Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
26. 3. 2013,
16.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Didier Deschamps Vicente del Bosque Franck Ribery Xavi Hernandez

Torek, 26. 3. 2013, 16.33

8 let

Derbi v Parizu: bitka velikanov za Brazilijo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Najbolj zanimiva torkova tekma kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014 bo prav gotovo v Parizu, kjer se bosta udarili Francija in Španija, ki je po zadnjem spodrsljaju v precej neugodnem položaju.

Španija, brez dvoma najboljša reprezentanca na svetu zadnjega obdobja, ki je dosegla nekaj, kar pred njo ni še nihče – v štirih letih je osvojila dva naslova evropskega prvaka, bila pa je tudi svetovni prvak -, je trenutno šele na drugem mestu kvalifikacijske skupine I. V štirih tekmah je zapravila že štiri točke. Najprej oktobra lani, ko je Olivier Giroud z golom v 94. minuti Franciji priskrbel remi v Madridu, veliko bolj presenetljiv pa je bil petkov remi proti Finski v Gijonu. Zdaj je izbrana vrsta Vicenteja del Bosqueja v precej neugodnem položaju. Če bi drevi v Parizu izgubila, bi se bržčas lahko že poslovila od prvega mesta v skupini, kar pomeni, da bi morala v dodatne kvalifikacije za nastop na svetovnem prvenstvu, ki bo prihodnje leto v Braziliji. Tam pa gre lahko hitro po zlu. In bil bi velik šok, če Andresa Inieste, Xavija Hernandeza in preostalih španskih zvezdnikov prihodnje poletje ne bi videli na spektaklu v deželi nogometa. Francozi, ki so samozavestni in niso izgubili že 13 kvalifikacijskih tekem zapored (devet zmag in štirje remiji), pa si želijo prav tega. Da bi Špance, ki se prav tako lahko pohvalijo z dolgim nizom 19 tekem brez poraza v kvalifikacijah (14 zmag in pet remijev), po drevišnji tekmi spravili v še bolj neugoden položaj, kot so. So samozavestni in prepričani, da jim lahko uspe. ''Z remijem prav gotovo ne bomo zadovoljni. Gremo po zmago,'' je odločno napovedal francoski selektor Didier Deschamps, ki ima iz meseca v mesec več podpore domače javnosti.

Oboji odločeni: igrali bomo na zmago

''Seveda nihče ne ve, kako se bo tekma razvijala, a naredili bomo vse, da pridemo do treh točk. To je naš cilj. Seveda Španijo spoštujemo, kako je ne bi? To je najboljša reprezentanca na svetu. Ne pomeni pa to, da se Špancev bojimo. Zavedamo se njihove kakovosti , a hkrati vemo, kako dobri smo tudi mi. Nič, ne preostane nam drugega, kot da se borimo, igrišče pa bo dalo odgovor na vprašanje, kdo bo boljši,'' je še povedal nekdanji reprezentant Francije, s katero je v letih 1998 in 2000 prišel do podobnih uspehov, kot jih je v zadnjem času spisal španski reprezentančni nogomet – osvojil je naslova svetovnega in potem še evropskega prvaka. Tudi selektor Španije je pred tekmo govoril podobno. ''V prvi tekmi proti Španiji smo videli dva obraza Francije. Enega slabšega in enega zelo dobrega. Francija ima zelo dobro ekipo. Seveda pa smo dovolj kakovostni, da pridemo do zmage v Parizu. Če bomo igrali tako, kot znamo, lahko pridemo do polnega izkupička, kar je tudi naš cilj. Smo svetovni in dvakratni evropski prvaki, kaj drugega tudi ne more biti naš cilj. V Parizu moramo popraviti tisto, kar smo zapravili v Gijonu,'' je dejal vodja strokovnega štaba Španije Vicente del Bosque.

Španci imajo nemalo težav

Še malo o stanju v obeh ekipah. Domači selektor naj bi igral v sistemu 4-4-3, v katerem bo v napadu glavno besedo dobil napadalec Arsenala Giroud, medtem ko naj bi Karim Benzema tekmo začel na klopi. Po krilih naj bi napadala zvezdnik münchenskega Bayerna Franck Ribery in nogometaš Marseilla Mathieu Valbuena. V zvezni vrsti naj bi za destrukcijo nasprotnikovega in kreacijo domačega napada skrbela trojka, ki jo sestavljajo Paul Pogba iz Juventusa, Blaise Matuidi iz PSG in Yohan Cabaye iz Newcastle Uniteda. V obrambi bosta imela v srednjem delu glavni besedi vzhajajoča zvezda svetovnega nogometa, komajda 19-letni član madridskega Reala Raphaël Varane in še en član PSG, 22-letni Mamadou Sakho, na bočnih položajih pa bosta izkušena Christophe Jallet (tudi on je član PSG) in Patrice Evra iz Manchestra Uniteda. Med vratnicama ni vprašljiv Hugo Lloris iz londonskega Tottenhama.

Španski selektor ima nekaj težav s sestavo enajsterice, predvsem obrambe, kjer bosta manjkala Jordi Alba in Carles Puyol iz Barcelone, odsoten pa je tudi vezist Manchester Cityja David Silva. Del Bosque naj bi spet igral brez klasičnega napadalca, obrambo pa bodo ob vratarju Victorju Valdesu iz Barcelone v sistemu 4-4-3 sestavljali Alvaro Arbeloa iz Reala in Nacho Monreal iz Arsenala, v osrčju obrambe pa bosta nastopila Gerard Pique iz Barcelone in steber obrambe njenega velikega rivala Reala, Sergio Ramos.

V zvezni vrsti naj bi od prve minute igral povratnik po poškodbi Xavi iz Barcelone, ob njem pa še njegov klubski soigralec Sergio Busquets in vezist Reala Xabi Alonso. Nekoliko bolj spredaj bo trojka iz Barcelone, ki jo sestavljajo Pedro Rodriguez, Cesc Fabregas in Iniesta. Od enajstih nogometašev torej kar deset takšnih, ki igrajo za Barcelono in Real. Nekaj, česar smo v zadnjem času že vajeni.

Drevi ob 21. uri, štadion Stade de France v Parizu, Francija proti Španiji. Spektakel je zagotovljen.

Ne spreglejte