Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
15. 9. 2016,
9.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

4

Natisni članek

Srečko Katanec Nogometna zveza Slovenije slovenska nogometna reprezentanca Aleksander Čeferin kvalifikacije za SP 2018

Četrtek, 15. 9. 2016, 9.00

6 let, 7 mesecev

Selektor Srečko Katanec o novem predsedniku Uefe

Bo po Čeferinu odšel tudi Katanec?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

4

Srečko Katanec Čeferin | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec je pred tremi meseci z napovedjo, da bo zapustil položaj na klopi, če bo Aleksander Čeferin postal predsednik Uefe, dal misliti javnosti. Njegove besede si je vsak razlagal po svoje. Zdaj je Čeferin postal predsednik Uefe, Katanec pa ...

Nekateri so napoved Srečka Katanca ("Če predsednik gre, potem grem tudi jaz. Mislim, da bi bilo pri vas veliko zadovoljnih s tem") dojeli kot šaljiv dovtip, drugi kot pretiravanje ob na videz neuresničljivi možnosti, saj je Aleksandru Čeferinu v začetku junija le malokdo pripisoval resnejše možnosti za tako odmeven položaj, nekateri pa so selektorjeve besede vzeli zares. Katanec jih ni nikdar pojasnil. Pred nedavnim kvalifikacijskim dvobojem z Litvo je nekoliko spremenil zgodbo in o tem, ali bo izpolnil tisto, kar je namignil pred začetkom poletja, povedal: "Boste videli, ko bo čas za to."

Izvedeli bomo, ko bo za to primeren čas

S Čeferinom, ki je novi predsednik Uefe, je sodeloval tri leta. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida S Čeferinom, ki je novi predsednik Uefe, je sodeloval tri leta. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Katanec, ki ima s krovno zvezo sklenjeno pogodbo do leta 2018, je v sredo navdušeno zaploskal rojaku, ki je na predsedniškem položaju Uefe nasledil Michela Platinija. Novica ga je razveselila in ga navdala s ponosom, še toliko večjim, ker pozna Čeferina bolje od večine Slovencev.

Z njim je sodeloval zadnja tri leta, ko se je vrnil na selektorski stolček, odvetnik iz Grosupljega pa mu je vselej nudil podporo. Tudi takrat, ko je slovenska reprezentanca na igrišču nizala neuspehe in ostala brez začrtanih ciljev. Čeferin je zaupal Katancu in mu stal ob strani, Ljubljančan pa tega ni nikoli pozabil.

Si je že kaj premislil glede izrečenih besed? "Bomo videli, kako bo. Izvedeli boste, ko bo čas," se je nasmehnil, ko smo ga poklicali po veseli novici iz Aten. Ni želel ponuditi dovolj jasnega odgovora, s katerim bi nam dal vedeti, ali se je v začetku junija, ko je dejal, da se ob morebitnem odhodu Čeferina poslavlja tudi sam, le šalil ali pa je vendarle mislil resno.


Kaj smo pisali o Aleksandru Čeferinu?


Oktobra ga čakata Slovaška in Anglija

Slovenija je v uvodni tekmi kvalifikacij za SP 2018 remizirala v Litvi. | Foto: Guliverimage/Getty Images Slovenija je v uvodni tekmi kvalifikacij za SP 2018 remizirala v Litvi. Foto: Guliverimage/Getty Images Če ne prej, se bo selektor s predstavniki sedme sile družil konec meseca, ko naj bi razkril seznam kandidatov za težko pričakovani kvalifikacijski tekmi s Slovaško in Anglijo, ki bosta odigrani 8. in 11. oktobra v Stožicah.

V tem pogledu prav nič ne kaže na to, da bi vmes zapustil selektorski stolček. Misli bo raje osredotočil na to, kako po ponesrečenem gostovanju v Litvi (2:2) s pomočjo domačih navijačev prekrižati načrte Slovakom in Angležem, udeležencem letošnjega Eura v Franciji.

Če bi evropsko prvenstvo potekalo v jesenskem terminu, bi pokal zmagovalcu že predal Slovenec. Sladko in častno nalogo bo Čeferin do takrat v različnih klubskih in reprezentančnih tekmovanjih, ki potekajo pod okriljem Uefe, opravljal vsaj do marca 2019, ko mu poteče mandat.

Katanec: Vse čestitke, to je res enkratno

Donedavni predsednik NZS je v volitvah za novega predsednika Uefe premagal tekmeca Michaela van Praaga z 42:13 v glasovih. | Foto: Guliverimage/Getty Images Donedavni predsednik NZS je v volitvah za novega predsednika Uefe premagal tekmeca Michaela van Praaga z 42:13 v glasovih. Foto: Guliverimage/Getty Images Če Katanec ni želel veliko razpredati o svojem reprezentančnem statusu, pa je bil veliko bolj razpoložen za pogovor, ko smo ga vprašali, kako doživlja slovenskega znanca na tako visokem položaju.

"To je veliko priznanje. Ne samo zame osebno, ampak za celoten slovenski šport. Priti na tako visoko funkcijo, kot je tale, je nekaj, za kar se ne da le enkrat kape dol, ampak vsaj desetkrat. Mislim, da se Aleksander včasih sploh ne zaveda, na kakšen položaj je prišel. Vse čestitke, to je res enkratno," ni skrival navdušenja ob zgodovinskem trenutku, ko se je prvič primerilo, da je prvi mož najmočnejše evropske športne organizacije postal prav Slovenec.

Videl bo, če se sploh da kaj spreminjati

"Sploh ni bilo tesno. Če bi ocenili po nogometno, je tekmeca premagal s 4:1. Če je že bilo 42:13 v glasovih. Res lepa zmaga," je selektor, ki je Slovenijo popeljal na EP 2000 in SP 2002, v zadnjih treh kvalifikacijskih ciklusih (pri tistem za SP 2014 je vskočil na polovici) pa ostal brez velikega tekmovanja, rezultat volitev predstavil v nogometnem žargonu.

"Vedno je poskrbel, da je imela reprezentanca osnovne pogoje za delovanje," je povedal selektor o sodelovanju s Čeferinom. | Foto: Vid Ponikvar "Vedno je poskrbel, da je imela reprezentanca osnovne pogoje za delovanje," je povedal selektor o sodelovanju s Čeferinom. Foto: Vid Ponikvar

"Zdaj ga čaka milijon izzivov. Zdaj bo videl, kako Uefa pravzaprav deluje in če se sploh da kaj spreminjati. Sam bo nemočen, zato se bo moral oborožiti z ljudmi, ki imajo določena znanja," je napovedal, kaj čaka Čeferina pri Uefi.

V prihodnje v Sloveniji ne bo več sodeloval z njim, saj bo NZS dobila novega predsednika. To ga ne skrbi. "Predsednik na samo igro nima velikega vpliva. Nikoli ni bil tak, da bi tesno sodelovala pred tekmami ali pa da bi imel daljše motivacijske govore pred igralci. Je pa vedno poskrbel, da je imela reprezentanca osnovne pogoje za delovanje," je pojasnil in pohvalil njegovo delo.

V Sloveniji je žal tako …

Aleksander Čeferin in nekdanji kapetan slovenske izbrane vrste Aleš Čeh, ki v reprezentanci pomaga Katancu, se bodo tudi v prihodnje srečevali na tribunah. | Foto: Vid Ponikvar Aleksander Čeferin in nekdanji kapetan slovenske izbrane vrste Aleš Čeh, ki v reprezentanci pomaga Katancu, se bodo tudi v prihodnje srečevali na tribunah. Foto: Vid Ponikvar Ko je napočil čas za izbor tekmecev na prijateljskih tekmah, sta staknila glavi skupaj. Katanca je bolj zanimala športna, predsednika Čeferina pa finančna plat.

"Tako je pač pri prijateljskih tekmah, kjer se upošteva več vidikov. V Sloveniji je žal tako, da na tekmo, če bomo igrali z Moldavijo, pa to govorim z vsem dolžnim spoštovanjem do Moldavije, ki sem jo navedel le kot primer, ne bo skoraj nikogar. Če pa se odločimo za Kolumbijo, pridejo ljudje na tribune, a predvsem zaradi tega, da gledajo Kolumbijo. To je malce narobe," je dejal selektor, ki ga prihodnji mesec čakata dva domača izpita.

Dvoboja s Slovaško in Anglijo naj bi si v živo ogledal tudi predsednik Uefe, kar bo velika čast za Slovenijo. Na tribunah bo manjkal le predsednik NZS. Začasno vlogo bo opravljal nekdo izmed podpredsednikov, najverjetneje najstarejši Radenko Mijatović, novi predsednik pa bo izvoljen najpozneje do konca koledarskega leta. Če bo takrat Katanec še vedno selektor, bo dokončno jasno, da se je v začetku junija, ko je izustil zanimivo napoved, zgolj šalil.


Morda vas iz preostalih rubrik na Siol.net zanima še:

Ne spreglejte