Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
4. 6. 2011,
16.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tim Matavž Ferski otoki

Sobota, 4. 6. 2011, 16.09

8 let

Matavž: Šuler nas je v bistvu rešil

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Gostovanje na Ferskih otokih je spominjalo na šahovski dvoboj neenakovrednih tekmecev. Čeprav so imeli gostitelji kar 65 minut figuro več, v svojih vrstah niso imeli strelskega kralja. Tima Matavža.

Borbeni Ferci na šahovskem polju, bolje rečeno kar toftirski njivi, ki je ponujala nesramno načeto igralno podlago, niso izkoristili prednosti igralca več. Slovenska reprezentanca je tudi v nehvaležnih razmerah dokazala, da je nekaj razredov boljša in da imajo figure v Kekovi četi občutno višjo vrednost. Mat(avž) je bil neizbežen. ''Na tako slabem igrišču res še nisem zaigral. Bilo je čudno igrati in teči po tako spužvasti zelenici, na kateri se je nabirala voda in se je vseskozi udiralo. Čim si malce bolj stopil, se je že začelo vgrezati. Zato smo z zmago še toliko bolj zadovoljni. Dobro smo speljali tekmo do konca, sploh po izključitvi Šulerja,'' se je po prespani noči srečanja na nevsakdanji zelenici spominjal Tim Matavž. Po njegovem zadetku, le štiri minute po rdečem kartonu soigralca Marka Šulerja, so si lahko slovenski navijači oddahnili. ''Po tem, ko smo ostali na igrišču z igralcem manj, smo si rekli, da moramo zdaj še bolj stopiti skupaj, se še bolj potruditi in napasti. To nam je tudi uspelo. Kmalu na začetku drugega dela smo še povišali vodstvo in bilo je še lažje,'' je poudaril strelec dragocenega zadetka, ki po vodstvu z 2:0 ni razmišljal o usodi rojakov, ki so pred enajstimi leti na istem štadionu zapravili lepo prednost v zaključnih minutah. ''Prepričan sem bil v zmago, tako da o tem nisem razmišljal. Niti sekunde,'' je izpostavil prisotno samozavest, ki je v petek krepila moštveni duh Kekovih bojevnikov.

Šuler v vlogi rešitelja

Pri zadetku je reagiral mojstrsko in silovito poslal žogo v neubranljiv del ferske mreže. ''Dobro sem ocenil let žoge in nekako predvidel, da bo padla pred mojo nogo. Lahko bi rekel, da mi je domači branilec odlično podal. Kot da bi se zmenila,'' je napol v šali opisoval sekunde pred zadetkom, ki je Slovenijo približal želenemu cilju. Tri točke so Kekovo četo ohranile na drugem mestu, bo pa ekipa na naslednjem kvalifikacijskem izpitu, domači tekmi z Estonijo, primorana nastopiti brez njegovega nekdanjega klubskega soigralca, novopečenega očka Šulerja.

''Škoda, a takrat nas je Marko v bistvu rešil. Če bi Ferci dosegli zadetek in se na takem igrišču še bolj postavili v obrambo, bi bilo veliko težje priti do zmage. Verjamem, da ga bodo drugi igralci dobro nadomestili. Vsi smo garali za zmago,'' je dejal napadalec, ki je v konici napada dobro sodeloval z Milivojem Novakovičem. ''Z desetimi igralci ni bilo lahko. Hvala tudi podpori navijačev, ki so prišli na Ferske otoke. Zelo smo jim hvaležni,'' je namenil pozdrav dvema ducatoma slovenskih privržencev, ki so po nepričakovanih ovirah na poti le pravočasno prispeli v Toftir.

Naslednji cilj je 20 zadetkov

Zdaj čaka najboljšega strelca Groningena nekajtedenski počitek. Zaslužen. Lani se je ob istem času pripravljal na SP v JAR, kjer je kasneje tudi zaigral, letos pa si bo lahko nekoliko bolj odpočil od nogometnih izzivov. Bo pa prisoten drugačen naboj, saj bi lahko v naslednjih tednih prišlo do spremembe klubskega okolja. Po izjemni sezoni se je zanimanje za nekdanjo ''vrtnico'', ki v domovini tulipanov ne skopari z zadetki, le še povečalo. ''To je bila krasna sezona. Žal mi je malce ponagajala poškodba, a tako je pač v športu. Če ne bo kakšne 'ekstra' ponudbe, bom ostal v Groningenu in skušal naslednje leto še dvigniti raven. Naslednji cilj bo 20 zadetkov.''

Italija mu očitno ni usojena. Čeprav rad spremlja dogajanje pri sosedih, se napovedani prestop v Neapelj ni uresničil, zaradi poškodbe je preskočil tudi kvalifikacijsko domačo poslastico z Italijani. Morda pa bo zamujeno nadoknadil na gostovanju v (najverjetneje) Bariju, ko se bo odločalo o vrstnem redu na vrhu kvalifikacijske skupine. Še prej pa bo na vrsti Estonija. Priložnost, ko lahko dokaže, da zna v članskem državnem dresu tresti tudi mreže ostalih tekmecev, ne samo Ferskih otokov.

Ne spreglejte