Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
28. 7. 2011,
21.26

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija

Četrtek, 28. 7. 2011, 21.26

8 let, 5 mesecev

Dunajčani nazdravljali remiju in Ačimoviču

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Nogometaši Olimpije so se na prvi tekmi tretjega predkroga lige Europa z Austrio znašli v neugodnem položaju. Lovili so zaostanek in ga prek Dareta Vršiča tudi ulovili. Zmagovalca bo tako podal Dunaj.

Tretji evropski četrtek v Stožicah se je začel z manjšim izgredom, saj se je na skupino avstrijskih navijačev, ki so se na koncu Vojkove ceste bližali vstopu na štadion, zgrmel zajeten kup steklovine, ki se je v tistem trenutku znašla v rokah ljubljanskih navijačev. Slednji so popivali pred bližnjimi gostinskimi lokali, se takoj odzvali na zven avstrijskih navijaških pesmi, nekajsekundna toča pa vendarle ni povzročila večje škode. Na štadionu je bilo že vse pripravljeno za nogometni spektakel. Prestižni sosedski obračun si je prišlo ogledati blizu 10.000 gledalcev, dvoboj pa sta začinila še številčni navijaški skupini. Manjkalo ni predvsem Dunajčanov (blizu 500), ki so nekajkrat preglasili domače, slednjim pa je pomagala zvesta ''osrednja'' tribuna, tako da se je ustvarilo prijetno vzdušje.

Bešič med prvih 11

Trener Olimpije Dušan Kosič se je odločil, da bo v konici napada zaigral Adnan Bešič, ki je odslužil kazen, večina mladih reprezentantov, vključno z ''Interblockovim'' trojčkom, pa se je znašla na klopi. Gostujoči trener Karl Daxbacher je napovedal, da se bodo gostje lotili ljubljanskega kluba z enakim orožjem. Kreativno igro, ki sloni na kratkih podajah in menjavah ritma. Pričakovali smo nadigravanje, pašo za oči, a je prvi polčas postregel z neizmerno borbo za vsak kvadratni meter zelenice, pravih akcij pa je bilo le za odtenek. Žal so si z eno redkih vodstvo priigrali gostje. Zasluženo, saj so domiselno izigrali zaspano obrambo ''zmajev''. Zadetek je padel v 34. minuti, do takrat pa oba vratarja nista imela veliko dela.

Hitra poškodba Sretenovića

Olimpija je imela rahlo terensko premoč, ki je bila najbolj opazna v začetnih 15 minutah, na površje pa je splavala tudi v zaključku polčasa. Vmes je potekal enakovreden boj, ki ni ponudil veliko užitkov. Da bi lahko bila to še ena v nizu domačih evropskih zmag, je zadišalo v 2. minuti, ko je v smer dunajskih vrat švignil prvi strel. Po podaji Aneja Lovrečiča je atraktivno poizkusil Nik Omladič, a je žoga ''debelo'' zgrešila tarčo. Nadaljevanje ni ponudilo izrazitejših priložnosti, je pa sive lase v 12. minuti dobilo strokovno vodstvo Olimpije. Zaradi nenadejane poškodbe stegenske mišice je moral Kosič poseči po prvi menjavi, nesrečnega Srba Sretena Sretenovića, ki je do takrat plenil z zanesljivim pokrivanjem gostov, pa je zamenjal mladi Antonio Delamea Mlinar. Sušno obdobje brez strelov na vrata je v 19. minuti prekinil Davor Škerjanc, a je skoraj z mrtvega kota meril nenatančno. Pri gostih sta največ preglavic povzročala ''desetica'' Alexander Grünwald in nepredvidljivi napadalec Nacer Barazite, Nizozemec, ki se je pred leti okušal tudi v Arsenalovi šoli.

Linz premagal Džafiča

V 27. minuti je prvič strel med vratnicama zaustavil Elvis Džafič. Ni imel težjega dela, saj je ''Avstrijec'' Zlatko Junuzović sprožil strel z razdalje, ki se je odbil od ljubljanskih branilcev in v varnem loku priletel v naročje Ljubljančana. Nekaj minut kasneje ga je po posredovanju ob predložku gostov poškodoval Hrvat Kaja Rogulj, a se je mladi vratar hitro pobral in pomiril občinstvo. Dve nepričakovano hitri menjavi bi pošteno porušili načrt Kosiča, ki pa se je kmalu nemočno prijel za glavo. Austria je prešla v vodstvo. Kapetan Austrie Roland Linz je spretno izkoristil predložek, branilci Olimpije pa so bili na desni strani po lepi dvojni podaji Dunajčanov izigrani. Džafič je bil pri strelu z nekaj metrov nemočen. Na tako izenačeni tekmi pogosto odločajo napake. Olimpija si je eno privoščila, kar lahko ''zmaje'' še drago stane.

Grla navijačev niso zastala. Še naprej so bili gostitelji deležni bučne podpore, prikazali napadalen nogomet, a si kaj več od poizkusa Dareta Vršiča z velike razdalje – prvi strel Olimpije v okvir vrat (edini v prvem polčasu, gostje so imeli dva) – niso priigrali. Po triminutnem podaljšku se je končalo z 0:1 in prešernim razpoloženjem na ''vijoličasti'' navijaški tribuni.

Vršič izenačil na 1:1

Olimpija je drugi polčas začela hrabro. In bolj odločno, kar je kmalu prineslo dve priložnosti. Lovrečič je namučil Pascala Grünwalda s strelom z desne strani kazenskega strela, moč v nogah pa je s prostega strela poizkusil še Vršič. Priigral je le kot, a je bilo to le ogrevanje za vrhunec, ki je sledil kmalu. Bolj natančen je bil v 60. minuti, ko je v Stožicah završalo. Po dolgem napadu Olimpije, na desni strani je žogo spretno krmaril ''rezervist'' Dragan Čadikovski, ki je zamenjal neopaznega Bešiča, podal Lovrečiču, ta je z visoko podajo v kazenskem prostoru iskal Škerjanca, je žoga našla Vršiča. Slovenski reprezentant je z natančnim strelom po tleh premagal Grünwalda ter po Širokem Brijegu in Bohemiansu v Ljubljani zatresel še mrežo tretjega tekmeca. Zadetek je poskrbel za dodaten zagon s strani občinstva, ki je bilo željno zmage. Zobe pa so pokazali tudi Dunajčani, ki so iskali priložnosti v morebitnih prazninah, posledici prevelike želje Olimpije po drugem zadetku.

Gostje dosegli cilj

Ljubljančani so v 77. minuti opravili še zadnjo menjavo. Lovrečiča je zamenjal Blaž Božič, gostje pa so spretno zadrževali neodločeni rezultat, katerega je trener Daxbacher pred dvobojem razglasil tudi za (minimalen) cilj. Minute na semaforju so minevale vedno hitreje, vedno več je bilo prekinitev, pa tudi rumenih kartonov (vseh šest je bolgarski sodnik pokazal v drugem polčasu), razburljive scene pred Grünwaldom pa so izostale, tako da je ostalo pri izenačenem rezultatu. Še najbližje zadetku je bil v 87. minuti Peter Hlinka, ki je po predložku s kota nevarno zapretil z glavo, žoga pa je ''skoraj'' oplazila vratnico. Avstrijski navijači so na koncu še pozdravili nekdanjega kapetana Milenka Ačimoviča, ki jim je zaploskal, hkrati pa čestital še igralcem Olimpije za borbeno igro. Ulovili so zaostanek, za napredovanje pa bo potrebno na Dunaju pokazati še kanček več.

Olimpija v Stožicah tako še čaka na zmago nad ''vijolicami''. V domačih tekmovanj se je na Štajersko še vedno neporažen vračal Maribor, tokrat pa so brez resnejše praske, ki bi Olimpiji postregla z izjemno popotnico na povratno srečanje, gostovanje v Ljubljani opravili še nogometaši Austrie. Potnika v četrti predkrog lige Europa bo tako odločila tekma na štadionu Horr na Dunaju. Prihodnji četrtek.

Ne spreglejte