Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Petek,
9. 12. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

1

Natisni članek

Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Jorge Mendes Angel Di Maria Luka Modrić Football Leaks Ivan Simič

Petek, 9. 12. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Kakšne pogodbe so podpisovali Ronaldo, Modrić …

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

1

Cristiano Ronaldo, Luka Modrić | Foto Reuters

Foto: Reuters

Cristiano Ronaldo, Luka Modrić in Angel Di Maria so nekatera od imen, ki jih omenjajo v povezavi z nogometno afero Football Leaks, ta razkriva podrobnosti pogodb nogometašev. Kaj naj bi bilo v njih sporno?

Kaj že vemo?

- Dvanajst priznanih svetovnih medijev bo v prihodnjih treh tednih razkrivalo občutljive podatke o slavnih nogometaših in trenerjih.
- V dozdajšnjih razkritjih dokumentov so utaje davkov obtožili številne zvezdnike, med katerimi izstopajo Cristiano RonaldoJose Mourinho, Mesut Özil, Gonzalo HiguainLuka Modrić ...
- Pri preiskavi sodelujejo tudi novinarji Planet TV, ki obljubljajo vroča imena tudi v prihodnjih dneh, že danes zvečer naj bi razkrili podatke o znanem slovenskem nogometašu.

Nogometna afera Football Leaks, ki v zadnjem tednu razburja športno javnost, je do zdaj v svoji obsežni bazi na površje navrgla imena največjih nogometnih mojstrov. Med tistimi, ki jim očitajo davčne nepravilnosti, sta tudi prvi zvezdnik Reala Madrida Cristiano Ronaldo, njegov hrvaški soigralec Luka Modrić, vsak dan pa s preučevanjem 18,6 milijona dokumentov pridejo do novih imen nogometašev.

Vsem so skupne tri stvari. Očitajo jim utajo davkov, pri njihovih poslih je sodeloval superagent Jorge Mendes, ki je posredoval pri številnih bogatih prestopih, in sporni del se nanaša na nogometaševe osebnostne pravice oziroma tako imenovane image rights.

Ob pogodbi za igranje nogometa še pogodba za osebnostne pravice

S podpisom "image right" se zvezdniki in klub izognejo sporom med sponzorji, meni odvetnik Blaž Bolcar, ki je ukvarja s športnim pravom. | Foto: vid ponikvar S podpisom "image right" se zvezdniki in klub izognejo sporom med sponzorji, meni odvetnik Blaž Bolcar, ki je ukvarja s športnim pravom. Foto: vid ponikvar Največji nogometni zvezdniki ob pogodbi za igranje nogometa s klubom velikokrat sklenejo tudi pogodbo za trženje osebnostnih pravic. Takšne pogodbe pri nogometaših na najvišji ravni niso izjeme, klubi pa se po besedah odvetnika Blaža Bolcarja tako zavarujejo pred spori med osebnimi sponzorji igralca in kluba.

"Zavedati se je treba, da imajo vrhunski športniki številne osebne sponzorje. S podpisom tovrstne pogodbe se klub izogne primeru, da njihovega najboljšega igralca v komercialne namene uporablja glavni tekmec generalnega sponzorja kluba," pravi Bolcar.


Vse o aferi Football Leaks:


"Davčno načrtovanje ni nezakonito"

V primeru nogometašev, ki jih v okviru Football Leaks sumijo utaje davkov, so ti svoje osebnostne pravice prodali podjetjem v davčni oazi (kjer so davki nižji), podjetja pa so nato sklenila sodelovanje z igralčevim klubom.

Za pogodbe in finančne zadeve športnega zvezdnika ne le v nogometu skrbijo svetovalci, ki se ukvarjajo z obnogometnimi temami, igralcem pa svetujejo, kako optimizirati poslovanje.

"Prva rešitev so nižji davki. Druga rešitev je aktivna vloga nacionalnih zvez. Tretja pa, da športniki te zadeve urejajo s svojimi davčnimi svetovalci," rešitve za davčne utaje pri športnikih vidi Ivan Simič. | Foto: Vid Ponikvar "Prva rešitev so nižji davki. Druga rešitev je aktivna vloga nacionalnih zvez. Tretja pa, da športniki te zadeve urejajo s svojimi davčnimi svetovalci," rešitve za davčne utaje pri športnikih vidi Ivan Simič. Foto: Vid Ponikvar "Gre za davčno načrtovanje, ki ni nezakonito, na primer prenos sredstev v države z ugodnejšim davčnim režimom ali prenos kapitalskih dobičkov v države z nižjimi davčnimi stopnjami. Davčna zakonodaja se pogosto spreminja in veliko je sivega polja predvsem zaradi pravnih praznin. Mogoče je nekaj, kar se danes zdi sprejemljivo, jutri nezakonito. Vprašanje je, ali se igralec odloči igrati varno igro ali tvegati in biti v sivem polju. Dvomim, da zavestno kršijo zakone," meni Bolcar, ki opozarja na zaupanje med športniki in svetovalci.

Nekdanji prvi mož Dursa in nogometne zveze Ivan Simič opozarja, da poceni rešitve velikokrat niso tako poceni.

"Vse te kombinacije prek davčno ugodnih držav so lepe na prvi pogled, toda na koncu ne prinašajo toliko ugodnosti, kot se pričakuje na začetku. Sploh pa ne v današnjem času samodejne izmenjave podatkov med davčnimi upravami," opozarja Simič, ki je pred kratkim izstopil iz boja za predsednika Nogometne zveze Slovenije.

Slovenija?

Zgodbe, povezane s Football leaks, so povezane le z največjimi nogometnimi zvezdniki po svetu. Kaj pa Slovenija, kjer se obračajo veliko manjši zneski. Se tudi tu pojavljajo nepravilnosti?

"V Sloveniji gre za veliko manjše zneske in ta zadeva ni omejena samo na nogomet. Tudi v Sloveniji smo imeli v preteklosti primere davčnih nepravilnosti v nekaterih klubih," pravi Simič, ki bi davčne utaje v športu reševal z nižjo obdavčitvijo in bolj aktivno vlogo nacionalnih zvez v športu.

Nogomet splošna | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Fiktivne pogodbe lahko sklepa tudi klub

V primeru Ronalda, Modrića, Angela Di Marie in drugih zvezdnikov je, za zdaj pogojni, madež na igralčevi strani, obstajajo pa tudi klubi, ki se želijo izogniti plačilu določenemu delu davka.

"Če igralcu plačujejo za tako imenovane image rights in ga ne uporabljajo v trženjskih akcijah, potem se pojavlja vprašanje, ali gre za utajo davkov s klubom kot krivcem. Na primer, da klub namesto 10 milijonov za pogodbo igralca plačuje šest milijonov za pogodbo in štiri milijone za osebnostne pravice tega igralca. Pri teh štirih milijonih plača le DDV in tako na koncu plača manj davkov oziroma prispevkov," o (mogoči) obrnjeni sliki razlaga Bolcar.

Tri vprašanja v zadevi Football Leaks

Kaj pomeni image rights?

Image rights v prevodu pomeni osebnostne pravice športnikov, kot so na primer podoba, glas, podpis, silhueta, vzdevek ...

Pri večjih zneskih športniki navadno prenesejo pravice do trženja svoje podobe na gospodarsko družbo.

Kaj je davčna utaja?

Zakonski znaki kaznivega dejanja davčne zatajitve so popolno ali delno izogibanje plačilu davkov, prispevkov ali drugih predpisanih obveznosti pravnih ali fizičnih oseb, posredovanje napačnih podatkov davčnim organom.

Lahko kateri od zvezdnikov pristane v zaporu?

Če govorimo o Ronaldu in domnevamo, da je storil kaznivo dejanje, moramo upoštevati, da je to njegovo prvo tovrstno dejanje; reče lahko, da tega ni počel on, ampak njegova ekipa, kot dodatno olajševalno okoliščino bi verjetno upoštevali, da veliko denarja nameni v dobrodelne namene. Zvezdnik Barcelone Lionel Messi, ki so mu tudi očitali davčne nepravilnosti, je dobil pogojno kazen.

Ne spreglejte