Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
1. 6. 2021,
20.44

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,04

1

Natisni članek

La Liga špansko prvenstvo Carlo Ancelotti Zinedine Zidane Real Madrid Florentino Perez

Torek, 1. 6. 2021, 20.44

2 leti, 10 mesecev

Carlo Ancelotti

Real Madrid hitro našel novega!

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,04

1

real Madrid Zidane Ancelotti | Zinedine Zidane je leta 2013 postal pomočnik Carla Ancelottija. Temu je pomagal do osvojitve evropskega naslova (2014). | Foto Reuters

Zinedine Zidane je leta 2013 postal pomočnik Carla Ancelottija. Temu je pomagal do osvojitve evropskega naslova (2014).

Foto: Reuters

Novi trener belih baletnikov je postal Carlo Ancelotti. 61-letni Italijan se tako po letu 2015 vrača na vroči stolček, na katerem je osvojil kar nekaj lovorik, v zgodovino pa se je vpisal predvsem kot trener, ki je kraljevi klub popeljal do jubilejne "decime" v ligi prvakov. Takrat je bil njegov pomočnik prav Zinedine Zidane, ki je z nepričakovanim odhodom tudi odprl natečaj za novega trenerja Reala. Ancelotti je sklenil triletno pogodbo.

Zinedine Zidane
Sportal Real potrdil, Zidane ni več trener belih baletnikov. Prihaja Italijan?

Za Realom ni najboljša sezona. Klub, vajen osvajanj največjih naslovov, ni osvojili niti ene lovorike. V ligi prvakov je izpadel v polfinalu proti poznejšemu prvaku Chelseaju, v španskem prvenstvu je zaostal dve točki za Oblakovim Atleticom, presenetljivo hitro pa se je poslovil v španskem pokalu. Da je bilo nelagodje v klubu še večje, je poskrbelo burno dogajanje okrog kontroverzne superlige, pri kateri ima najpomembnejšo besedo prav predsednik Reala Florentino Perez. Klubu, ki prenavlja stadion Santiago Bernabeu in se poskuša vrniti na evropski vrh, grozi kazen Evropske nogometne zveze (Uefa), po koncu sezone pa je ostal še brez trenerja.

Florentino Perez je v Madrid vrnil italijanskega stratega, ki je med letoma 2013 in 2015 osvojil štiri lovorike. | Foto: Reuters Florentino Perez je v Madrid vrnil italijanskega stratega, ki je med letoma 2013 in 2015 osvojil štiri lovorike. Foto: Reuters

Zidane pogrešal več podpore

Francoski strateg se je zahvalil varovancem, da so se potegnili zanj in z boljšimi rezultati obdržati njegovo službo do konca sezone. | Foto: Reuters Francoski strateg se je zahvalil varovancem, da so se potegnili zanj in z boljšimi rezultati obdržati njegovo službo do konca sezone. Foto: Reuters Pri navijačih izjemno priljubljen Zinedine Zidane se je poslovil, svoje razloge za odhod pa pojasnil v pismu za javnost, ki ga je objavil španski športni dnevnik AS. Namenil ga je navijačem in pojasnil, kaj vse ga je zmotilo v zadnjih mesecih. Predsedniku Perezu je izkazal hvaležnost, zlasti za njegova dejanja v preteklosti, v zadnjem času pa je pogrešal več podpore klubskega vodstva in boljše medčloveške odnose.

V slabo voljo so ga spravili zlasti ultimati, ki so se "po nareku" znašli v medijih, češ da se njegov stolček tako maje, da bi bil zanj usoden že poraz na naslednji tekmi. Ni hotel privilegijev, ampak več spomina na vse dobro, kar je Realu uspevalo v preteklosti. Zahvalil se je igralcem, ki so ga v tej sezoni rešili pred izgubo službe. Ko mu je najbolj gorelo pod nogami, so zaigrali bolje, tako da je Real do konca ostal v boju za špansko krono, dolgo časa pa je vztrajal tudi v ligi prvakov.

Ancelotti najbolj prepričal vodstvo

Kje bo kariero nadaljeval Antonio Conte? | Foto: Daniele Buffa Image nella foto: Inter via Guliverimage Kje bo kariero nadaljeval Antonio Conte? Foto: Daniele Buffa Image nella foto: Inter via Guliverimage Po odhodu Zidana je v medijih zaokrožilo več kandidatov, zlasti tistih, ki so v zadnjem obdobju ostali brez službe. Omenjal se je Antonio Conte, ki je Handanovićev Inter popeljal do naslova in zapustil Milano, Massimiliano Allegri je pred kratkim postal novi trener Juventusa in tako izpadel iz kombinacij, v Parizu je negotova usoda Mauricia Pochettina, ki mu je s PSG spodletelo tako v Evropi kot tudi francoskem prvenstvu, tako da ni manjkalo govoric tudi o morebitnem prihodu Argentinca, omenjala sta se tudi nekdanja zvezdnika kluba Raul Gonzalez Blanco, ki vodi drugo zasedbo Reala Castillo, ter Xabi Alonso, trener druge ekipe Real Sociedada.

Klubsko vodstvo se je vseeno, o tem je čez dan že poročal španski športni dnevnik Marca, najbolj ogrelo za Carla Ancelottija. Za 61-letnega Italijana, pri katerem je Zidane sprva nabiral trenerske izkušnje in ki se je vpisal v zgodovino kot trener, ki je Real popeljal do jubilejnega desetega naslova evropskega prvaka.

To je bila znamenita tekma v Lizboni, kjer je Atletico vodil vse do izdihljajev sodnikovega podaljška, nato pa je Sergio Ramos, za katerega se še ne ve, ali bo kariero sploh nadaljeval pri Realu, priboril podaljšek, v katerem je Cristiano Ronaldo z druščino nadigral mestnega tekmeca. 

Z Evertonom se je pogodil in zapustil Otok

Ancelotti je deloval v Madridu med letoma 2013 in 2015, osvojil ligo prvakov, španski pokal, španski superpokal in klubsko svetovno prvenstvo, nato pa bele baletnike zapustil leta 2015. V nadaljevanju je deloval pri Bayernu, Napoliju in Evertonu, s katerim je imel pogodbo sklenjeno do leta 2024, a je z vodstvom Evertona našel skupni jezik in se vrnil v Madrid, kjer je sklenil triletno pogodbo.

Italijan je z Evertonom ostal brez Evrope, zdaj pa ga čakajo največji izziv na stolčku Reala. | Foto: Getty Images Italijan je z Evertonom ostal brez Evrope, zdaj pa ga čakajo največji izziv na stolčku Reala. Foto: Getty Images

V Liverpool se je preselil decembra 2019, ko je prevzel vodenje Evertona, s katerim se mu kljub izjemnemu začetku v tej sezoni ni uspelo prebiti v Evropo. V angleškem prvenstvu je osvojil deseto mesto, kar je manj od pričakovanj, a so ga po drugi strani v španski prestolnici ohranili v prijetnem spominu.

Razlog več, da je Real še isti dan tudi uradno predstavil novega trenerja za sezono 2021/22. Bele baletnike bo tako v prihodnji sezoni vodil Italijan.

David ALaba
Sportal David Alaba novi član belega baleta
Michel
Sportal V la ligi se dogaja na polno! Real ostal brez Zidana, Valencia in Getafe dobila novega.
Real Madrid Santiago Bernabeu
Sportal Stadion Santiago Bernabeu zajel požar, gasilci poskrbeli za srečen konec
Aleksander Čeferin
Sportal Uefa sprožila disciplinske postopke proti trem soustanoviteljem spodletele superlige
Luka Modrić
Sportal Luka Modrić podaljšal z Realom še za eno sezono
Ne spreglejte