Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
1. 9. 2017,
22.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

1

Natisni članek

kvalifikacije za SP 2018 Srečko Katanec Amedej Vetrih Tim Matavž Bojan Jokić Jan Oblak Jan Oblak

Petek, 1. 9. 2017, 22.44

6 let, 6 mesecev

Poročilo s tekme Slovaška : Slovenija

Slovakom je končno uspelo, sterilna Slovenija padla v brezno

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

1

Vroce Slovaška Slovenija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Slovenska nogometna reprezentanca je v sedmem krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 v Trnavi proti Slovaški izgubila z 0:1 in je zdaj močno oddaljena od nastopa na spektaklu, ki bo prihodnje poletje v Rusiji.

Trnava | Foto:

Sicer mirna in pusta Trnava je tokrat zaživela. Drese slovaških in tudi nekaj slovenskih nogometašev je bilo videti na številnih mimoidočih, ki so od zgodnjega dopoldneva okupirali ulice tega majhnega, prijaznega mesta. Bolj se je bližal večer, več jih je bilo. Približno dve uri pred tekmo je bilo pred štadionom oziroma nakupovalnim središčem že zelo živahno.

Manjkalo ni navijaških pesmi, seveda ni manjkalo niti prepevanja slovenskih navijačev, ki so že nekaj ur ogrevali grla v bližnjih lokalih in nazdravljali med sabo. Tu in tam je kdo omenil tudi Kevina Kampla. Večina je bila takšnih, ki so novopečenemu slovenskemu rekorderju zamerili in ob izgovarjavi njegovega imena zamahovali z rokami.

Srečko Katanec presenetil z začetno enajsterico

Navijači Slovaške slavijo pomembno zmago. | Foto: Reuters Navijači Slovaške slavijo pomembno zmago. Foto: Reuters Na štadionu, ki se je medtem že začel polniti in je bil ob začetku tekme skorajda poln, smo prvo vzburjenje doživeli dobro uro pred začetkom tekme, ko so pri Nogometni zvezi Slovenije objavili začetno enajsterico Slovenije. Bila je skoraj identična, kot smo napovedovali, a eno ime je močno presenetilo. Srečko Katanec se je odločil, da prednost pred Benjaminom Verbičem ponudi debitantu, nogometašu Domžal Amedeju Vetrihu.

Pri 28 letih je tako nekdanji mladinec Gorice dočakal vrhunec svoje nogometne poti, in to kar na verjetno prelomni tekmi Slovenije v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018, pa tudi morda ključni v luči prihodnosti zdajšnjega slovenskega selektorja. Hkrati je to pomenilo, da je Gorica "poskrbela" za skoraj polovico enajsterice, ki je stala nasproti Slovakov. V napadu še Tim Matavž, takoj za njim Valter Birsa, v obrambi pa Miha Mevlja in Bojan Jokić. Podatek, na katerega so v Novi Gorici lahko zelo ponosni.

Amedej Vetrih se je presenetljivo znašel v začetni postavi Slovenije. | Foto: Reuters Amedej Vetrih se je presenetljivo znašel v začetni postavi Slovenije. Foto: Reuters

Kmalu smo dobili še enega debitanta

V prvem polčasu je bila Slovaška veliko boljša, a je Slovenijo reševal Jan Oblak. Že v sedmi minuti je s strelom od daleč njegove dlani dodobra ogrel branilec Peter Pekarik, ki je imel preveč prostora na desni strani.

Dve minuti pozneje je Slovenija dobila novega debitanta. Zaradi poškodbe Bojana Jokića je moral na igrišče prvič v reprezentančnem dresu junak Maribora v ligi prvakov Mitja Viler.

V 15. minuti je imel zvezdnik Slovaške Marek Hamšik na robu kazenskega prostora veliko prostora in lepo zaposlil Vladimirja Weissa. Ta je streljal, a je žogo odbil Boštjan Cesar. Potem je do nje tik pred vrati Oblaka prišel Adam Nemec, a se je Oblak izkazal z izjemno obrambo.

Jan Oblak je nabiral obrambe

Tim Matavž ni dobival uporabnih žog. | Foto: Reuters Tim Matavž ni dobival uporabnih žog. Foto: Reuters Potem se je igra malo umirila, v 31. minuti pa je imela priložnost spet Slovaška, a je poizkus Roberta Maka blokiral Viler. V 35. minuti je imel prosti strel z 20 metrov na voljo Hamšik. Meril je močno in zelo natančno, a se je s parado izkazal Oblak. Minuto pozneje je spet poizkusil Nemec, a je njegov strel z glavo zletel malo mimo Oblakovih vrat, zvezdnik madridskega Atletica pa se je izkazal tudi ob koncu polčasa, ko je od daleč poizkusil še Mak.

Pa Slovenija? V 18. minuti je s strelom od daleč poizkusil Jasmin Kurtić, a je njegov strel zletel prek vrat, najlepšo priložnost pa je imela po 32 minutah igre, ko je po sijajni podaji Nejca Skubica z desne v kazenskem prostoru do žoge prišel Josip Iličić. Meril je natančno in močno in kdo ve, kaj bi se zgodilo, če žoga ne bi končala v bloku slovaške obrambe.

Slovaki so še naprej pritiskali

Tudi v drugi del igre so Slovaki krenili bolje, po petih minutah je bil spet nevaren Mak, a je tudi tokratni dvoboj z napadalcem solunskega Paoka. Še naprej so pritiskali Slovaki, a je Slovencem, ki so vse pogosteje ležali na tleh in s tem pridobivali prepotrebne minute, vedno uspelo ustaviti njihove napade tik pred zdajci. V napadu so bili povsem sterilni, do vsaj majhne priložnosti so prvič prišli šele v 69. minuti, ko je Matavž malce zamudil in ni prišel do strela po lepi podaji rezervista Verbiča.

Slovaki so do zaslužene zmage prišli v zaključku tekme. | Foto: Reuters Slovaki so do zaslužene zmage prišli v zaključku tekme. Foto: Reuters

Nemec poskrbel za zasluženo vodstvo

Slovaška je še naprej pritiskala, dvakrat so njeni nogometaši zahtevali tudi enajstmetrovko, a je glavni sodnik obakrat odmahnil z roko. Pritisk s tribun je bil vse večji in obrestoval se je v 81. minuti. Takrat je do strela prišel Hamšik in zatresel prečko. Do žoge je na golovi črti prišel Nemec in Slovake zasluženo popeljal v vodstvo.

Slovenija močno oddaljena od nastopa v Rusiji

Do konca tekme se izid ni spremenil in Slovaki so prvič, šele v šestem poizkusu prišli do zmage proti Sloveniji.

Slovenci so po novem porazu močno oddaljeni od nastopa na svetovnem prvenstvu 2018. | Foto: Reuters Slovenci so po novem porazu močno oddaljeni od nastopa na svetovnem prvenstvu 2018. Foto: Reuters

Po njej imajo pred Katančevo četo na drugem mestu kvalifikacijske skupine F zdaj že štiri točke prednosti in zdi se, da je Slovenija, ki ji tokrat nista ustrezala niti izida s preostalih dveh tekem v skupini (Anglija in Škotska sta zmagali), zdaj močno oddaljena od nastopa na svetovnem prvenstvu.

Doživela je še drugi zaporedni kvalifikacijski poraz, še bolj kot rezultati pa skrbijo predstave, ki jih kažejo Katančevi varovanci. Ti so sterilni predvsem v napadu. V sedmih tekmah so dosegli vsega šest golov, od tega tri v mrežo Malte in dva v mrežo Litve. Slabo.

Slovaška : Slovenija 1:0 (0:0)

Kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2018, 7. igralni dan. Štadion Antona Malatinskega v Trnavi. Gledalcev 16.896. Sodnik: Antonio Mateu Lahoz (Španija).

Strelec: 1:0 Nemec 81.

Slovaška: Dubravka; Hubočan, Škriniar, Gyömber, Pekarik; Lobotka, Hamšik (od 87. Duda), Kučka (od 65. Greguš), Weiss (od 55. Rusnak), Mak; Nemec. Selektor: Jan Kozak.
Slovenija: Oblak; Jokić (od 9. Viler), Cesar, Mevlja, Skubic; Kurtić, Vetrih, Birsa (od 55. Verbič), Krhin (od 80. Rotman); Iličić, Matavž. Selektor: Srečko Katanec.

Rumeni kartoni: Birsa 10. (Slovenija), Mak 74. (Slovaška)

Ne spreglejte