Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
13. 11. 2012,
22.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Rok Elsner nogometna reprezentanca

Torek, 13. 11. 2012, 22.09

8 let

Rok Elsner: Na žalost se tudi tepejo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nogometna dinastija Elsner je posebna. Na njo je upravičeno ponosen tudi Rok. Legionar na Poljskem, ki je popeljal Slask do naslova prvaka. Dobesedno. Danes bi lahko debitiral v članski izbrani vrsti.

V družini Elsner je pred prijateljsko tekmo v Skopju čutiti vzhičenje. Bo državni dres po očetu Marku in bratu Luki oblekel še najmlajši Rok? ''Upam, da bom zaigral kakšno minuto. Brat Luka je na Švedskem odigral nekaj minut, zdaj sem jaz na vrsti. Zelo sem vesel, na en način pa tudi ponosen,'' se je na reprezentančnem zboru smejalo Roku Elsnerju, novincu na Stojanovićevem seznamu, ki bi lahko v prihodnje zaostril konkurenco na enem izmed najbolj krhkih in neprepričljivih igralnih mestih v reprezentanci, na položaju zadnjega zveznega igralca. Na Brdu pri Kranju ni skrival dobre volje. Tako je tudi lažje pozabil na nepričakovan klubski poraz v soboto, ko je s Slaskom padel na domačem preizkusu. Je bil Rok deležen tudi kakšnih spodbudnih besed očeta, ki je oblekel tako jugoslovanski kot slovenski dres? ''Ne. Oče je bil vedno bolj skromen. Enostavno mi je samo čestital, zdaj pa upa, da bom zaigral kakšno minuto.'' Spominja se tudi bratovih izjav, ki je pred leti, ko sta še oba igrala v 1. SNL, Luka pa je bil tudi članski reprezentančni ''kaliber'', opozarjal, da ''pravi'' Elsner šele prihaja in da se bo Rok zavihtel mnogo višje kot on. ''Tega se spominjam, da (smeh). Na koncu sem le prišel v reprezentanco,'' je skromno prikimal dobri presoji starejšega brata, ki ga je v vlogi gledalca spremljal tudi na ponedeljkovem treningu v Domžalah.

Veliko soigralcev je poznal že od prej. Še iz obdobja mlade reprezentance, selektorja pozna še iz 1. SNL, pa tudi časa, ko je Stojanović služboval v ZAE, Elsner pa v bližnjem Kuvajtu. ''Enkrat sva se na Bližnjem vzhodu tudi srečala. Imava podobne izkušnje. Tudi pozitivne,'' je dodal 26-letni Rok.

Prejšnji mesec se je reprezentančnega vpoklica veselil brez razloga, saj je klub pomotoma na uradni strani objavil veselo novico, da bo zagotovo vpoklican za dvoboja s Ciprom in Albanijo. Zdaj se je takoj prepričal, da ni prišlo do napake. Če bo zaigral v Skopju, bo postal prvi tujec Slaska z nastopom za člansko reprezentanco. O ''kritičnem delu'' slovenske reprezentance, zvezni vrsti, ki v začetnem delu kvalifikacij ni našla skupnega jezika z uigranostjo, je ogromno slišal. ''Mnenja sem, da vtisa ne moreta popraviti dva ali pa trije novi igralci. Vpoklican sem za to mesto, zdaj pa bomo videli, kako bo selektor rotiral in organiziral ekipo. Ali bom dobil priložnost ali ne. V klubu igramo vedno z dvema zadnjima zveznima igralcema, tako da s tem nimam težav. Igram redno, po 90 minut, vsako leto pa prinaša več izkušenj. Moram pa dodati, da sem zadel tudi nekaj pomembnih golov. Zdaj imam več mirnosti, ljudje drugače gledajo name, zrasla mi je tudi samozavest,'' je prenesel izkušnjo iz klubskega sveta in izpostavil napredek, ki ga je dosegel v zadnjih letih, ko igra na Poljskem.

Žalostno, da Slovenija ni zbrala več točk

V Vroclavu ni edini Slovenec. Slačilnico si deli z Daliborjem Stevanovićem, dolgo časa standardnim reprezentantom, ki pa je v zadnjih letih ostal brez priložnosti. Je glede tega že kaj črnogled? ''Ni, saj upa, da bo še vpoklican. Cilj je, da se vedno bolj izkaže in morda ga doleti priložnost.'' Zaradi večjih razdalj se na Poljskem ne druži tako pogosto z ostalimi rojaki. ''S 'Kirotom' (Andražem Kirmom, op. p.) smo se nekajkrat srečali, ko je bil še v Krakovu. Varšava pa je predaleč, potrebuješ pet do šest ur z avtom, tako da je kar težka.'' Težka je tudi situacija, v kateri se je znašla slovenska reprezentanca v kvalifikacijah za SP 2014. ''Slovenija mi je v srcu in predstave reprezentance spremljam na vsakem koraku. Je pa žalostno, da nismo zbrali malce več točk. Tako pač je. Zdaj bomo to skušali izboljšati. Že v Skopju nas čaka pomembna tekma. Upajmo na najboljše,'' je povedal najmlajši član nogometne dinastije Elsner.

Ne spreglejte