Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 1. 2024,
22.13

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Mark Zabukovnik Adrian Zeljković Andres Vombergar Sandro Jovanović NZS Nogometna zveza Slovenije Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca

Sreda, 17. 1. 2024, 22.13

3 mesece, 1 teden

Odhod Slovenije v ZDA prestavljen na četrtek

Kekova četa zaradi višje sile še ni odpotovala v ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
slovenska nogometna reprezentanca Dekani | Slovenci bodo v ZDA odpotovali v četrtek | Foto www.alesfevzer.com

Slovenci bodo v ZDA odpotovali v četrtek

Foto: www.alesfevzer.com

Slovenska reprezentanca bi se morala v zgodnjih sredinih urah odpraviti na pot proti San Antoniu, a bodo selektor Matjaž Kek in njegovi varovanci bivanje v Sloveniji podaljšali. Razlog je odpovedan let iz Frankfurta v Houston. Slovenija tako v ZDA potuje v četrtek. V soboto se bo ob 21. uri po slovenskem času v prijateljski tekmi pomerila s prav tako precej predrugačeno zasedbo ZDA. Glavni cilj januarske akcije je vpogled v nabor igralcev, ki sicer niso (redni) reprezentanti.

Marko Livaja
Sportal Bravo presenetil Rijeko, na Bonifiki dišalo po porazu Hajduka

Sandro Jovanović bo zaradi bolezni izpustil odhod v ZDA. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Sandro Jovanović bo zaradi bolezni izpustil odhod v ZDA. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Slovenci so tako v Dekanih opravili skupaj pet treningov, poleg dveh ponedeljkovih še dva v torek in enega v sredo. Zaradi vremenskih težav v Frankfurtu se reprezentanca po nekoliko spremenjeni poti odpravlja v Houston v četrtek, v reprezentančno bazo v San Antoniu pa bodo selektor in igralci prispeli v četrtkovih večernih urah. Med potniki v San Antonio pa žal ne bo mladega vezista Sandra Jovanovića, ki je zaradi bolezni že zapustil reprezentančni tabor.

Kek je imel v Dekanih na voljo praktično vse vpoklicane igralce, le Mitja Ilenič, ki nastopa za New York FC, se bo soigralcem pridružil v San Antoniu, kjer bo tudi omenjeni obračun. Na Kekovem seznamu so igralci, ki pretežno igrajo v slovenski ligi in tistih klubih, ki so nogometašem dovolili na reprezentančni zbor. Januarski termin namreč ne sodi med uradne termine Mednarodne nogometne zveze.

Matjaž kek
Sportal Matjaž Kek sposobnosti novih reprezentantov spremlja povsem od blizu

Vombergar upa, da bi se znašel na seznamu na Euro

Med tistimi, ki že imajo izkušnje z igranjem v slovenski izbrani vrsti, je Andres Vombergar. Napadalec, ki trenutno igra za Ittihad Kalbo v Združenih arabskih emiratih, je bil v reprezentanci nazadnje marca 2023.

"Vesel sem, da sem spet tukaj. Upam, da bomo igralci, ki smo tu, izkoristili to zimo, da pustimo čim boljši vtis. Prišel sem uživat v reprezentanco, s ciljem, da pridem spet v poštev pri selektorju," je dejal Vombergar, ki potihoma upa, da bi se znašel tudi na seznamu za evropsko prvenstvo v Nemčiji.

Andres Vombergar | Foto: www.alesfevzer.com Andres Vombergar Foto: www.alesfevzer.com

Poudaril je, da je v klubu trenutno zadovoljen. "Igram redno, dosegel sem nekaj zadetkov in v klubu se počutim dobro. Slovenija ima zelo dobre igralce, ti so zagotovili nastop na evropskem prvenstvu, tisti, ki smo tukaj pa bomo naredili vse, da bi to priložnost čim bolje izkoristili."

Zabukovnik in Zeljković prvič v izbrani vrsti

Eden tistih, ki trka na reprezentančna vrata in ga je tudi Kek večkrat že omenil, je vezist vodilne ekipe Prve lige Telemach, Celja, Mark Zabukovnik.

"Odkar sem prejel klic selektorja, sem se zelo veselil reprezentančne akcije. Ko od malega hodiš na tekme reprezentance, kot nogometaš upaš, da boš nekoč prišel do te ravni. To bo lepa izkušnja, ki jo bom skušal kar najbolje izkoristiti, ob tem pa v njej tudi uživati," je dejal Zabukovnik. Dodal je, da mora zgolj ostati on sam in pokazati to, kar kaže v dresu Celja.

V zvezni vrsti bo tudi Adrian Zeljković, ki se je zelo dobro znašel pri Spartaku iz Trnave. Obrambno naravnani vezist je tudi poudaril, da so sanje vsakega otroka, da nekoč zaigra za reprezentanco.

Adrian Zeljković | Foto: Guliverimage Adrian Zeljković Foto: Guliverimage

"Hvaležen sem za priložnost, ki jo bom poskusil čim bolje izkoristiti. Z nekaterimi soigralci se poznamo že od prej, z drugimi se spoznavamo sedaj, ampak sem prepričan, da se bomo spoznali in bomo proti Američanom na isti valovni dolžini. Treniramo dobro, poskušamo se dokazati in zavedamo se, da je tudi rezultat na tej pripravljalni tekmi pomemben," je povedal.

Slovenska vrsta se bo tako v ZDA prek Frankfurta v Houston odpravila v četrtek, od tam pa bo potovala še do San Antonia, kjer se bo v soboto na stadionu Toyota Field s kapaciteto približno 8000 gledalcev merila z ZDA.

Z Američani se je Slovenija merila dvakrat. Prvič na svetovnem prvenstvu 2010, ko je bil izid 2:2, drugič pa leta 2011 na prijateljski tekmi, ko so ZDA slavile s 3:2.

Tokrat pa bosta vrsti precej drugačni. Tako kot v slovenski je tudi v ameriški zasedbi precej takšnih, ki še nimajo nastopa v državnem dresu. Od vpoklicanih je takšnih z vsaj enim nastopom zgolj osem.

Preberite še:

Nik Omladič
Sportal Olimpija pripeljala okrepitev iz Dinama, Omladič ostaja v Kopru
Srečko Katanec
Sportal Znani so vsi udeleženci osmine finala, Katančevi dobili tekmece
Ne spreglejte