Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
31. 5. 2021,
7.24

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,71

Natisni članek

UEFA Nogometna zveza Slovenije Ljudski vrt Stožice Euro U-21

Ponedeljek, 31. 5. 2021, 7.24

2 leti, 10 mesecev

Evropsko prvenstvo do 21 let, izločilni del

Ljubljenec navijačev Olimpije prihaja v Ljudski vrt po senzacijo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,71
Igor Bišćan | Igor Bišćan je v sezoni 2017/18  Olimpijo popeljal do dvojne krone, letos pa je mlado hrvaško izbrano vrsto na Euru popeljal v četrtfinale. | Foto Vid Ponikvar

Igor Bišćan je v sezoni 2017/18 Olimpijo popeljal do dvojne krone, letos pa je mlado hrvaško izbrano vrsto na Euru popeljal v četrtfinale.

Foto: Vid Ponikvar

Danes se po daljšem premoru nadaljuje evropsko prvenstvo do 21 let. Odigrani bodo vsi četrtfinalni dvoboji, na svoj račun pa lahko pridejo tudi ljubitelji nogometa v Sloveniji, saj bodo vrata stadionov v Mariboru in Ljubljani odprta za vse, ki želijo spremljati na delu mlade ase Španije, Hrvaške, Portugalske in Italije. Naslov branijo Španci, ki so marca nadigrali slovenske sovrstnike, zdaj pa bodo imeli opravka s slovensko sosedo Hrvaško, ki jo vodi dobri znanec 1. SNL.

Severna Makedonija Slovenija
Sportal Benzema se je vrnil, zapravil 11-m, nato pa je Francozom le steklo

V zadnjem tednu marca je v Sloveniji in na Madžarskem potekal skupinski del, v katerem so izbranci Milenka Ačimovića na tekmah proti Španiji, Češki in Italiji osvojili eno točko in sklenili največje nogometno tekmovanje, ki je kadarkoli potekalo na slovenskih tleh, na zadnjem mestu skupine B. V četrtfinale sta napredovali nogometni velesili Španija in Italija, ki ju danes čakata nova izziva.

Mlada slovenska reprezentanca je v skupinskem delu Eura osvojila eno točko. | Foto: Vid Ponikvar Mlada slovenska reprezentanca je v skupinskem delu Eura osvojila eno točko. Foto: Vid Ponikvar

Selektorji mladih reprezentanc so imeli možnost, da seznam kandidatov za nastop osvežijo z novimi imeni. Tako se bo (tudi) na slovenskih stadionih predstavilo kar nekaj svežih zvezdnikov, ki marca niso dočakali priložnosti, zdaj pa se pripravljajo na četrtfinalne izzive. Naslov branijo Španci, ki so v izjemni formi. Že v kvalifikacijah so prejeli le en zadetek, v skupinskem delu Eura se njihova mreža ni zatresla niti enkrat, še vedno pa so neporaženi. To je v kvalifikacijah in glavnem delu turnirja uspelo le še Danski, ki nastopa na Madžarskem.

Španci niso še nikoli izpadli pred finalom

Španci, ki branijo naslov evropskega prvaka, so marca dobro spoznali Ljudski vrt. | Foto: Vid Ponikvar Španci, ki branijo naslov evropskega prvaka, so marca dobro spoznali Ljudski vrt. Foto: Vid Ponikvar Španija bo na poti do polfinala poskušala vlogo favorita upravičiti proti Hrvaški. Španci se ponašajo z veličastno statistiko, ki se ji je treba pokloniti. Od leta 1998, odkar poteka spremenjen format tekmovanja, so se še vsakič, ko so zaigrali v izločilnem delu, prebili v finale. Nikoli niso izpadli v četrtfinalu ali pa polfinalu.

Selektor Luis de la Fuente je že tako kakovostno zasedbo, v kateri so konec marca v Sloveniji pozornost plenili nogometaši Barcelone, Milana. Rome, Villarreala in še drugih klubov, okrepil še z nekaterimi zvenečimi imeni. Tako se je zasedbi pridružil tudi član madridskega Reala Antonio Blanco, ki je letos za bele baletnike zbral štiri nastope. Na seznamu sicer ni niti enega nogometaša novopečenega španskega prvaka Atletica.

Selektor mlade hrvaške izbrane vrste Igor Bišćan ima na mariborski stadion prijetne spomine. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Selektor mlade hrvaške izbrane vrste Igor Bišćan ima na mariborski stadion prijetne spomine. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Hrvaška se je med najboljših osem uvrstila po zaslugi evrogola v izdihljajih srečanja z Anglijo, dosegel ga je nekdanji dragulj splitskega Hajduka, zdaj pa aktualnega francoskega prvaka Lille Domagoj Bradarić. Dalmatinec je eden izmed treh igralcev, ki bi lahko letos zaigrali tudi na članskem Euru. Selektor mlade reprezentance Igor Bišćan, ki je v sezoni 2017/18 Olimpijo popeljal do dvojne slovenske krone in postal ljubljenec navijačev zeleno-belih, vlogo favorita pripisuje Špancem, kar pa še ne pomeni, da v Maribor prihaja z belo zastavo.

Euro U21, Španci
Sportal Nadaljevanje EP do 21 let brez Slovencev, a z zanimivimi obračuni in navijači

Na Ljudski vrt ga vežejo lepi spomini. Tam je z nepozabno zmago Olimpije v večnem derbiju (3:2 po zadetku Andresa Vombergarja) naredil odločilen korak k državnemu naslovu. V nasprotju z marcem je Bišćan vpoklical pet novih imen, med njimi sta tudi Joško Gvardiol, 19-letni branilec zagrebškega Dinama, za katerega bo RB Leipzig plačal 16 milijonov evrov, in Boško Šutalo, soigralec Josipa Iličića v Atalanti.

Mladi italijanski reprezentanti so v odločilnem dvoboju za napredovanje v Ljudskem vrtu konec marca nadigrali slovenske sovrstnike. Zmagali so kar s 4:0. | Foto: Vid Ponikvar Mladi italijanski reprezentanti so v odločilnem dvoboju za napredovanje v Ljudskem vrtu konec marca nadigrali slovenske sovrstnike. Zmagali so kar s 4:0. Foto: Vid Ponikvar

Druga četrtfinalna tekma, ki si jo lahko v živo ogledajo slovenski ljubitelji nogometa, se bo ob 21. uri začela v Stožicah. Udarili se bosta Portugalska in Italija, ki je v skupini B visoko porazila Ačimovićevo četo (4:0) in ji preprečila napredovanje v četrtfinale. Portugalsko zasedbo je okrepil tudi napadalec Milana Rafael Leao, pri Italijanih pa v napadu največ pričakujejo od Patricka Cutroneja. Portugalci na tem Euru še niso prejeli zadetka, Italijani pa so s petimi naslovi rekorderji dozdajšnjih evropskih prvenstev do 21 let.

Posebna akcija Uefe in NZS: kupi eno, prejmi dve!

Evropska nogometna zveza (Uefa) in Nogometna zveza Slovenije (NZS) ljubiteljem nogometa ponujata izjemno priložnost. Ob nakupu vstopnice za četrtfinalni tekmi Španija – Hrvaška (Maribor, 18:00) in Portugalska – Italija (Ljubljana, 21:00) bosta za vsako kupljeno vstopnico podarili še eno brezplačno vstopnico.

Finale bo v nedeljo v Stožicah

Na Madžarskem se bosta najprej v Budimpešti spopadli Nizozemska in Francija. Tulipani so skupinski del sklenili z visoko zmago nad gostitelji (6:1), Francija, v kateri ne manjka nogometašev z ogromno tržno vrednostjo, pa si je po začetnih težavah, ko je ostala praznih rok proti Danski, pot do četrtfinala zagotovila po zmagah nad Islandijo in Rusijo. Ob 21. uri se bo v Szekesfehervarju začel še sosedski obračun med Dansko in Nemčijo.

Mladi galski petelini na Euru merijo zelo visoko. | Foto: Reuters Mladi galski petelini na Euru merijo zelo visoko. Foto: Reuters

Zanimivo je, da v četrtfinalu Eura do 21 let nastopa osem reprezentanc, od katerih jih kar sedem prihaja iz držav, ki so v članski kategoriji že osvajale evropsko prvenstvo. Evropski članski prvaki od aktualnih četrtfinalistov niso bili le še Hrvati.

Euro U21: Slovenija - Italija
Sportal Vstopnice za izločilne boje že v prodaji
Radenko Mijatović
Sportal Pred zaključkom Eura v Stožicah posadili drevesa za boljši zrak in igro

Evropsko prvenstvo do 21 let, izločilni del:

Četrtfinale:
Ponedeljek, 31. maj:
18.00 Španija – Hrvaška (Maribor)
18.00 Nizozemska – Francija (Budimpešta)
21.00 Portugalska – Italija (Ljubljana)
21.00 Danska – Nemčija (Szekesfehervar)

Polfinale:
Četrtek, 3. junij:

18.00 Španija/Hrvaška – Portugalska/Italija (Maribor)
21.00 Nizozemska/Francija – Danska/Nemčija (Szekesfehervar)

Finale:
Nedelja, 6. junij:

21.00 (Ljubljana)

Ne spreglejte