Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 1. 2016,
11.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija Miha Zajc Rajko Rep Gregor Bajde NK Maribor NK Maribor NK Bravo NK Celje

Torek, 5. 1. 2016, 11.00

6 let, 7 mesecev

Najdražjega si je privoščila Olimpija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenski prvoligaši, ki pogledujejo proti okrepitvam, se zaradi kroničnega pomanjkanja financ ne morejo spustiti v enakovredno bitko s tujimi klubi. Dragi nakupi so redki, rekorder je Miha Zajc.

V začetku leta se je uradno začel zimski prestopni rok, ki bo trajal vse do konca meseca. Prvoligaški klubi želijo okrepiti igralski kader, a bodo zaradi nezadostnih finančnih sredstev bolj ali manj prisiljeni v iskanje možnosti, kako pridobiti zimske novince za čim manj denarja.

V zadnjem desetletju je globlje v žep seglo le nekaj klubov, prevladujeta Maribor in Olimpija, ki se je podpisala pod rekordni znesek. Vodstvo zeleno-belih je predlani Bravu za obetavnega zveznega igralca Miho Zajca odštelo 400 tisoč evrov in poskrbelo za najdražji nakup v Prvi ligi Telekom Slovenije.

Zablestel na krstni tekmi, a se hitro poslovil

V dresu Olimpije je kot posojeni nogometaš Brava zablestel že kot najstnik. V krstnem nastopu v 1. SNL je mrežo Mure napolnil z dvema zadetkoma, nato pa se nenavadno hitro, takrat je bil star 18 let, poslovil od zeleno-belega dresa. Med Olimpijo in Bravom ni bil sklenjen končni dogovor.

Razmišljal je tudi o selitvi v tujino, na koncu pa kot posojen igralec Brava odšel v Celje, kjer je nabiral prvoligaške izkušnje. Ljubljanski prvoligaš ga je leta 2014 zvabil v prestolnico in zanj odštel zajeten kupček denarja. Po podatkih nemškega portala Transfermarkt.de, ki je specializiran za dogajanje na mednarodni nogometni borzi in pozorno spremlja gibanje pavšalnih vrednosti igralcev, je Zajc poskrbel za najvišji prestop v domačem okolju, ki pa bi bil lahko še ta mesec presežen.

Eleke na dobri poti, da postane najdražji vseh časov

Zmaji načrtujejo okrepitve. Po prodaji najboljšega strelca Prve lige Telekom Slovenije Andraža Šporarja so napolnili klubsko blagajno, del pridobljenih sredstev pa nameravajo vložiti v prihod novincev, zlasti napadalcev. Že dolgo je na zeleno-beli tarči Nigerijec Blessing Chibuike Eleke. Afriški najstnik je v dresu Gorice dosegel 12 zadetkov in v tej statistični prvini zaostaja le za Šporarjem.

Olimpija ni nikoli skrivala, da jo zanima zelo učinkovit napadalec vrtnic. Če bi ga kupila, bi poskrbela za nov rekordni znesek, kar zadeva nakup kateregakoli slovenskega kluba, saj bi odškodnina zagotovo presegala Zajčevih 400 tisoč evrov. Pred časom se je omenjala možnost dvakrat višje odškodnine, ki bi jo prejela Gorica in z njo lažje uresničila cilj, da se v bližnji prihodnosti iztrga iz oklepa rdečih številk.

Olimpija in Eleke bi postala nova rekorderja 1. SNL, pobožni Nigerijec, ki je zanimiv tudi nekaterim tujim klubom, pa se ne bi pridružil le rojaku Ezekielu Hentyju, ki je od lani stoodstotno v rokah ljubljanskega kluba, saj je ta odkupil njegovo pogodbo s slovitim Milanom, ampak tudi aktualnemu slovenskemu rekorderju Zajcu.

Najdražji na prodaj v celjski izložbi

Zanimivo je, da so se trije največji prestopi iz slovenskega v slovenski klub vedno zgodili na istem mestu. Zajc, Rajko Rep in Gregor Bajde so pred sklenitvijo dogovora s pogumnim snubcem domovali v knežjem mestu. Zajc se je nato "vrnil" v Ljubljano, Rep in Bajde pa sta se preselila v Maribor.

Rep, zvezni igralec in nekdanji kapetan mlade izbrane vrste, v Ljudskem vrtu ni upravičil pričakovanj in je štajersko prestolnico zapustil skoraj neopazno skozi manjša vrata, Bajdetu pa se v Mariboru godi veliko bolje. Nekdanji napadalec Celja je po prihodu iz knežjega mesta navdušil s strelsko statistiko. Na zadnjih enajstih srečanjih je dosegel kar devet zadetkov in si v močni konkurenci, na katero 13-kratni slovenski prvak računa v konici napada, priboril mesto v začetni postavi.

Tako se lahko celjski klub pohvali s tem, da so njegov dres nosile tri najdražje okrepitve slovenskih klubov. Če bo zimski prestopni rok postregel z dogovorom med Gorico in Olimpijo, bo napočil konec celjske razvade, novi mejnik pa se bo močno približal milijonu evrov. Za zdaj po zaslugi Zajca in jesenskega prvaka Olimpije znaša manj kot polovico milijona …

Ne spreglejte