekipa bo igrala šest tekem, po tri doma in v gosteh. Tekme skupinskega dela bodo od 5. do 7. septembra, od 8. do 10. septembra, od 10. do 12. oktobra, od 13. do 15. oktobra, od 14. do 16. novembra ter od 17. do 19. novembra.

Kaj je po žrebu povedal slovenski selektor Matjaž Kek?

"Zelo tekmovalna skupina. Avstrija je ena najboljših reprezentanc v Evropi, potem pa sta tu še Norveška in Kazahstan, proti kateremu smo igrali tako rekoč pred nekaj dnevi. To je skupina, v kateri se bo veliko vprašalo tudi Slovenijo," je po žrebu za Nogometno zvezo Slovenije strnil selektor slovenske reprezentance.

"Še enkrat se je pokazala pomembnost dobrega igranja v ligi narodov. Najprej smo zmagali v ligi C, nato obstali v ligi B. In prav tam se je postavil temelj generacije, ki se je zdaj uvrstila na evropsko prvenstvo. Iz mojega zornega kota je usmeritev Uefe pravilna, da včasih nepotrebne prijateljske tekme zamenja z ligo narodov. V njej se tekmuje, igra za prestiž, za to, da lahko napreduješ in konec koncev tudi uvrstiš na veliko tekmovanje. Slovenija je vsaj v zadnjih dveh izvedbah lige narodov igrala dobro," je še dodal Kek.

Preostale skupine lige narodov:

Liga A:

A1: Hrvaška, Portugalska, Poljska, Škotska
A2: Italija, Belgija, Francija, Izrael
A3: Nizozemska, Madžarska, Nemčija, Bosna in Hercegovina
A4: Španija, Danska, Švica, Srbija

Liga C:

C1: Švedska, Azerbajdžan, Slovaška, Estonija
C2: Romunija, Kosovo, Ciper, Litva/Gibraltar
C3: Luksemburg, Bolgarija, Severna Irska, Belorusija
C4: Armenija, Ferski otoki, Severna Makedonija, Latvija

Liga D:

D1: Litva/Gibraltar, San Marino, Lihtenštajn
D2: Moldavija, Malta, Andora

Začelo se je vse prej kot spodbudno ...

Slovenija je v prvo izvedbo lige narodov leta 2018 krenila pod vodstvom Tomaža Kavčiča, a ostala brez zmage. | Foto: Reuters Slovenija je v prvo izvedbo lige narodov leta 2018 krenila pod vodstvom Tomaža Kavčiča, a ostala brez zmage. Foto: Reuters V krstni izvedbi Slovenija ni navdušila. Pisalo se je leto 2018, selektor je bil Tomaž Kavčič, med vratnicama ni bilo Jana Oblaka, po prvi tekmi pa se je od reprezentance poslovil Kevin Kampl. Slovenija je v skupini C3 osvojila zadnje mesto. Na šestih tekmah proti Norveški, Bolgariji in Cipru je osvojila le tri točke, zmagala ni niti enkrat, zadnji dve tekmi pa je po odhodu Kavčiča vodil Igor Benedejčič.

Slovenija bi morala zdrsniti v najslabšo skupino D, a jo je rešila odločitev Uefe o menjavi tekmovalnega ustroja, ki je bila sprejeta ravno na zasedanju izvršnega odbora v Ljubljani.

... sledil je zgodovinski uspeh

Veselje Slovenije po zlata vrednem remiju v Atenah (0:0) | Foto: Sportida Veselje Slovenije po zlata vrednem remiju v Atenah (0:0) Foto: Sportida Slovenija je ostala v tretjem najmočnejšem kakovostnem rangu tudi ob drugi izvedbi tekmovanja, žreb jo je znova uvrstil v skupino C3, tokrat pa je šlo izbrani vrsti bistveno bolje. Pred praznimi tribunami, posledici pandemije koronavirusa, so nogometaši s podobo Triglava na dresih na šestih tekmah proti Grčiji, Kosovu in Moldaviji osvojili kar 14 točk in zasedli prvo mesto. S tem so dosegli zgodovinski uspeh, saj ni slovenska članska reprezentanca pred tem še nikoli v podobnem tekmovanju pod okriljem Uefe osvojila prvega mesta.

Izbrano vrsto je do uspeha popeljal Matjaž Kek. Pot do vrha je bila naporna, Slovenijo so najbolj namučili Grki. Obe medsebojni tekmi sta se končali brez zadetkov (0:0), na zadnji, ko je Kekova četa v Atenah nevarno visela, Grki pa pritiskali do zadnje sekunde, pa se je izkazal Jan Oblak.

Slovenija po evrogolu Šeška pahnila Švedsko v ligo C

Prvo mesto je prineslo nagrado, Slovenija se je v tretji izvedbi lige narodov preselila med boljše reprezentance in zaigrala v južnoslovansko-skandinavski skupini B4. Tokrat je naletela na močnejše tekmece, kot jih je bila vajena na prejšnjih izvedbah tekmovanja. Po uvodnih dveh nastopih, najprej je Švedska zmagala v Stožicah z 2:0, nato je bila Kekova četa nemočna še v Beogradu (1:4), ni manjkalo slabe volje in nezadovoljstva. Selektor se je že spogledoval z odhodom, a so nato sledili lepši dnevi za slovenski nogomet.

Benjamin Šeško je na Švedskem dosegel enega najlepših zadetkov v zgodovini slovenske reprezentance. | Foto: AP / Guliverimage Benjamin Šeško je na Švedskem dosegel enega najlepših zadetkov v zgodovini slovenske reprezentance. Foto: AP / Guliverimage

Namesto bolnega Keka je na vroči stolček za dve tekmi sedel njegov pomočnik Boštjan Cesar. Slovenija v skupini, kjer sta izstopala najboljša strelca takratne izvedbe lige narodov, tako Norvežan Erling Haaland kot Srb Aleksandar Mitrović sta dosegla šest zadetkov, ni več izgubila.

Najprej je ob izjemni predstavi Oblaka prvič v zgodovini ostala neporažena v Oslu (0:0), nato je v Stožicah po zaostanku z 0:2 pokvarila načrte Srbiji (2:2), v zaključku pa jo zagodla še obema skandinavskima ekipama. Norveško je premagala v Ljubljani (2:1), s Švedsko pa remizirala v gosteh (1:1), kar je zadoščalo za tretje mesto in obstanek v B ligi. Na obeh tekmah je z velemojstrskima zadetkoma opozoril nase mladi as Benjamin Šeško.

Slovenija se bo letos z Anglijo pomerila na Euru 2024. Se bo tudi v ligi narodov? | Foto: Reuters Slovenija se bo letos z Anglijo pomerila na Euru 2024. Se bo tudi v ligi narodov? Foto: Reuters

Sloveniji je uspeh, saj je v močni konkurenci prehitela Švedsko, utrdil samozavest. Začutili so se zametki predstav, ki jih je Kekova četa ponudila leto dni pozneje v kvalifikacijah za Euro 2024 in jih končala kraljevsko. Na drugem mestu, zgolj za Dansko, in s priigrano vozovnico za spektakel v Nemčiji. Na njem se bo pomerila z Dansko, Srbijo in Anglijo, kmalu po tem, ko bo letošnji Euro zaprl vrata, pa se bo jeseni začela četrta izvedba lige narodov. Tudi tokrat prinaša dodatno nagrado, saj bodo najboljši nagrajeni s popravnim izpitom, če se jim bo zalomilo v kvalifikacijah za SP 2026, saj bodo lahko vseeno nastopili v dodatnih kvalifikacijah.

Uefa Logotip
Sportal Kako bo Uefa delila milijone?
Aleksander Čeferin
Sportal Hrvaška ni podprla Bobana. Ostaja na strani Čeferina.
 
Ne spreglejte