Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
4. 12. 2017,
13.18

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,70

2

Natisni članek

Matjaž Kek Matic Črnic Liga Europa Hajduk Split NK Rijeka AC Milan Rujevica

Ponedeljek, 4. 12. 2017, 13.18

6 let, 4 mesece

Trenerju Rijeke gre na Hrvaškem vse narobe

Matjaž Kek: Vse se je obrnilo proti nam

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,70

2

Matjaž Kek | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Konec maja bi slovenski strateg Matjaž Kek prepričljivo zmagal na volitvah za reškega župana, saj je Rijeko popeljal do zgodovinske dvojne krone, pol leta pozneje pa so se stvari obrnile na glavo. Njegovi varovanci izgubljajo tekmo za tekmo. Po boleči zaušnici proti Hajduku (1:2) so v prvenstvu padli na četrto mesto, Mariborčan pa ne najde rešitve. Bi lahko za poglobitev krize poskrbel vplivni predsednik Damir Mišković, ki je za torek sklical novinarsko konferenco, hrvaški mediji pa namigujejo, da zapušča nogomet?

Reške nogometne pravljice, ki je pod vodstvom Matjaža Keka in z odmevno strelsko pomočjo Romana Bezjaka zaznamovala šampionsko sezono 2016/17, je že davno konec. Jesenski del nove sezone, v kateri Rečani branijo dvojno hrvaško krono, je postregel z nepričakovano dolgim kriznim obdobjem.

Na Reki je že -15

Aktualni hrvaški prvaki so v tej sezoni v domačem prvenstvu izgubili na kar sedmih tekmah. | Foto: Reuters Aktualni hrvaški prvaki so v tej sezoni v domačem prvenstvu izgubili na kar sedmih tekmah. Foto: Reuters Rijeka je v prejšnji sezoni izgubila le dvakrat. Nekaj časa je veljala za zadnjo ekipo v Evropi, ki ni izkusila poraza, čeprav je nastopala tudi v evropskih tekmovanjih, navijači pa so prekipevali od ponosa. Ekipa, ki tako redko izgublja, je v tej sezoni spremenila navado. Zgolj v zadnjih sedmih krogih domačega prvenstva je izgubila kar petkrat, skupno v sezoni pa že sedemkrat. Položaj na lestvici je temu primeren, saj so Rečani na četrtem mestu, za vodilnim zagrebškim Dinamom pa zaostajajo že 15 točk.

Pričakovanja niso uresničena niti v Evropi, kjer je hrvaški prvak že krog pred koncem skupinskega dela evropske lige ostal brez možnosti za napredovanje. Sezono lahko rešijo le boljši nastopi v domačem prvenstvu, a so v soboto nadaljevali katastrofalni niz.

Kakšna bo trenerska usoda Matjaža Keka na Hrvaškem?

  • V tej sezoni se bo z Rijeko pobral in osvojil vsaj eno lovoriko.
    9,41 %
    27 glasov
  • Ostal bo trener Rijeke, a ne bo več konkurenčen Dinamu.
    24,04 %
    69 glasov
  • Še pred koncem sezone bo zapustil Rijeko.
    54,36 %
    156 glasov
  • Storil je napako, saj bi si moral prizadevati, da postane novi selektor Slovenije.
    12,20 %
    35 glasov
Oddanih 287 glasov

Kek je spisal nov mejnik, saj je prvič, odkar vodi nogometni ponos Kvarnerja, izgubil na jadranskem derbiju. Na Rujevici je ostal praznih rok proti splitskemu Hajduku. Čeprav je bil na tekmi nevarnejši in boljši tekmec, v drugem delu pa za nameček zapravil še strogo dosojeno enajstmetrovko, je izgubil z 1:2.

Vprašanje za vse v klubu

Mariborčan na klopi Rijeke vztraja že štiri leta in pol. Tako dolgo in neprekinjeno hrvaškega prvoligaša ni treniral še nihče. | Foto: Vid Ponikvar Mariborčan na klopi Rijeke vztraja že štiri leta in pol. Tako dolgo in neprekinjeno hrvaškega prvoligaša ni treniral še nihče. Foto: Vid Ponikvar Njegov govor na novinarski konferenci že dolgo ni bil tako kratek. Nekdanji slovenski selektor, ki bo podobno kot Slovenija danes izvedel ime naslednika Srečka Katanca pri članski izbrani vrsti, je po bolečem porazu čestital Hajduku in dejal:

"Zelo smo razočarani, a v nogometu so tudi obdobja, ko se vse obrne proti tebi. Zadetke prejemamo praktično iz nič, na drugi strani pa zapravljamo stoodstotne priložnosti. To, kar se nam dogaja, bo treba zdržati. Kako bomo to storili, pa je vprašanje za vse, ki smo v klubu," je zaupal po sobotnem porazu, s katerim je Hajduk po petih letih in pol v prvenstvu končno dočakal zmago nad Rijeko.

Zgolj proti Kekovi Rijeki so Splitčani ostali praznih rok na 18 zaporednih srečanjih, nato pa so aktualni hrvaški prvaki razočarali navijače z že petim porazom v zadnjih sedmih prvenstvenih krogih.

Navijači nezadovoljni s predsednikom, v torek bo več jasnega

Štajerec pri klubskem predsedniku Damirju Miškoviću še vedno uživa popolno podporo in zaupanje. Ne želi zapuščati barke, ampak ostati na njej in ji pomagati, da pripluje v mirne vode. Za zdaj je še v razburkanem oceanu in doživlja strese, zaostanek za prvim mestom pa je vedno višji.

Vprašanje pa je, ali bo z Rijeko še naprej sodeloval Mišković. Poslovnež, ki je v sodelovanju z italijanskim mogotcem Gabrielejem Volpijem pred petimi leti obubožani reški klub spravil na noge in ga popeljal do dvojne hrvaške krone, je za torek sklical izredno novinarsko konferenco. Hrvaški časnik Novi list namiguje, da bi lahko dvignil roke nad reškim projektom in zapustil nogomet. Pred leti je napovedal, da bo prenehal sodelovati z Rijeko, če bi na tribunah opazil napis, v katerem bi navijači ocenili, da niso zadovoljni z njegovim delom.

Kako so reški navijači zasuli zelenico z baklami?


V soboto, ko je Rijeka izgubila na jadranskem derbiju s Hajdukom (1:2), so v drugem polčasu navijači Rijeke, člani navijaške skupine Armada, zelenico zasuli z baklami, hkrati pa dvignil napis, v katerem so sporočili, da v klubu ne želijo tolerirati mafije. S tem so opozorili na poslovno sodelovanje Miškovića s kontroverznim Zdravkom Mamićem, najvplivnejšim možem hrvaškega nogometa, pa tudi na to, da se ni javno postavil proti kritiziranemu predsedniku Hrvaške nogometne zveze Davorju Šukerju

Navijači so predsedniku, ki ga v soboto zaradi poslovnih obveznosti - bil je v Švici - ni bilo na Rujevici, namenili transparent ''Naša toleranca ima svojo mejo. Zdaj si pred njeno zadnjo postajo,'' ki pa ga je policija odvzela navijačem ob vstopu na štadion. 

Črnic ne dobiva priložnosti

Kek proti Hajduku ponovno ni računal na Matica Črnica, ki je dvoboj spremljal s klopi za rezervne igralce in je vedno bližje odločitvi, da bi v kratkem menjal klubsko okolje, saj je nezadovoljen s pomanjkanjem tekmovalne forme.

Prihaja ranjeni Milan

Bo Matic Črnic dočakal priložnost v četrtek proti Milanu? | Foto: Vid Ponikvar Bo Matic Črnic dočakal priložnost v četrtek proti Milanu? Foto: Vid Ponikvar Sreča v nesreči za Keka, ki ima opravka z zgoščenim ritmom srečanj, je ta, da v četrtek na Rujevico prihaja evropski velikan, ki mu gre v zadnjih tednih vse narobe. Milan je zaradi slabih rezultatov v serie A odpustil trenerja Vincenza Montello, nič kaj boljše pa ne gre nasledniku Gennaru Gattusu, saj je na krstnem nastopu prvi v tej sezoni dovolil novincu Beneventu, da ostane neporažen.

Na srečo si je v Evropi že priigral napredovanje, Kekova četa pa ostala brez možnosti, tako da bo to dvoboj brez tekmovalnega imperativa.

To bo zadnja evropska tekma Rijeke v tej sezoni. Po njej se bo lahko povsem posvetil nalogam v domačem prvenstvu, kjer si je v tem jesenskem delu privoščil preveč napak.

Dvoboji Rijeke do konca koledarskega leta:

Rijeka - AC Milan /četrtek, 7. 12. - liga Europa/
Rijeka - Slaven Belupo /nedelja, 10.12. - hrvaško prvenstvo/
Inter Zaprešić - Rijeka /sreda, 13.12. - hrvaški pokal/
Rijeka - Rudeš /nedelja, 17.12. - hrvaško prvenstvo/
Ne spreglejte