Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
13. 11. 2017,
11.13

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

2

Natisni članek

Edoardo Reja slovenska nogometna reprezentanca Matjaž Kek Nogometna zveza Slovenije Slaviša Stojanović Srečko Katanec Robert Prosinečki NK Rijeka

Ponedeljek, 13. 11. 2017, 11.13

6 let, 5 mesecev

Zamejski Slovenec na seznamu kandidatov

Edoardo Reja: Res je, govoril sem s predsednikom NZS

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

2

Edoardo Edy Reja | Foto Sportida

Foto: Sportida

Kdo bo novi selektor slovenske članske reprezentance? Predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenko Mijatović se še dogovarja s kandidati. Med njimi je tudi 72-letni zamejski Slovenec Edoardo Reja, ki je korak bližje sodelovanju s slovensko reprezentanco, saj ni postal novi trener splitskega Hajduka.

Prejšnji mesec je predsednik NZS Radenko Mijatović napovedal, da bo novi selektor znan novembra. Enajsti mesec je že blizu sredine, a o nasledniku Srečka Katanca še ni novih, konkretnih informacij. Predsednik je napovedal, da bo po tem, ko bo padla odločitev, sklical novinarsko konferenco in predstavil selektorja.

Dobil se je s predsednikom, a ni še nič dogovorjenega

Zamejski Slovenec je v bogati karieri vodil tudi rimski Lazio. | Foto: Sportida Zamejski Slovenec je v bogati karieri vodil tudi rimski Lazio. Foto: Sportida V zadnjih tednih se je v javnosti pojavljajo nekaj kandidatov. Izstopali so trije. Donedavni Katančev pomočnik Tomaž Kavčič, trener Rijeke Matjaž Kek in hrvaški strateg Robert Prosinečki, ki je pred kratkim zapustil selektorski sedež izbrane vrste Azerbajdžana.

Predsednik Mijatović pa se ni dogovarjal le z njimi. V igri je tudi Edoardo Reja, izkušeni strateg iz Ločnika pri Gorici. Ima 72 let, a je prepričan, da še ni za staro trenersko šaro. V preteklosti se je dokazoval na klopi številnih italijanskih klubov, med njimi sta bila tudi velikana Napoli in Lazio. Nazadnje je vodil Atalanto, kjer je še lani sodeloval z Jasminom Kurtićem, nato pa se začasno umaknil s trenerske scene.

Ko je Katanec nehal voditi Slovenijo, je zamejski Slovenec ponovno izpostavil željo, da bi bogato kariero nadgradil s selektorskim izzivom. Želja obstaja in je prisotna že več let. "Seveda bi bil rad slovenski selektor. Res je, govoril sem s predsednikom Mijatovićem. Z njim sem se dobil, a se nisva dogovorila ničesar konkretnega. Opravila sva le sestanek. A pri Sloveniji zadeva ni urgentna, ne mudi se, saj bo prva tekma šele marca prihodnje leto," nam je povedal Reja, ki se ga je v zadnjih dneh omenjalo tudi kot kandidata za novega trenerja splitskega Hajduka.

Novi trener Hajduka je Hrvat Kopić

Predsednik NZS Radenko Mijatović izbira naslednika Srečka Katanca. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Predsednik NZS Radenko Mijatović izbira naslednika Srečka Katanca. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida V Dalmaciji je že deloval, pustil dober vtis, a se nato ni mogel upreti donosni ponudbi rimskega Lazia, ki je napolnila tudi blagajno splitskega kluba. Na Hrvaško se ne bo vračal, saj je novi trener Hajduka, kjer je v prejšnji sezoni deloval tudi Korošec Marijan Pušnik, 40-letni Slavonec Željko Kopić.

S tem se je Reja za korak približal možnosti, da bi postal novi selektor Slovenije. Zdaj je žogica na strani predsednika Mijatovića, ki namerava Katančevega naslednika predstaviti še ta mesec in odgovoriti na aktualno vprašanje, ali bo na vročem stolčku deloval Slovenec ali prvič v obdobju državne samostojnosti tujec.

Rejo so v zadnjih letih večkrat omenjali kot kandidata za novega predsednika, tako pred tem, ko je selektor postal Slaviša Stojanović (2011), kot takrat, ko je odgovorno funkcijo prevzel Katanec (2013). Nekateri mediji iz BiH ga povezujejo tudi s kandidaturo za novega selektorja Bosne in Hercegovine. Najresnejša kandidata sta Amar Osim in Meho Kodro, ki trenira Daliborja Stevanovića pri švicarskem drugoligašu Servettu, a omenjajo tudi druga imena.

Kdo naj bo novi selektor Slovenije?

  • Tomaž Kavčič
    53,81 %
    776 glasov
  • Matjaž Kek
    10,26 %
    148 glasov
  • Robert Prosinečki
    5,41 %
    78 glasov
  • Edoardo Reja
    23,23 %
    335 glasov
  • Nihče izmed naštetih
    7,28 %
    105 glasov
Oddanih 1442 glasov

Zanimivo je, da se je nekdanji slovenski reprezentant Stevanović na Švico preselil iz Koprivnice, kjer je nosil dres Slavena Belupa. Pri hrvaškem prvoligašu ga je vodil Kopić, novi trener splitskega Hajduka. Poleg Stevanovića je v Koprivnici sodeloval še z dvema slovenskima legionarjema, vratarjem Matjažem Rozmanom in branilcem Nejcem Potokarjem.

Kek bi najraje ostal na Reki, Prosinečkega vleče v klub

Matjaž Kek se bo v torek na pokalni tekmi pomeril z Gorico. To je lepa priložnost, da prekine niz štirih zaporednih porazov.  | Foto: Reuters Matjaž Kek se bo v torek na pokalni tekmi pomeril z Gorico. To je lepa priložnost, da prekine niz štirih zaporednih porazov. Foto: Reuters Kako se bo odločil predsednik NZS? Nekdanji selektor Matjaž Kek se pripravlja na torkovo pokalno tekmo z drugoligašem Gorico, kjer bo iskal vozovnico za preboj v četrtfinale. Mariborčan bi rad izvlekel reški klub iz krize, saj je padel v niz porazov in v prvenstvu močno zaostal za vodilnim Dinamom. Z Rijeko brani dvojno krono in nastopa v Evropi, hkrati pa se ga še vedno omenja kot morebitnega naslednika Katanca. Ker želi ostati zvest Rijeki, bo težko ponovno sodeloval s slovensko reprezentanco.

Ko je Kek vodil Slovenijo na zadnjem velikem tekmovanju, SP 2010 v Južni Afriki, je bil eden izmed njegovih pomočnikov tudi Tomaž Kavčič. Ostaja zelo resen kandidat, na roko pa mu gresta tako želja Keka po nadaljevanju dela na Hrvaškem kot tudi izjava Roberta Prosinečkega, da bi ga v prihodnosti bolj kot selektorski izziv z reprezentanco osrečevalo delo v klubu. Povezuje se ga z graškim Sturmom, a je do zdaj ostalo le pri govoricah.

Tomaž Kavčič ne skriva želje, da bi postal novi selektor Slovenije. Zanj bi glasoval, če bi bilo to mogoče, tudi Srečko Katanec. | Foto: Vid Ponikvar Tomaž Kavčič ne skriva želje, da bi postal novi selektor Slovenije. Zanj bi glasoval, če bi bilo to mogoče, tudi Srečko Katanec. Foto: Vid Ponikvar Med kandidate pa je treba prišteti tudi Rejo. Nedavno si je v živo ogledal kvalifikacijsko tekmo mladih izbranih vrst do 21 let med Slovenijo in Črno goro v Novi Gorici. S predsednikom slovenske krovne zveze je že opravil sestanek, javnost pa bi lahko kaj kmalu izvedela, kakšen je bil dogovor in kako resen kandidat je 72-letni strateg, ki je v Italiji vodil kar 21 klubov.

Ne spreglejte