Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
18. 11. 2013,
20.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Miral Samardžić Srečko Katanec Slaviša Stojanović Matjaž Kek

Ponedeljek, 18. 11. 2013, 20.39

8 let

Kapetan v Moldaviji, debitant v Sloveniji

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Miral Samardžić naj bi, če selektor ne bo presenetil, v torek proti Kanadi zaigral od prve minute, kar pomeni, da bo 156. nogometaš, ki se bo ponašal z nastopom v dresu Slovenije.

Zagotovo je pričakoval, da bo ta trenutek doživel že prej, a tudi pri 26 letih prav gotovo ni prepozno, da začne reprezentančno pot. Proti Kanadi naj bi Jeseničan sploh prvič zaigral v dresu članske reprezentance. Že nekajkrat so ga priključili izbrani vrsti, pod svoje okrilje sta ga poklicala tako Slaviša Stojanović kot tudi Matjaž Kek, a debija ni dočakal. Zdaj ga bo. Po slabih štirih letih rednega igranja v vrstah najbolj uspešnejšega moldavskega kluba Šerifa iz Tiraspola in skorajda 30 tekmah, ki jih je odigral v evropskih pokalih. Tudi v skupinskem delu lige Europa, v katerem je do zdaj nastopil že dvanajstkrat.

Kanada ni prišla izgubit

''Neizmerno sem vesel, ker sem zraven. Vsak nogometaš, ki prihaja iz Slovenije, si šteje v veliko čast, da je reprezentant. Res sem vesel, da sem tukaj,'' je že od prihodu na zbor dejal Miral Samardžić, ki seveda verjame, da bo z izbrano vrsto ostal tudi v prihodnosti in morda postal tudi njen pomemben član. Čeprav tega ni odkrito priznal. ''V vsakem trenutku bom dajal vse od sebe, potem pa bo selektor odločil, kaj bo naredil z mano. Ali bo v meni videl kakovost, ki jo potrebuje, ali ne,'' pravi 186 centimetrov visoki branilec, ki seveda verjame v zmago nad Kanado, a hkrati opozarja: ''Ne bo nam lahko. Kanada v Slovenijo prav gotovo ni prišla, da bi izgubila. Naš cilj je zmaga, a nam ne bo lahko. Vsaka reprezentančna tekma je zahtevna, tudi ta nedvomno bo.''

Najprej se je zgolj nasmejal

V tujino je zakorakal v začetku leta 2010 in odšel v Moldavijo. Ko je zapustil Maribor in se napotil v državo, ki v evropskem nogometu prav gotovo ne kotira najvišje, je marsikdo zmajeval z glavo. Zdaj, ko po skorajda štirih letih, v katerih je osvojil nemalo lovorik, s klubom redno igra v skupinskem delu lige Europa in je postal tudi kapetan najboljšega moldavskega kluba, je takšnih vse manj.

''Tudi jaz sem se najprej, ko sem dobil vabilo iz Moldavije, zgolj nasmejal. Potem pa sem prišel tja, si ogledal pogoje, ki jih ima Šerif, in hitro spremenil mišljenje. Zdaj vem, da sem ravnal prav. Moldavski nogomet je vse boljši. Klubski kot tudi reprezentančni. Seveda moldavska liga ne spada med najboljše v Evropi, a tudi slaba prav gotovo ni. V zadnjem času je vse močnejša. Če smo s Šerifom v minulih sezonah brez težav osvajali naslove, je zdaj že veliko težje. Tekmeci so nam vse bližje,'' pravi Samardžić, ki je s tem, kako se v Tiraspolu stvari razvijajo zanj, seveda zadovoljen. ''Trikrat smo igrali v skupini lige Europa, osvojili smo kopico domačih lovorik, že več kot leto dni sem tudi kapetan ekipe. Mislim, da sem lahko kar zadovoljen,'' pravi.

V Moldaviji je odlično

V Moldaviji se torej počuti zelo dobro. ''Nad statusom v klubu se ne morem pritoževati, vsi me spoštujejo. Od ljudi v klubu do soigralcev in navijačev. Tudi s financami sem lahko zadovoljen. Predsednik našega kluba je milijarder, denar ni težava. Malce pogrešam prijatelje iz Slovenije in družino, a to je povsem normalno. V Moldaviji je odlično,'' je še povedal branilec, ki se je dokazal v majici Maribora, pred tem pa igral za kranjski Triglav. Čeprav je tam, kjer je zdaj, zadovoljen, seveda želi v prihodnosti narediti še korak naprej. ''Seveda, ambicije so višje, pa čeprav se nad Moldavijo ne morem pritoževati. Si pa tako kot vsak nogometaš nekoč želim zaigrati v kakšnih izmed najmočnejših evropskih lig. Toda s tem se ne obremenjujem, zato o teh željah niti ne bi govoril preveč naglas. Bomo videli, kaj bo prinesla prihodnost,'' je pogovor sklenil nogometaš, ki se bo od torka lahko pohvalil, da je nastopil tudi za člansko reprezentanco svoje države.

Ne spreglejte