Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
22. 9. 2014,
22.00

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Darko Milanič Mladen Rudonja Leeds United Massimo Cellino

Ponedeljek, 22. 9. 2014, 22.00

7 let, 12 mesecev

Še sreča, da se Darko Milanič ni rodil dan prej

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Darko Milanič je postal prvi Slovenec, ki ima to čast, da vodi angleški nogometni klub. Z Leeds Unitedom je sklenil dveletno pogodbo. O tem, kaj ga čaka, smo kramljali z Mladenom Rudonjo.

Če kdo izmed slovenskih nogometnih delavcev dobro pozna angleški championship, je to zagotovo Mladen Rudonja. V zadnjih sezonah tesno sodeluje s Sheffield Wednesdayjem, enim izmed najstarejših klubov na svetu, ki načrtuje vrnitev med elito. Za izpolnitev cilja pa bo moral preskočiti še zahtevno oviro. Championship, drugi kakovostni ligaški razred v Angliji oziroma po slovensko ''druga liga'', premore kar 24 klubov, med njimi je ogromno nekdanjih prvokategornikov, eden izmed njih je bil celo že evropski prvak (Nottingham Forest).

V tej druščini nastopa tudi Leeds United, ki ima bogato zgodovino, saj je bil že trikrat angleški prvak, njegovo vitrino pa krasita še dve ''manjši'' evropski lovoriki. Naslov najboljšega na stari celini mu je za las ušel leta 1975, ko je v pariškem finalu izgubil proti Bayernu, v tem stoletju pa je v ligi prvakov igral že v polfinalu.

V zadnjih letih je izgubil stik s premierligo, v obdobju 2007‒2010 je igral celo v angleški tretji ligi. Je Leeds United sploh še velikan? ''Seveda, in to kakšen ... Leeds gotovo spada med deset najboljših angleških klubov vseh časov. Ima velik, pravi angleški štadion z imenitnimi navijači, ima veliko tradicijo. Nikakor ne spada v drugo ligo, ampak v najvišjo, a je imel v zadnjih letih veliko težav s financami,'' je pogovor o Leedsu Unitedu, s katerim se bo ''njegov'' Sheffield Wednesday udaril čez dobra dva tedna, začel Mladen Rudonja. Na Elland Roadu, kultnem štadionu Leedsa, je bil že večkrat in dobro občutil, kako se tresejo tribune značilnega ''štirikotnega'' otoškega nogometnega objekta, ko iz grl zvestih navijačev zadoni glasna pesem.

Da Leeds ni več tisti Leeds, ki je bil pred 22 leti neulovljiv za vse angleške velikane in še zadnjič osvojil naslov prvaka, pred 12 leti pa še igral v polfinalu lige prvakov, je jasno že dlje časa. Razlog so finančne težave. Najboljši igralci so se po odmevnih nastopih v ligi prvakov hitro poslovili, nasledniki jih niso znali dovolj kakovostno nadomestiti, ekipa pa je leta 2004 pomahala v slovo premierligi.

Zdaj bo poskušal Leeds med najboljše popeljati Italijan Massimo Cellino. Kontroverzni bogataš, ki je prispel na Otok iz Cagliarija, kjer je bedel nad delovanjem istoimenskega kluba in slovel po zelo hitrem in temperamentnem odpuščanju trenerjev, vodi projekt skupaj s partnerji iz Bahrajna. Je tudi vraževeren in se je ob prihodu odločil, da ne sme nihče nositi številke 17. Tako je ta številka, ki naj bi po njegovem mnenju prinašala nesrečo, do nadaljnjega upokojena in je ne uporabljajo. Zaradi tega naj bi v začetku julija odpustil celo vratarja Paddyja Kennyja. Le zaradi tega, ker je bil rojen 17. maja. Njegov agent je resda menil, da to zagotovo ni bil razlog za prekinitev sodelovanja.

Na Otoku je odhod Kennyja dvignil kar nekaj prahu, pod drobnogled ga je vzelo celo Združenje poklicnih nogometašev. Po vsem naštetem je še dobro, da je bil Milanič rojen 18. decembra 1967, ne dan prej, saj bi mu v nasprotnem primeru italijanski milijonar najverjetneje skrajno težko prižgal zeleno luč. Ni potrebno dodatno pojasnjevati, da na aktualnem seznamu igralcev ni niti enega, ki bi bil rojen na 17. dan v mesecu.

''Angleži ne marajo Cellina, ker poskuša spremeniti tradicijo na Otoku. Nezadovoljni so z njegovim upravljanjem kluba in se z njim na sploh veliko ukvarjajo. Je zelo eksploziven in se bojim, da pri njem novi trenerji ne bodo imeli veliko kredita . Znan je po tem, da jih iztroši,'' je Turbo Rudi izrazil skrb. Srčno upa, da njegovega nekdanjega reprezentančnega soigralca, s katerim je pisal zgodovino na Euru 2000, ne bo doletela podobna usoda.

''Zelo lepo je delati v Angliji, sploh trenerju. Če bo imel predsednik posluh za dolgoročen projekt, bi se lahko izcimila lepa zadeva, klub pa bi šel počasi proti premierligi,'' je prepričan o lepi prihodnosti kluba, ki naj bi se po poročanju nekaterih angleških medijev pred časom zanimal tudi za pomoč nekdanjega argentinskega selektorja Alejandra Sabelle.

Milanič bo prvi trening v Leedsu vodil danes, v soboto pa ga čaka prva uradna tekma. Pomeril se bo z Brentfordom, verjetno pa bo veliko pomoči pri spoznavanju ekipe poiskal pri predhodniku Neilu Readfearnu, ki je po odstavitvi Davida Hockadayja vskočil kot začasna rešitev, nato v štirih tekmah osvojil kar deset točk, a to vseeno ni zadoščalo, da bi mu italijanski lastnik predlagal trajno sodelovanje. Želel je novo ime in ga po mukotrpnem izboru tudi našel.

Če bi Milaniču uspelo, bi bilo to pomembno za slovenske trenerje

Na kakšen igralski kader pa računa Milanič pri Leedsu, ki je po dveh zaporednih zmagah poskočil na 11. mesto in za vodilnim Nottinghamom zaostaja le pet točk?

''Težko bo s tem kadrom osvojiti kaj več. Veliko tujcev je, prevladujejo Italijani, saj jih je kar pet. Če se bodo želeli po robu postaviti močnejšim in finančno bogatejšim tekmecem, bodo potrebovali še kakšno spremembo v kadru. Takšno je moje mnenje. To, da so zmagali zadnji dve tekmi, ne pomeni veliko. Pred dnevi so s 3:0 premagali Huddersfield Town, ki pa je zaradi poškodb igral brez pet najboljših igralcev in to ni bila njegova prava slika. Zanimivo je, da nihče ne ve, kakšna je pravzaprav najvišja točka zdajšnjega kadra Leedsa. Verjetno se bo moral klub pripravljati na zimski prestopni rok,'' je Rudonja povedal, kakšne so zmožnosti zdajšnjega kadra ''belih''.

Milanič se bo zdaj spoprijel z novo vlogo. Ne bo le trener, temveč menedžer, kar pomeni še vzporedno vlogo športnega direktorja. ''Tako je, pomočnik trenerja bo trener, Darko pa menedžer. Menedžer tudi pripelje in izbira igralce, a bo največja težava to, da se je poletni prestopni rok že končal. Upam, da bo dal predsednik Darku čas, da bo lahko v resnici pokazal, kaj zna. Težava sta specifika lige in predsednika. Vedno potrebuješ njegovo podporo, ko napočijo težki dnevi. Takrat mora malce potrpeti. Ko se novi trener uvaja, mora predsednik stati za tabo. Upam, da Darku uspe, saj je prvi Slovenec, ki mu je uspelo kaj takega. Če bi naredil nekaj dobrega, bi bil ta rezultat izredno pomemben za naše trenerje. Sem pa prepričan, da je Dare sposoben, da naredi kaj takega,'' je prepričan, da bi lahko prav Milanič postal tisti junak, ki bi Leeds po 11 sušnih letih vrnil med najboljše.

Vse najboljše želi še enemu Primorcu, Novici Nikčeviću. Tako kot v Gradcu bo nekdanjemu trenerju Maribora pomagal tudi v Leedsu.

Ne spreglejte