Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
3. 11. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Poljska Malta Nik Omladič Matic Črnic Dejan Trajkovski Nejc Skubic slovenska nogometna reprezentanca Srečko Katanec Robert Berić Kevin Kampl Aljaž Struna Boštjan Cesar Bojan Jokić Jan Oblak Jan Oblak Miral Samardžić Rene Krhin Rok Kronaveter Miha Zajc kvalifikacije za SP 2018 Josip Iličić Jasmin Kurtić Milivoje Novakovič Roman Bezjak Miha Mevlja Vid Belec Petar Stojanović Andraž Šporar Andraž Kirm Valter Birsa Aleks Pihler

Četrtek, 3. 11. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Seznam kandidatov za Malto in Poljsko

Koga bo nagradil Katanec?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Srečko Katanec

Selektor slovenske izbrane vrste Srečko Katanec bo ob 12. uri na Brdu pri Kranju predstavil seznam kandidatov za nastop na kvalifikacijski tekmi z Malto (11. november) in prijateljskem dvoboju na Poljskem (14. november). Bo vpoklical tudi Kevina Kampla, ki je prejšnji mesec odpovedal sodelovanje zaradi utrujenosti? Med kandidati lahko pričakujemo nekaj novincev ...

Koledarsko leto 2016 se bo za slovensko izbrano vrsto, ki je uspešno vstopila v kvalifikacijski ciklus za SP 2018 in na treh tekmah osvojila pet točk, končal z dvema tekmama v gosteh.

Čez dober teden se bo za kvalifikacijske točke potegovala na Malti, kjer bo poskušala upravičiti vlogo favorita, tri dni pozneje se bo odpravila še na Poljsko in se pomerila z reprezentanco, ta se je letos na evropskem prvenstvu v Franciji zavihtela med osem najboljših.

Katančev orkester bo menjal Struno

Nejc Skubic je zaigral na tekmi v Litvi. | Foto: Sportida Nejc Skubic je zaigral na tekmi v Litvi. Foto: Sportida Selektor Srečko Katanec rad poudarja, da med obračuni, ki prinašajo največji vložek, to pa so vse kvalifikacijske tekme, noče preveč eksperimentirati. Glede na to, da je prejšnji mesec navdušil z izborom postav za domača dvoboja s Slovaško (1:0) in Anglijo (0:0), ni mogoče pričakovati večjih sprememb. Če se mu bo nasmehnila sreča pri zdravstvenem stanju osrednjih kandidatov.

V eno spremembo bo brezpogojno primoran, saj Aljaž Struna, pozitivno odkritje prejšnjega meseca, ki je odigral obe tekmi na položaju desnega bočnega branilca, zaradi kazni rumenih kartonov nima pravice nastopa na Malti.

Selektor bo moral poseči po zamenjavi, na njegovo srečo pa je kandidatov, ki redno nastopajo za svoj klub in dobro poznajo njegovo delo v reprezentanci, kar nekaj.

Namesto Pirančana bi lahko dobil priložnost Nejc Skubic, ki je zaigral na uvodni kvalifikacijski tekmi v Litvi (2:2). Med kandidati je Boban Jović, standardni prvokategornik Wisle iz Krakova. 

Aljaž Struno bi lahko na mestu desnega bočnega branilca zamenjal tudi Boban Jović (levo). | Foto: Vid Ponikvar Aljaž Struno bi lahko na mestu desnega bočnega branilca zamenjal tudi Boban Jović (levo). Foto: Vid Ponikvar
Morda bi lahko zaigral tudi Petar Stojanović, ki z zagrebškim Dinamom, pri katerem je pred davnimi leti igral tudi selektor sam, nastopa v ligi prvakov. V sredo se ni preveč izkazal, saj je na gostovanju pri Sevilli prejel rdeči karton in moral predčasno pod prho, selektor pa je prejšnji mesec opisal njegovo igro kot preveč napadalno usmerjeno, tako da trpijo osnovne obrambne naloge.

Bodo zraven tudi mlajši kandidati?

Andraž Šporar (v sredini) je v ligi prvakov nastopil že trikrat, v dresu članske reprezentance pa še ne. | Foto: Guliverimage/Getty Images Andraž Šporar (v sredini) je v ligi prvakov nastopil že trikrat, v dresu članske reprezentance pa še ne. Foto: Guliverimage/Getty Images Mlada reprezentanca je oktobra zapravila možnost, da bi si priigrala dodatne kvalifikacije za evropsko prvenstvo.

Zato bi se lahko številni mladi kandidati, na katere računa selektor Primož Gliha, zlasti tisti, ki izstopajo v svoji starostni skupini, znašli na Katančevem seznamu. Morda tudi napadalec Basla Andraž Šporar, ki že nastopa v ligi prvakov, a po drugi strani še vedno čaka na strelski prvenec pri švicarskem prvaku.

Verjetno mlajši kandidati ne bodo imeli prednosti na seznamu za dvoboj na Malti, lahko pa bi bili na tistem za prijateljsko tekmo na Poljskem, ta je kot po meri za preizkus nekaterih novosti, ki bi lahko prišle prav slovenski reprezentanci v nadaljevanju kvalifikacij.

Kakšno je zdravstveno stanje Cesarja in Jokića?

Bosta izkušena branilca nared za dvoboj na Malti? | Foto: Vid Ponikvar Bosta izkušena branilca nared za dvoboj na Malti? Foto: Vid Ponikvar Katanec si pred gostovanjem na Malti najbolj beli glavo z vprašanjem, kako sestaviti obrambno linijo. Kapetan Boštjan Cesar po poškodbi mišice, ki jo je staknil na remiju z Anglež, sploh še ni kandidiral za tekme Chieva, v podobnem položaju je nadomestni kapetan Bojan Jokić, ki je proti trem levom z nadčloveškimi napori zdržal na igrišču do zadnjega.

Pri Villlarrealu bi bil obsojen na neigranje tudi, če bi bil zdrav. V tej sezoni je tekmovalni adrenalin začutil le v državnem dresu. Ali ga bo tudi prihodnji petek, bo odločala predvsem zdravniška reprezentančna služba.

Kaj so se domenili selektor, kapetan in Kampl?

Kevin Kampl je bil veliki junak srečanja med Tottenhamom in Bayerjem. | Foto: Guliverimage/Getty Images Kevin Kampl je bil veliki junak srečanja med Tottenhamom in Bayerjem. Foto: Guliverimage/Getty Images V primerjavi z oktobrskim kadrom se nasmihata še dve pridobitvi. In to ne majhni, saj gre za nogometaša, ki spadata med boljše v nemškem in francoskem prvenstvu. Kevin Kampl, ki je z nespretno odpovedjo dvigoval prah v začetku oktobra, je nedavno napovedal, da bo govoril s selektorjem in kapetanom, s katerima si mora naliti čistega vina. Epilog o tem, kaj so se dogovorili, bo viden na Katančevem seznamu.

Če bo na njem tudi Kampl, bo to pomenilo, da si je omenjena trojica segla v roke, zvezdnik Bayerja pa je dobil zeleno luč od reprezentančnih soigralcev, ki so ga šokirali s skupno izjavo za javnost, v kateri so mu sporočili, kako jih je oktobra pustil na cedilu. Vprašanje je tudi, kakšen bo odziv slovenskih navijačev. Da Kamplu še zdaleč ni vseeno, potrjuje njegova odločenost o tem, da bi lahko ob morebitnem koncertu žvižgov zapustil priprave.

Oktobra ni bilo Kampla, ki je v sredo zablestel z zadetkom na Wembleyju in razveselil navijače Bayerja, a se tudi poškodoval, tako da je pet minut pred koncem srečanja odšepal z zelenice. Prav tako ni bilo Roberta Berića, napadalca St. Etienna, ki je že odpravil poškodbo, tako da bi bilo ogromno presenečenje, če se Krčan ne bi pojavil med Katančevimi izbranci.

Rene Krhin je po dvoboju z Anglijo razkril, da je imel določene težave z mišico. | Foto: Grega Valančič/Sportida Rene Krhin je po dvoboju z Anglijo razkril, da je imel določene težave z mišico. Foto: Grega Valančič/Sportida

Kar zadeva klubsko formo, se je konec prejšnjega tedna najbolj izkazal dvakratni strelec Jasmin Kurtić, skrbi pa neigranje Reneja Krhina, ki se je izkazal proti Angliji, a pri zadnjeuvrščenem španskem prvoligaškem klubu Granada v zadnjih tednih ne dobiva veliko priložnosti.

Ne bo manjkalo nogometašev iz domačih klubov

Bi se lahko v izbrano vrsto vrnil Andraž Kirm, ki je pri vodilni Olimpiji v vedno boljši formi? | Foto: Grega Valančič/Sportida Bi se lahko v izbrano vrsto vrnil Andraž Kirm, ki je pri vodilni Olimpiji v vedno boljši formi? Foto: Grega Valančič/Sportida Da bi se lahko na seznamu znašlo veliko novih imen, zlasti tistih, ki se dokazujejo v Prvi ligi Telekom Slovenije, je nakazala odločitev vodstva tekmovanja, da srečanja 17. kroga prestavi za tri dni. Meni, da prejšnji termin (16. november) ni primeren, kar lahko povežemo z razlogom, da bo med reprezentanti na Poljskem – dvoboj bodo igrali v Vroclavu 14. novembra – kar nekaj nogometašev slovenskih klubov.

Na zadnji akciji so bili štirje. Po dva iz Olimpije (Rok Kronaveter, junak zmage nad Slovaško, in Miha Zajc) ter Maribora (zimzeleni Milivoje Novaković in Aleks Pihler). Bo tokrat napočil čas še za kakšnega novinca? Morda se pridruži stari znanec Andraž Kirm, ki je v soboto odločil derbi 15. kroga in Olimpijo vrnil na vrh razpredelnice ...

Koga bo za trud in prikazano v 1. SNL nagradil selektor Katanec? Temu se je z oktobrskim izplenom – štiri točke proti favoritoma skupine F, Slovaško in Anglijo – močno popravil barometer priljubljenosti med nogometnim občinstvom in bi bilo škoda, da bi to zapravil s spodrsljajem na otoški deželi v južnem delu Sredozemskega morja. Odgovor bo znan malce po 12. uri.

Zadnji seznam Slovenije za tekmi s Slovaško in Anglijo:

Vratarji: Vid Belec (Carpi, Italija), Jan Koprivec (Anorthosis Famagusta, Ciper), Jan Oblak (Atletico Madrid, Španija), 

Branilci: Boštjan Cesar (Chievo, Italija), Bojan Jokić (Villarreal, Španija), Boban Jović (Wisla Krakov, Poljska), Miha Mevlja (Rostov, Rusija), Miral Samardžić (Henan Jianye, Kitajska), Nejc Skubic (Konyaspor, Turčija), Aljaž Struna (Carpi, Italija), Dejan Trajkovski (Twente, Nizozemska),

Zvezni igralci: Valter Birsa (Chievo, Italija), Matic Črnic (Rijeka, Hrvaška), Josip Iličić (Fiorentina, Italija), Kevin Kampl* (Bayer Leverkusen, Nemčija), Rene Krhin (Granada, Španija), Rok Kronaveter (Olimpija), Jasmin Kurtić (Atalanta, Italija), Benjamin Verbič (Köbenhavn, Danska), Nik Omladič (Eintracht Braunschweig, Nemčija), Aleks Pihler (Maribor), Miha Zajc (Olimpija)

Napadalci: Robert Berić** (St. Etienne, Francija), Roman Bezjak (Rijeka, Hrvaška), Milivoje Novaković (Maribor)

* ni se udeležil reprezentančne akcije zaradi utrujenosti
** naknadno odpadel zaradi poškodbe

Ne spreglejte