Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
25. 12. 2015,
17.32

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Etien Velikonja Lierse NK Maribor NK Maribor Cardiff City

Petek, 25. 12. 2015, 17.32

8 let, 2 meseca

Korak nazaj za dva koraka naprej

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Nekoč veliki up slovenskega nogometa Etien Velikonja danes igra v drugi belgijski ligi, v kateri blesti. Prepričan je, da je to le vmesna stopnica do ravni nogometa, na katero se želi vrniti.

V Belgijo k Liersu je prišel januarja letos, z novimi soigralci pa se ni mogel izogniti izpadu iz tamkajšnje prve lige. Poleti nekaj časa ni bilo jasno, kje bo nadaljeval nogometno pot, nekoliko presenetljivo se je odločil, da se bo vrnil v klub, pri katerem so ga takoj vzljubili. Pa čeprav ta zdaj igra v drugem belgijskem nogometnem razredu.

Zdaj, po prvi polovici sezone 2015/16, je zadovoljen, da se je odločil tako. Na 16 prvenstvenih tekmah je zabil 14 golov in je z naskokom najboljši strelec Liersa. "Zelo sem zadovoljen, za mano je dobrih 12 mesecev. Zato, ker sem pričakoval, da bom redno igral in imel pomembno vlogo v moštvu, sem se tudi odločil, da bom ravnal tako, kot sem. Vesel sem, da se je razpletlo tako," pravi Etien Velikonja, ki je nekoliko manj zadovoljen s tem, kako gre njegovemu klubu.

Lierse je šele na 10. mestu prvenstvene razpredelnice. "Ko sem prišel v klub, je imel Lierse le eno od 12 mogočih točk. Potem smo začeli nizati veliko boljše rezultate. V drugi četrtini prvenstva smo celo najboljše moštvo v ligi. Imamo veliko mladih, neizkušenih nogometašev, zato se nam dogajajo nepotrebne napake, ki so nas stale kar nekaj točk. Glede na začetek sezone je cilj kluba, da bomo ob koncu med prvimi osmimi, o čemer ne dvomim. Sam seveda verjamem, da smo lahko še veliko boljši. Za prvim mestom zaostajamo 12 točk. Upam na najboljše," pravi napadalec, ki je zdaj v Sloveniji, kjer preživlja praznične dni.

Najprej se bo nekoliko spočil, potem bo začel individualno delati, že drugi dan v letu 2016 pa se bo vrnil v Belgijo in dan za tem s soigralci odpotoval na priprave na Portugalsko. Da bi se razpletlo drugače in bi januarja zamenjal klub, ne verjame.

V drugi ligi ne namerava igrati do konca kariere

"V nogometu nikoli ne veš, a mislim, da bom ostal do konca sezone. Želim igrati čim bolje in nadaljevati to, kar sem pokazal do zdaj, potem pa bomo videli, kaj in kako. Posojen sem do konca sezone, v Liersu se počutim dobro, mesto je mirno, ljudje so sproščeni, navijači me imajo radi. Mislim, da bom ostal. Seveda si v drugi belgijski ligi ne želim igrati do konca kariere. Vem, da sem naredil korak nazaj, a sem ga naredil zato, da bi potem naredil dva naprej. Verjamem, da se bom vrnil na višjo raven, a za kaj takega je najpomembneje, da redno igraš, česar v preteklosti pri meni žal ni bilo," je še povedal nogometaš, ki bo jutri praznoval 27. rojstni dan.

Odločitve iz leta 2012 ne obžaluje

V zadnjih treh letih in pol je šla njegova nogometna pot, ki je po sijajnih predstavah v Sloveniji, kjer je nosil dres Gorice in potem Maribora, obetala ogromno, navzdol. Po prestopu, vrednem dva milijona evrov, iz Maribora v Cardiff City, ki je tretji najdražji v zgodovini prestopov iz slovenske lige, je igral zelo malo.

V valižanskem klubu, ki nastopa v angleški ligi, ni dobil praktično nobene priložnosti. Potem se je, preden je prišel v Belgijo, za krajši čas preselil še na Portugalsko, a tudi tam ni našel sreče. Zdaj, po skoraj treh letih slabega obdobja, so končno prišli dobri časi. S klubom iz Cardiffa, ki ga plačuje tudi v Belgiji, ima pogodbo do konca sezone, potem se bosta njuni poti dokončno ločili.

"V zadnjem času sem bil kar presenečen, saj sem od tamkajšnjega trenerja in tudi enega izmed vodilnih ljudi Cardiffa prejel kar nekaj čestitk, očitno me spremljajo, a zame je ta zgodba končana. Ko sem prišel, je bilo vse v redu, potem se je hitro spremenilo in priložnosti za igro nisem več dobil. Nobene, pa čeprav me je trener hvalil, treniral sem dobro, igral tudi za drugo ekipo. Ko zdaj pogledam nazaj, si ničesar ne morem očitati, saj sem vedno dajal vse od sebe, a preprosto nisem dobil priložnosti. Preteklosti ne morem spreminjati, z njo se ne obremenjujem," je povedal nogometaš, ki je trikrat zaigral za člansko reprezentanco. Pravi, da bi danes ravnal enako, kot je leta 2012.

"Prestop se je zgodil čez noč. O njem sem bil obveščen zvečer, zjutraj smo z letalom že leteli na podpis pogodbe s Cardiffom. Takrat sem v Sloveniji dosegel vse, kar se je dalo doseči. Bil sem najboljši strelec lige, reprezentant, državni prvak, osvojil pokal in superpokal, dosegli smo odlične rezultate v Evropi. Klub se je zdel pravi, zato sploh nisem imel pomislekov," je pošteno priznal strelec 52 golov v slovenski prvoligaški konkurenci, ki je bil najboljši strelec prvenstva v dresu Gorice v sezoni 2008/09, ko je bil star vsega 20 let.

Želi si le, da bi bil zdrav in še naprej igral

Za prihodnost je optimisti in verjame, da bo spet navduševal na višji ravni od tiste, na kateri igra zdaj. "Najpomembneje je, da ostanem zdrav in v dobri formi. Da bom še naprej redno igral, ne glede na to, kje bom igral," si je za konec zaželel bratranec veliko bolj uveljavljenega članskega reprezentanta, ki pa mu v zadnjem času prav tako ne gre najbolje, Tima Matavža, napadalca nemškega prvoligaša Augsburga.

Ne spreglejte