Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
13. 4. 2012,
10.53

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Marko Simeunović Sašo Udovič

Petek, 13. 4. 2012, 10.53

7 let, 12 mesecev

''Simke'' zaradi vojske ob naslov v Čilu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Maja se bodo v Sloveniji za evropski naslov potegovali najboljši nogometaši do 17 let. Vlogi ambasadorjev tekmovanja opravljata nekdanja ''zlata'' reprezentanta Marko Simeunović in Sašo Udovič.

Nekdanja člana slovenske reprezentance, ki je ob koncu drugega tisočletja šokirala svet z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo v Belgiji in na Nizozemskem, bosta po najboljših močeh pomagala k čim bolj brezhibni izvedbi tekmovanja. Slovenija tako velikega pod okriljem Evropske nogometne zveze (UEFA) še ni gostila. Za evropsko krono se bo od 4. do 16. maja merilo osem izbranih vrst do 17 let, med njimi tudi slovenska. Kako pa se tekmovanj v mlajših kategorijah spominjata ambasadorja prvenstva? ''V mojih časih je bilo malce drugače, saj si se moral takrat prebiti v jugoslovansko reprezentanco. Če je dobil priložnost kdo iz Slovenije, je moral biti res izjemen talent, drugače so bila vrata zaprta. Sam sem bil prisoten na raznih tekmah v reprezentanci Jugoslaviji. Moral bi tudi potovati v 'famozni' Čile (takrat je Jugoslavija na SP do 21 let osvojila zlato medaljo in predstavila rod, ki je čez nekaj let predstavljal svetovno elito, op.p.), a mi je to preprečil odhod v vojsko. Zaradi obveznega služenja vojske tako žal nisem doživel takega tekmovanja, sem bil pa zagotovo na ožjem seznamu kandidatov. Žal se je zapletlo in sem, tako kot še nekaj igralcev, ostal doma,'' se spominja Marko Simeunović, ki je kmalu nadaljeval kariero v Beogradu, kjer pa pri Crveni zvezdi ni dobil večje priložnosti. Če bi jo, bi na lastni koži občutil slavje po zmagi v velikem evropskem finalu v Bariju, ko je Crvena zvezda po izvajanju 11-metrovk ''matirala'' Marseille. ''Tudi Bari mi ni bil usojen. Takšnih situacij, kjer bi lahko rekli, da sem imel smolo, je bilo kar nekaj, a če potegnem črto nad kariero, sem doživel marsikaj. Bil sem prisoten tudi na velikih tekmovanjih. Krona vsega je bil nastop s člansko slovensko reprezentanco na EP in SP. To sem doživel in na to sem zelo ponosen,'' je dejal 44-letni upokojeni vratar, ki na prihajajočem EP do 17 let, tako kot večina nogometnih poznavalcev, za največjega favorita smatra Nizozemsko. Uvodnega tekmeca najboljših slovenskih kadetov.

Udovič: Kar naenkrat se nam je zgodila Italija z Baresijem in Baggiom

Da se je bilo v nekdanji ''skupni'' domovini, še pred obdobjem državne samostojnosti, slovenskim mladim nogometašem težje prebiti v izbrano vrsto, ni nobena skrivnost. Podobno razmišlja tudi Sašo Udovič, še drugi ambasador letošnjega Eura v Sloveniji: ''Bili smo še kadeti in mladinci v stari Jugoslaviji, nato pa kar naenkrat 'padli' v člansko konkurenco. Kar naenkrat se nam je zgodila Italija z Baresijem, Baggiom in ostalimi velikimi zvezdami (nepozaben remi 1:1 v Ljudskem vrtu na začetku kvalifikacij za EP 1996, op. p.). Takšno priložnost, ki jo ponuja kadetsko evropsko prvenstvo, je potrebno vzeti kot izziv. Definitivno to fantom predstavlja izredno motivacijo, saj bodo videni. Kaj je sploh lepšega kot igrati s sedmimi najboljšimi reprezentancami v Evropi?,'' se je vprašal dolgoletni napadalec slovenske reprezentance.

Veliko tekmovanje je okusil pred 12 leti, ko se je Katančeva četa z EP 2000 v Belgiji in na Nizozemskem ponosno vrnila z dvema remijema (nepozabna drama z ZRJ v Charleroiju ter dvoboj brez zadetkov z Norveško) in tesnim porazom s Španijo. Tudi najboljši slovenski kadeti bodo povezani z omenjenima državama, saj se bodo v skupinskem delu poleg Poljske pomerili prav z Nizozemsko in Belgijo. ''Žreb je bil dokaj uravnotežen. Imeli smo srečno roko. Z vsemi reprezentancami se da igrati, dejstvo pa je, da so Nizozemci najmočnejši. Sem pa prepričan, da bo v Mariboru in Lendavi vladala prava nogometna atmosfera, ki bo našim fantom pomagala do želenega drugega mesta.'' Če bi se napoved 43-letnega Ljubljančana uresničila, bi se Slovenija prebila v polfinale. Fantov še ne pozna dobro, bo pa imel tako kot celotna slovenska javnost od 4. do 16. maja priložnost, da jih spozna veliko bolje.

Ne spreglejte