Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 6. 2012,
10.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

navijači hrvaška nogometna reprezentanca

Ponedeljek, 18. 6. 2012, 10.22

8 let

Španski navijači ustavljali hrvaške: 2:2?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nekoč bogato pristanišče, ki se ''kopa'' v jantarju, bo drevi gostilo derbi skupine C. Španskih in hrvaških navijačev na prikupnem druženju v središču mesta ni manjkalo že v nedeljo.

V Gdansku je bilo na ulicah opaziti tudi nekaj Nemcev (''elf'' je igral dvoboj z Dansko) ter Ircev, ki so preplavili Poljsko, saj jih je na evropsko prvenstvo prišlo okrog 30.000. Nekaj ''zelenih'' Otočanov je tako tu ostalo še od srečanja s Španijo. Drugače pa so že prevladovali ''rdeči'' in ''kockasti'' dresi. Španija ima nasploh srečo, pa tudi privilegij, da prav vse tekme skupinskega dela igra v istem mestu. Zato so se v mestu, kjer se je pred dobrimi 30 leti v ladjedelnici rodilo gibanje Solidarnost, kmalu zasidrali navijači. Čeprav preživlja domovina težke čase in je ekonomska kriza presegla mnoge pesimistične napovedi, so nogometni navdušenci prepričani, da bi bila nova evropska krona pravo darilo oziroma iztočnica za lepšo špansko prihodnost. Podobno razmišljajo kot Grki, le da obstaja izrazita razlika, saj je Španija kot svetovna prvakinja in branilka evropskega naslova med največjimi favoritinjami za naslov (Nizozemska se je resda že opekla), Grčija pa je pred Eurom kotirala s sila skromnimi možnosti za lovoriko.

Hrvaška lahko izloči Španijo

Na očarljivih trgih in ulicah, ki se vijejo skozi ''srednjeveško'' središče, je bilo že v nedeljo zbranih veliko španskih in hrvaških navijačev. Čeprav španski nogometaši napovedujejo igro na zmago in niti v sanjah nočejo pomisliti na možnost ''recipročnega'' dogovora o 2:2 s Hrvaško, pa smo se na lastne oči večkrat prepričali, da so španski navijači ustavljali hrvaške, jim dejali: ''2:2?'', nato pa je čez nekaj sekund sledil glasen smeh in trepljanje po ramenih. Nekateri so se tako pozdravljali z dvema prstoma na vsaki roki, kar je simboliziralo ''dogovor''. Če prebirajo te vrstice Italijani, pa jih vseeno ni potrebno biti strah, saj vendarle šteje mnenje nogometašev, ne pa navijačev. ''Hrvaška je nevarna. 'Modric', 'Modric'. On je najboljši. Vedno je imela dobre igralce. Še se spominjam Prosinečkega, pa 'kralja' Šukerja … To sta bila igralca,'' nam je povedal Alfredo iz Toleda. Hrvaška bi lahko bitko z Italijo za drugo mesto dobila le v primeru, če prepreči vedno bolj razpoloženi španski četi, da jo spravi na kolena. ''Težka bo, a nič kolikokrat smo dokazali, da zmoremo. Zakaj pa ne bi izločili Španije,'' je na drugi strani dejal Goran iz Velike Gorice, ki je bil očaran nad lepoto Gdanska. Zgradbe po desetletjih skrbnega restavriranja kažejo nekdanjo slavo pristanišča, ki je zaradi jantarja (baltskega zlata) kopičil bogastvo. Leži ob izlivu reke Visle v Baltsko morje in predstavlja mesto svobode. Nikakor brez razloga, saj je bil v preteklosti že dvakrat oklican za svobodno mesto. Vsi so ga občudovali, tudi Adolf Hitler, prav želja, da bi se pripojil k takratni Nemčiji, pa je leta 1939 pahnila Poljsko v žalostno usodo.

Na tribunah tudi Mourinho

Če bo Španija ugnala Hrvaško, Italija pa po pričakovanjih Irsko, bosta v četrtfinale iz skupine C napredovali ekipi, ki se že lahko pohvalita z največjimi naslovi (evropsko in svetovno prvenstvo). S Hrvaške je samo v nedeljo poletelo pet letal s posebnim letom, na dan tekme jim bo še neprimerno več, prišel bo tudi navijaški vlak s Hrvaške (vozil bo skoraj 24 ur), ponovno bo ogromno hrvaških priseljencev iz Nemčije. Za Špance bo stiskal pesti tudi legendarni Manolo, ki si je z bobnom in prepoznavno baretko izklesal status najbolj znanega španskega navijača. Na tribunah bo verjetno prisoten tudi Jose Mourinho, ki ga je pred dnevi malce razjezila ugotovitev, da igra španska reprezentanca po Barceloninem kopitu. ''Le zakaj, če je v njej tudi pet nogometašev Reala?,'' se je spraševal Portugalec, ki ga je zagotovo navdušil uspeh rojakov v ''smrtni skupini B''. Tudi selektor Hrvaške Slaven Bilić je poudaril, da bodo imeli njegovi nogometaši opravka z najboljšo reprezentanco, ki pa se je njegovi izbranci ne bojijo, saj Španija še ni tako uigrana kot Barcelona.

Ne spreglejte