Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 11. 2018,
9.31

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

Natisni članek

Usain Bolt

Petek, 2. 11. 2018, 9.31

5 let, 6 mesecev

Boltova avstralska avantura se je končala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29
Usain Bolt | Propadla so pogajanja o prvi profesionalni pogodbi z nekdanjim jamajškim sprinterskim zvezdnikom. | Foto Getty Images

Propadla so pogajanja o prvi profesionalni pogodbi z nekdanjim jamajškim sprinterskim zvezdnikom.

Foto: Getty Images

Avstralska nogometna avantura Usaina Bolta se je končala, še preden se je zares začela. Iz avstralskega prvoligaškega kluba Central Coast Mariners so sporočili, da so propadla pogajanja o prvi profesionalni pogodbi z nekdanjim jamajškim sprinterskim zvezdnikom, kar pomeni, da je Bolt končal sodelovanje s klubom, pri katerem je bil na preizkusu.

"Klub je z Boltovim predstavnikom iskal možne zunanje poslovne partnerje, da bi zagotovili komercialno rešitev, ki bi ustrezala vsem stranem. Čeprav smo našli nekaj obetavnih potencialnih partnerjev, pa smo v klubu skupaj z Boltom prišli do sporazumne odločitve, da omenjeni partnerji v za nas razpoložljivem času ne bodo zagotovili ustreznih sredstev," so sporočili iz kluba.

Bolt ni bil razočaran. "Rad bi se zahvalil lastnikom Central Coast Mariners, upravi, trenerjem, igralcem in navijačem, zaradi katerih sem se tukaj počutil tako dobrodošlega. Klubu želim veliko uspeha v nadaljevanju sezone," je dejal Jamajčan, ki se je pred odhodom v Evropo ustavil še v Melbournu.

Osemkratni olimpijski prvak v atletiki si od lanskega leta prizadeva, da bi si zgradil nogometno kariero. Avgusta je prišel v Avstralijo, kjer je bil na preizkusu ter si je želel, da bi sklenil profesionalno pogodbo ter prvič zaigral nogomet na najvišji ravni, v prvi nogometni ligi.

Usain Bolt
Sportal Bolta spet snubijo

Zataknilo se je pri denarju

Usain Bolt | Foto: Reuters Foto: Reuters Pri podpisu profesionalne pogodbe s tamkajšnjim klubom se je zataknilo pri vprašanju denarja. V iskanje sredstev se je vključila avstralska zveza, vendar zadovoljive rešitve oziroma sponzorja, ki bi bil pripravljen zagotoviti nekaj milijonov, niso našli.

Številni ocenjujejo, da gre za marketing, njegovi zagovorniki pa poudarjajo, da bi bil zaradi svoje hitrosti lahko tudi odličen nogometaš, še zlasti po tem, ko je na dobrodelni tekmi zabil dva gola. Vendar pa Bolta pri avstralskem klubu niso vključili v prvo moštvo, saj je bilo očitno, da Boltu primanjkuje osnovne igralne prakse ter nogometnih osnov in veščin, da bi se lahko brez težav kosal na ligaški ravni, saj nogometa, glede na to, da se je posvečal atletiki, doslej ni bil vajen.

Klub je 32-letnemu Boltu ponudil le delček od zneska, ki si ga je zaželel. Menda naj bi zvezdnikovi predstavniki iskali pogodbo, ki bi Boltu zagotovila vsaj tri milijone avstralskih dolarjev na leto (1.898.776 evrov), pri klubu pa so v ta namen bili pripravljeni zagotoviti le 150.000 avstralskih dolarjev (94.936 evrov), kar je bilo za Bolta občutno premalo.

Usain Bolt
Sportal Nogometaš Bolt zavrnil malteško ponudbo

Preden se je na treningih pridružil Marinersom, je Bolt treniral tudi s prvo ekipo nemške Borussie Dortmund, treniral je tudi z nogometaši južnoafriškega moštva Sundowns in norveške ekipe Stroemsgodset.

Ko je bil v Avstraliji, je Boltu osnutek pogodbe poslal malteški nogometni klub Valletta, a svetovnega rekorderja v tekih na 100 in 200 metrov ta ni premamila, češ da bo v Avstraliji skušal izpolniti svoje nogometne sanje. Teh še ni uresničil. Izpolnitev otroških sanj, da bi zaigral nogomet, bo Bolt prisiljen preložiti.

Usain Bolt
Sportal Nogometni prvenec jamajške strele
Ne spreglejte