Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
15. 12. 2015,
14.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

NK Krško Tomaž Petrovič Prva liga Telekom Slovenije

Torek, 15. 12. 2015, 14.55

6 let, 6 mesecev

Srečni, ker se niso osramotili

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Nogometaši Krškega so po jesenskem delu krstne prvoligaške sezone na dnu lestvice, a so vseeno zadovoljni. Zaostanek za zasledovalci ni velik, dodaten nasmeh jim je na obraz pričaral skalp Olimpije.

Krčani pišejo zgodovino. Ko so pred polovico leta osvojili drugo ligo, je vodstvo kluba prižgalo zeleno luč in se drzno odločilo za celoletno druženje s slovensko klubsko elito. "Vsi so pričakovali, da bomo zbrali pet točk ali pa še manj ter podobno kot Radomlje hitro znašli na dnu razpredelnice, a smo jih presenetili in osvojili več točk (19, op. p.)," je pohvalil izbrance Tomaž Petrovič.

Trener, ki je "nuklearce" popeljal v prvo ligo, je zadovoljen še z nečim. "Odzivi celotne Slovenije so pozitivni. Prejemamo čestitke. Čeprav se težko primerjamo z drugimi, skušamo iti svojo pot. Fantje so pravi in izkazujejo veliko željo, navijači nam pomagajo. Želimo biti blizu tekmecev. Smo vendarle športniki, tako da nas zanima obstanek," je strateg Krškega prepričan, da lahko njegovi varovanci v spomladanskem delu mešajo štrene najbližjim sosedom in popestrijo boj za obstanek.

Od šestega do zadnjega mesta, ki ga zasedajo Krčani, so le štiri točke razlike. Uspeh Krškega, da se je tako približal sosedom, je še toliko večji, če upoštevamo, da je polovica ekipe vsakodnevno vezana na opravljanje dela. Nekateri so zaposleni, drugi opravljajo honorarna dela, tretji študirajo.

"Zaradi tega nam je logistično težje. Težava nastopi, ko je zgoščen ritem tekem. Vsa čast igralcem, ki delajo in so na voljo za popoldanske tekme."

Želijo igrati nogomet, a je to težko

Prva liga ga ni presenetila. Pred začetkom zgodovinske sezone so se njegova pričakovanja sukala v podobnih krogih. "Vedel sem, kaj nas čaka. Vedel sem, da bomo naleteli na težave tako na igrišču kot tudi zunaj njega, a se v klubu močno trudijo, da bi jih odpravili. Lepo skrbijo za igralce, zato je slika o opravljenem v jesenskem delu pozitivna. Nič me ni presenetilo," je odvrnil mladi trener in se popravil. "No, v bistvu me je nekaj presenetilo," je načel novo misel.

Pred vrnitvijo v Posavje je deloval v Ljubljani in v drugi ligi vodil Interblock, ko je ta še računal na člansko ekipo. V njej je nastopal tudi Andraž Šporar. Ravno z njim je povezano to presenečenje, saj je Krško v zadnjem krogu nenadejano premagal jesenskega prvaka Olimpijo (2:1), novopečeni napadalec Basla pa je dvoboj spremljal na tribunah. "To me je res presenetilo (smeh, op. p.). Smo pač takšni, da verjamemo v podvige. Dejali smo si, da bomo poizkušali in na koncu nam je res uspelo," se z veseljem spominja odmevne sobotne zmage, ki so se je izredno razveselili tudi v Mariboru.

Krško je v 22 krogih doseglo le 11 zadetkov. Ima najslabši napad v prvenstvu, dva zadetka pa je doseglo le na eni tekmi. Prav na zadnji, ko je šokiralo zeleno-bele goste iz prestolnice. "Težko je bili konkurenčen v napadu, ker porabimo veliko moči v obrambi. Skušamo pa igrati podobno odprto kot v drugi ligi. Želimo igrati nogomet, a je to težko," se je prepričal, da je prvoligaška konkurenca bistveno težja od tiste, ki vlada v 2. SNL. To dokazuje tudi lestvica. V prejšnji sezoni so bili najboljši, zdaj so najslabši.

Številni prvoligaši jim lahko zavidajo pomoč navijačev

"Navijači so ena naših največjih kakovosti. Z nami so v dobrem in slabem, potujejo tudi na gostovanja in so velika popestritev za vso ligo. Številnim prvoligašem manjka takšna podpora, kot smo je deležni mi," je ponosen na navijače, Nuclear Boys. V sredo jim bodo nogometaši čestitali na druženju, ki ga bo začinila še medsebojna nogometna tekma.

"Bo zabavno in sproščeno," se veseli še zadnje letošnje "obveznosti", nato pa bodo igralci na čelu s strokovnim vodstvom romali na zimski premor: "Zaslužili smo si ga, vsi smo zelo izčrpani."

Zaradi glasne podpore navijačev so se Krčani izkazali kot gostitelji. Če v gosteh niso osvajali veliko točk, so bili veliko bolj prepričljivi doma, kjer so na posebni lestvici peti najbolj prepričljivi gostitelji. "Doma smo močnejši. Že v drugi ligi smo veljali za domačinsko ekipo, to očitno ostaja naša tradicija," je pripomnil 37-letni strateg Krškega.

Ko je beseda nanesla na neuspešna gostovanja, na katerih je Krško osvojilo pičle tri točke, je najprej globoko zavzdihnil, nato pa dejal: "Veliko je objektivnih dejavnikov, zakaj smo v gosteh slabši. Razlog je tudi v pomanjkanju izkušenj, kjer zaostajamo za drugimi. Skušamo se hitro učiti, da bi bilo spomladi bolje. Verjamem, da bomo takrat močnejši. Vsaka ekipa se mora razvijati."

Ogrodje bodo sestavljali domači fantje

Kot trener si želi tudi okrepitve, a se zaveda, da bo to odvisno od odločitve vodstva kluba. Denarja ni toliko, da bi se ga lahko vložilo v nakup preverjenih imen. Krško bo še naprej skušalo bazirati na mladih, večinoma domačih igralcih, s katerimi želi zadržati ponosno posavsko energijo.

Priprave na spomladanski del bodo potekale po ustaljenem vzorcu, ki ga poznajo še iz obdobja, ko so nastopali v drugi ligi. Večino priprav, ki se bodo uradno začele med 5. in 10. januarjem, bodo opravili doma na umetni travnati podlagi, nato pa se bodo hrabro podali v lov za Rudarjem, Krko, Koprom, Celjem …

Ne spreglejte