Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
26. 8. 2012,
19.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ermin Šiljak Robert Prosinečki Milenko Ačimović

Nedelja, 26. 8. 2012, 19.41

8 let

Šiljaku šteti dnevi, ga bo nasledil Prosinečki?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Robert Prosinečki je zapustil Beograd, Erminu Šiljaku so na klopi Olimpije očitno šteti dnevi. Ne čudi, da so se hitro pojavile govorice o povratku nekdanjega zvezdnika hrvaškega nogometa v Ljubljano.

Po koncu bogate nogometne poti ga nekaj časa ni bilo v nogometu, potem se je priključil izjemno uspešnemu trenerskemu štabu Slavena Bilića v hrvaški reprezentanci. Decembra leta 2010 se je odločil za nov izziv. Postal je trener Crvene zvezde, pri kateri ima status legende. Z Beograjčani je leta 1991 osvojil naslov evropskega prvaka, k največjem uspehu klubskega nogometa kateregakoli kluba s področja bivše skupne države je pristavil velik delež. V Beogradu so ga oboževali, tudi v trenerski vlogi se je znašel dokaj dobro. Cilj? Izriniti mestnega tekmeca Partizana z vrha srbskega nogometa. V prvi sezoni je bil drugi, v minuli tudi, a kljub temu prinesel lovoriko. Pokalno, v polfinalu pa dvakrat z 2:0 premagal prav Partizan. Navijači so ga, tako kot povsod, kjer je bil, oboževali, a razdor s klubskim vodstvom je bil prevelik. S predsednikom Vladanom Lukićem se ni najbolje razumel in, čeprav v novo sezono še zdaleč ni krenil slabo (v prvenstvu zmaga in remi, v ligi Europa je v igri za preboj v skupinski del), je po remiju z 2:2 proti Radu Beogradu odstopil s svojega položaja. Od kluba, ki mu je prinesel slavo, se je poslovil s solzami v očeh, z odhodom je vodstvu kluba nakopal bes navijačev.

Želja Olimpije in njenih navijačev ni sporna

Glas o tem, da je prost, je hitro prišel tudi do Ljubljane. Z Olimpijo navijači niso zadovoljni, na govorice o tem, da je blizu povratka v Ljubljano, kjer je bil leta 2002 in se v zgolj enem letu za vselej zapisal v srca navijačev, ni bilo potrebno čakati dolgo časa. Zdaj, ko je Ermin Šiljak izgubil tudi v Kidričevem, je jasno, da so mu na klopi Ljubljančanov šteti dnevi. Le ena zmaga v zadnjih petih tekmah, le točki iz zadnjih treh krogov in trenutno sedmo mesto na prvenstveni razpredelnici so pač veliko manj od pričakovanj. In kdo drug bi bil bolj primeren za dvig še tistega malo optimizma, kar je ostalo najbolj zagrizenim ljubljanskim navijačem? Nihče.

Športni direktor Olimpije Milenko Ačimović, tudi sam nekoč igralec Crvene zvezde, se na naše klice ne javlja, na vse glasnejše govorice o prihodu Prosinečkega se javno še ni odzval. Jasno pa je, da tudi on razmišlja o tem. Celo več, nekatere informacije, ki so se pojavile ta konec tedna, govorijo o tem, da se je s Prosinečkim že pogovarjal. Ali se je tudi že dogovoril, ni znano. Je pa jasno, da bi bil prihod nekdanjega nogometaša, ki se lahko pohvali z bogato nogometno potjo, na začetku trenerske pa je pokazal zavidljiv talent, zadetek v polno.

Prosinečki je človek, ki je globok pečat pustil praktično povsod, kjer je bil. O nogometu ve veliko, pokazal je tudi nekaj trenerskega znanja. Zaslužil je že dovolj, denar ni tisto, kar bo pri njegovi odločitvi glavno vodilo. Rad dela dolgoročno, delo z mladimi ga veseli, želi si le urejenih razmer za delo. Te pri Olimpiji trenutno ne bi smele biti vprašljive, zato se zdi čas za njegov prihod pravšnji. Ekipo Olimpije je spoznal na junijski prijateljski tekmi v Stožicah. Glede na to, da so Ljubljančani zmagali s 3:0, zagotovo ni ostal ravnodušen.

Želijo si ga tudi na Reki

Nekateri mediji so že pisali o tem, da je njegov prihod zanesljiv. Da se je Ačimović z njim že dogovoril za sodelovanje, a stvar ni tako enostavna. Tudi zato ne, ker so se hkrati pojavile govorice, da se seli na Hrvaško. Na v hrvaškega prvoligaša Rijeko, ki je v podobnem položaju, kot je Olimpija. Čeprav so se na Reki po prihodu bogatega italijanskega poslovneža Gabrielleja Volpija močno okrepili, so po šestih prvoligaških krogih šele na osmem mestu. Tudi Rijeka je na zadnjih petih tekmah zmagala le enkrat, tudi Rijeka je v zadnjih treh krogih osvojila vsega dve točki.

Trener Elvis Scoria, ki je v klub prišel pred koncem minule sezone in ga rešil pred izpadom, z Rijeko pa v preteklosti dosegal že velike uspehe, naj bi bil blizu odhoda. Nasledil naj bi ga prav Prosinečki. Nekateri so šli celo tako daleč, da so prepričani, da bo na klopi kluba s Kantride sedel že čez dva tedna. Denar na Reki zagotovo ne bi bil ovira, tudi tam bi imel urejene razmere za delo.

Medtem se je oglasil tudi glavni akter zgodbe in sporočil: ''Trenutno ne vem, kje bom delal v prihodnosti. Pustimo času čas.'' Kako se bo odločil? Kam bo odšel? V Ljubljano, na Reko ali kam drugam? Odgovor naj bi dobili že v naslednjih dneh.

Ne spreglejte