Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
5. 6. 2012,
8.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Branko Oblak

Torek, 5. 6. 2012, 8.28

8 let

Oblak se je skrival pred navijači

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na evropskem prvenstvu je igralo že kar nekaj slovenskih nogometašev, a ledino sta orala dva. Danilo Popivoda in Branko Oblak, in sicer leta 1976.

Zaključni turnir evropskega prvenstva pred 36 leti, ki je prvič in zadnjič potekal na področju nekdanje skupne države, je poskrbel za prva nastopa katerihkoli izmed slovenskih nogometašev na prvenstvu najboljših reprezentanc Stare celine. Na njem sta igrala Danilo Popivoda in naš tokratni sogovornik. Takrat so v Zagrebu in v Beogradu igrale le najboljše štiri evropske izbrane vrste, od Jugoslavije pa so seveda vsi pričakovali, da bo osvojila naslov. V polfinalu je na štadionu Crvene zvezde v Beogradu proti Zahodnim Nemcem vodila z 2:0 – prvi gol je po podaji Oblaka zabil prav Popivoda -, a nato prejela dva gola, zato so sledili podaljški. V slednjih so Nemci zadeli dvakrat in tekmo odločili v svojo korist. ''Spomnim se, da je bil pritisk pred tem prvenstvom res velik. Narod je živel za tekmo proti Nemcem. Vsi jugoslovanski reprezentanti smo bili v položaju, v kakršnem se pred tem še nismo znašli. Res je, da smo bili vsi vajeni igrati pomembne tekme, a ne v dresu reprezentance in pred domačimi navijači. Bilo je res noro. Ko smo proti vodili z 2:0, je bilo vzdušje v Beogradu sanjsko. Navijači, vsi so bili oblečeni v modre drese, so nas bodrili in na ves glas prepevali. Ko smo izgubili, je pa postalo peklensko. Za Srbe je bilo še toliko bolj pomembno, da bi premagali Nemce. Če bi igrali v Zagrebu, verjetno ne bi bilo tako hudo, tam pa … Enostavno so nas morali skrivati pred navijači in nas hitro odpeljati na letališče, od tam pa takoj po tekmi proti Zagrebu. K sreči nismo naleteli na navijače, a če bi, bi nas verjetno 'raztrgali'. Potem smo v Zagrebu izgubili še proti Nizozemski, čeprav smo igrali dobro, in turnir končali na četrtem mestu. Navijači so bili razočarani, a čez tri, štiri dni je bilo vse skupaj pozabljeno. Sam pozneje nisem imel nobene negativne izkušnje zaradi razočaranja na tistem prvenstvu,'' se dogajanja izpred več kot četrt stoletja spominja Branko Oblak.

V Afriki, Braziliji … povsod

''Škoda, da smo zapravili visoko vodstvo proti Nemcem. Vodili smo z 2:0 in bili prepričani, da nam bo uspelo. A kot ničkolikokrat pred in tudi po tem so Nemci dokazali, da se nikoli ne predajo. Najprej so znižali na 1:2, nato pa je rezervist Dieter Müller z veliko mero sreče zadel za 2:2. Sledili so podaljški, v katerih je zabil še dva gola in zgodba je bila končana. Nemci so bili kakovostnejši od nas in žal to tudi dokazali na igrišču. Kako je bilo po tekmi v garderobi? Vi bi verjetno radi slišali, da se je zgodil kak škandal. Da je kdo komu prisolil zaušnico, a se ni zgodilo nič takega. Vsaj ne, da bi se jaz spomnil. To je že tako dolgo nazaj, da se niti ne spomnim, kaj se je dogajalo. Vem le, da smo imeli izjemne posameznike, a na tem prvenstvu se nismo izkazali kot ekipa. Škoda, saj smo imeli res lepo priložnost,'' je še povedal najboljši slovenski nogometaš vseh časov.

''Na tisto prvenstvo smo se pripravljali res dobro. Na najvišjem nivoju. Bili smo na pripravah v Braziliji, v Afriki … Povsod. V enem letu smo odigrali veliko tekem. Kar 15, mislim da. Ostali smo res le tisti najboljši. Tisti, ki smo bili kos pritisku. Tudi vzdušje v ekipi je bilo dobro, a žal se ni izšlo. Letali smo visoko, padli pa zelo nizko,'' je za konec povedal nekdanji zvezdnik Olimpije, splitskega Hajduka, Schalkeja in Bayerna Münchna.

Ne spreglejte