Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
10. 6. 2018,
0.13

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

FIFA SP 2018

Nedelja, 10. 6. 2018, 0.13

5 let, 10 mesecev

Danska

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Ne samo, da so se prvič po dveh spodrsljajih uvrstili na veliko tekmovanje, v kvalifikacijah so Danci s fenomenalnim Christianom Eriksenom, pravo zmesjo izkušenosti in mladosti, in nekaj odmevnimi zmagami – s 4:0 so razbili Poljsko, s 5:1 pa Irsko – prepričali tudi navijače. Danski nogometaši želijo v Rusiji čim dlje. Lahko, tako kot je bilo leta 1998, postanejo eno izmed prijetnejših presenečenj prvenstva?

Danska | Foto: Reuters Foto: Reuters

Osnovni podatki o državi:

Lega: Evropa

Število prebivalcev: 5 milijonov

Glavno mesto: Köbenhavn

Jezik: danščina


Uvrstitev na lestvici Fifa: 12.


Uvrstitve na SP: 4/15

Prvi nastop na SP: 1986

Zadnji nastop na SP: 2010

Najboljši dosežek: četrtfinale 1998

Danci so se leta 1998 takole veselili uvrstitve v četrtfinale svetovnega prvenstva. | Foto: Reuters Danci so se leta 1998 takole veselili uvrstitve v četrtfinale svetovnega prvenstva. Foto: Reuters

Selektor: Age Hareide

64-letni nekdanji norveški reprezentant, ki je na svoji trenerski poti vodil številne norveške, švedske in danske klube, bil pa je tudi selektor Norveške, je selektor Danske postal, ko je po neuspehu v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2016 nasledil danskega selektorja z najdaljšim stažem Mortena Olsena.

Age Haraide je poskrbel za skok danske reprezentance po svetovni nogometni lestvici. | Foto: Reuters Age Haraide je poskrbel za skok danske reprezentance po svetovni nogometni lestvici. Foto: Reuters

Kdaj so se uvrstili: 14. november 2017

Potem ko so v kvalifikacijski skupini zaostali za Poljsko in zasedli drugo mesto pred Črno goro in Romunijo, so se v dodatnih kvalifikacijah merili z Irsko. Pred domačimi navijači so najprej remizirali z 0:0, potem pa v Dublinu tri dni pozneje uprizorili pravi šov, zmagali s 5:1 in se uvrstili v Rusijo.


Zvezdnik: Christian Eriksen

26-letni nekdanji vezist Ajaxa, ki že pet let navdušuje v londonskem Tottenhamu in trenutno spada med bolj vroče evropske nogometaše (prav dolgo v Londonu verjetno ne bo več igral), je v kvalifikacijah zabil kar 11 golov. Le Poljak Robert Lewandowski in najboljši nogometaš zadnjih let na svetu Cristiano Ronaldo sta jih več. S tremi goli se je ta nogometaš, ki je v tej sezoni navduševal tudi v klubski majici, izkazal tudi na odločilni tekmi play-offa na Irskem.

Christian Eriksen je že nekaj časa eden izmed zvezdnikov angleške premier lige. | Foto: Reuters Christian Eriksen je že nekaj časa eden izmed zvezdnikov angleške premier lige. Foto: Reuters

Koga še poznate?

Zagotovo še nekdanjega dolgoletnega napadalca londonskega Arsenala, ki je danes član Rosenborga, 30-letnega Nicklasa Bendtnerja, ki pa ga v Rusiji ne bomo gledali. Odpadel je namreč zaradi poškodbe.

Andreas Christensen, ki se je v tej sezoni učvrstil v obrambi Chelseaja, je eden izmed bolj cenjenih mladih branilcev na svetu v zadnjem času, star je šele 22 let.

Znano ime je seveda tudi vratar Kasper Schmeichel, eden izmed glavnih junakov čudeža Leicester Cityja iz leta 2016, sicer sin legendarnega Petra Schmeichela, ki je veljal nekoč za najboljšega vratarja na svetu.

Andreas Christensen je pri 22 letih pomemben člen obrambe Chelseaja in danske reprezentance. | Foto: Reuters Andreas Christensen je pri 22 letih pomemben člen obrambe Chelseaja in danske reprezentance. Foto: Reuters

Koga boste spoznali?

V reprezentanci se še ni povsem uveljavil, a če ujame trenutek in eksplodira, bi svet lahko letos poleti spoznal Kasperja Dolberga. Komaj 20-letnega napadalca Ajaxa, ki je že kot najstnik zablestel v majici amsterdamskega nogometnega velikana in lani z njim prišel do finala lige Europa, v kateri je zabil kar šest golov. Ta visokorasli napadalec je zagotovo prihodnost danskega nogometa.

Čeprav je komaj izstopil iz najstniških let, Kasper Dolberg že nekaj časa zabija gole za Ajax. | Foto: Reuters Čeprav je komaj izstopil iz najstniških let, Kasper Dolberg že nekaj časa zabija gole za Ajax. Foto: Reuters

Najdražji nogometaši:

80 milijonov evrov – Christian Eriksen (Tottenham)

40 milijonov evrov – Andreas Christensen (Chelsea)

15 milijoni evrov – Nicolai Jörgensen (Feyenoord)

15 milijoni evrov – Pione Sisto (Celta)

14 milijoni evrov – Jannik Vestergaard (Borussia Mönchengladbach)

Tekme Danske na SP 2018:

Skupina C:
16. junij (Saransk): Peru - Danska
21. junij (Samara): Danska - Avstralija
26. junij (Moskva): Danska - Francija

Tekme Slovenije z Dansko (4 porazi):

-6. februar 2008 (prijateljska tekma, Nova Gorica):
Slovenija : Danska 1:2 (1:1)
Novaković 38.; Tomasson 30., Bendtner 62.

-26. april 2001 (prijateljska tekma, Köbenhavn):
Danska : Slovenija 3:0 (0:0)
Gronkjear 61., Tomasson 70./11m, Sand 82.

-30. april 1997 (kvalifikacije za SP 1998, Köbenhavn):
Danska : Slovenija 4:0 (2:0)
Nielsen 3., Pedersen 28., B. Laudrup 50./11, Nielsen 55.

-1. september 1996 (kvalifikacije za SP 1998, Ljubljana):
Slovenija : Danska 0:2 (0:0)
Nielsen 79., Schjonberg 89.

 
Ne spreglejte