Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
1. 8. 2011,
22.32

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 8. 2011, 22.32

7 let, 12 mesecev

Oblak: Možno je prav vse

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sedanjega in nekdanje selektorje slovenske nogometne članske izbrane vrste smo povprašali o možnostih Maribora in Olimpije na povratnih evropskih tekmah. Prevladuje zmerni optimizem.

Nogometaši Maribora se bodo v sredo v Ljudskem vrtu pomerili z izraelskim prvakom Maccabijem iz Haife. Ker so ''vijolice'' na prvi tekmi izgubile z 1:2, bi jim napredovanje - četrti predkrog lige prvakov in v najslabšem primeru že zagotovljeno udeležbo v skupinskem delu lige Europa - zagotovila že minimalna zmaga z 1:0. Nogometaše Olimpije čaka dan kasneje gostovanje pri dunajski Austrii, ki je v Stožicah iztržila neodločeni rezultat 1:1. Zato bodo morali Ljubljančani, če želijo razmišljati o četrtem predkrogu lige Europa, v avstrijski prestolnici zadeti vsaj enkrat, odvisno od poteka srečanja pa tudi večkrat ... O možnostih zadnjih slovenskih predstavnikov v evropskem tekmovanju - če bi oba priznala premoč tekmecu, bi Maribor še nadaljeval sezono s četrtim predkrogom lige Europa - smo povprašali slovenske strokovnjake, ki so ali pa opravljajo vlogo selektorja članske reprezentance. Kaj so povedali?

Oblak: Pričakoval sem boljši Maccabi

Najboljši slovenski nogometaš zadnjih 50 let ni odpisal niti Maribora, niti Olimpije. ''Tako eni kot drugi so na prvi tekmi dobro pokazali, da imajo možnosti za napredovanje. Maribor je iz Izraela prinesel dober rezultat, zaostanek pa mora v vsakem primeru nadoknaditi. Pričakoval sem boljšega izraelskega prvaka. Glede na prejšnja leta, ko sem ga gledal v ligi prvakov, me je razočaral. So pa v Nemčiji na pripravah premagali marsikaterega prvoligaša, tako da pričakujem, da imajo določene rezerve. Ne igrajo pa vsi kot Maribor, ki je čakal na protinapade. Pred srečanjem v Ljudskem vrtu nisem izraziti optimist. Veliko bo odvisno od dneva, saj lahko vsak premaga vsakega. Pri Olimpiji je ista zadeva. Avstrijci imajo 'majčkeno' večji proračun in boljše igralce, a je treba vse to pokazati še na igrišču. Olimpija mora dati vsaj en gol, ker pa med ekipama ni velike razlike, je možno prav vse,'' je povedal Branko Oblak.

Prašnikar: Maribor ima več možnosti

Strokovnjak iz Šmartnega ob Paki, ki je slovensko reprezentanco vodil v treh različnih časovnih obdobjih, se nam je oglasil iz tujine, kjer se predaja poletnim užitkom. Dogajanje v domovini, predvsem nogometni nastopi slovenskih klubov v Evropi, mu vseeno ne uide iz rok. Spremlja ga kolikor je v njegovih močeh, o možnostih Maribora in Olimpije, z obema kluboma je že osvajal lovorike, z ''vijolicami'' pa okusil celo igranje v ligi prvakov, pa nam je dejal: ''Pri Mariboru je računica enostavna. Že minimalna zmaga vodi naprej. Ima aktiven rezultat, igra, ki jo je pokazal v Izraelu, pa vzbuja upanje. Na drugi strani se Maccabi ni predstavil kot nepremagljiv, tako da ima Maribor realne možnosti, bo pa potrebno tekmo odigrati na najvišji ravni. Olimpija je v zaostanku. Na zadnjih tekmah ima velike težave z doseganjem zadetkov, kar je na takšnih dvobojih ključno, tako da je pred njo v Avstriji kar težka naloga. Upanje vseeno obstaja. Na prvi tekmi niso popolnoma izgubili možnosti. Maribor ima več možnosti kot Olimpija, a je nogomet dokaj nepredvidljiva igra, tako da bo potrebno počakati na konec,'' razmišlja Bojan Prašnikar.

Verdenik: Mariboru v zadnjem času gre

Na selektorskem mestu Slovenije ga je nasledil Srečko Katanec. V sezoni 2010/11 je popeljal drugoligaški Interblock do drugega mesta, nato pa se je v trenutku, ko je vodstvo kluba ponudilo ''košarico'' napredovanju v 1. SNL, odločil za odhod. Kako doživlja evropska pohoda klubov iz Maribora in Ljubljane? ''Oba imata možnosti za napredovanje, s tem da bo Maribor verjetno v položaju, ko bo moral napasti in ko bodo tekmeci lahko pokazali tisto, kar na prvi tekmi niso. Sposobnost igre na protinapad. Čeprav je Maribor v Izraelu pustil zelo dober vtis, bo moral zelo paziti, da ob kontinuiranem pritisku preprečuje protinapade. To bo verjetno težko, zato ne sme izgubiti osnovnega reda. Po izgubljeni žogi se mora braniti, zapolniti prostor in pokriti vse tekmece, med katerimi je nekaj zelo hitrih. Mariboru v zadnjem času gre. V prvenstvu zmaguje, čeprav ne igra najboljše, kar je lahko dober pokazatelj. Olimpija? Na prvi tekmi je pokazala več kot dunajska Austria, ki pa verjetno ne more še enkrat odigrati tako slabo kot je v Ljubljani. Olimpija mora napasti, a potrpežljivo in organizirano, saj se lahko zgodi, da bi po tem, ko se izgubi žoga, Avstrijci to prek dobrih posameznikov kaznovali. Dobro bo treba pokriti Linza, ki je hiter z žogo. Austria si, čeprav ji ustreza tudi 0:0, ne bo mogla privoščiti, da ne bi napadala. To daje možnost Olimpiji, da bo več prostora za igro kot v Ljubljani, kar je treba izkoristiti s hitrimi igralci in več igrati v globino, ne pa toliko v širino kot na prvi teki. Treba je izkoristiti hitrost bočnih igralcev, Škerjanca, Omladiča, Finka,'' je recept za tekmi v Mariboru in na Dunaju podal dr. Zdenko Verdenik, ki je pri Inteblocku treniral tudi Filipa Valenčiča. ''On je zame vprašaj, ki ga ne razumem. Ima neke sposobnosti, da lahko sam reši tekmo. A le v igri, ko so globinske podaje pogoste, a tudi organizirane, ne pa slučajne. Potem je izjemno nevaren. Resda je to delal v drugi ligi, a ima potencial, ki ga je treba izkoristiti.''

Kek: Oba rezultata s prvih tekem sta aktivna

V soboto je v Riu de Janeiru prisostvoval žrebu kvalifikacijskih skupin za SP 2014, 10. avgusta pa ga že čaka pripravljalna tekma z Belgijo. Vmes si bo z zanimanjem ogledal evropska nastopa Maribora in Olimpije. V sredo bo v Ljudskem vrtu držal pesti za ''vijolice'', s katerimi je nekdaj osvajal naslove. Tako kot igralec kot tudi trener. ''Oba imata možnosti za napredovanje. Ljudski vrt je s svojo fantastično energijo velik adut za Maribor, čeprav rezultat 1:2 ni lahek. Bodimo vseeno optimisti. Olimpija je pokazala, da lahko igra z Austrio, bo pa imela malce težjo nalogo. Bilo bi krasno, če bi se oba uvrstila naprej, saj bi bila pozornost v domovini tako rezervirana tudi za klubski nogomet. Oba rezultata s prvih tekem sta aktivna in dajeta možnosti, sta pa tudi po svoje težka rezultata. Bolj je važno, da so fantje videli, da so enakovredni, če ne celo boljši. To spoznanje, da nasprotnik ni 'bav-bav' in da se z njim lahko kosaš, je zelo pomembno. Bo pa to moral biti optimalni dan. Potem bi se lahko zgodilo tisto, kar bi mi radi videli. Maribor je mogoče v takih tekmah bolj izkušen, tako na kot izven igrišča, kar ni zanemarljivo. Odločale bodo malenkosti, fantje pa so že toliko zreli, da bodo pričakovanje vzeli kot dodatno vzpodbudo, ne pa kot breme. Tudi Olimpija lahko igra svojo igro na Dunaju, mora pa imeti dober dan tudi kak posameznik, da se bo izšlo,'' ocenjuje Matjaž Kek, ki bo v petek podal seznam kandidatov za prijateljsko tekmo z Belgijo. Zaradi zdravstvenih težav Mateja Mavriča (gleženj) je že jasno, da Pirančana na dvoboju 10. avgusta v Ljubljani ne bo.

Ne spreglejte