Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 7. 2014,
8.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Pele Argentina

Četrtek, 10. 7. 2014, 8.59

8 let

Argentincem čestital tudi Brazilec Pele

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Argentinci so se sinoči uvrstili v finale svetovnega prvenstva v nogometu, kar je gavčem nazadnje uspelo leta 1990 v Italiji.

Takrat so v finalu z 1:0 slavili prav tokratni nasprotniki albiceleste, Nemci. Uvrstitev Argentine v finale je navijače modro-belih pahnila v evforijo, gostitelje Brazilce pa še bolj zavila v žalost.

Dejstvo je, da sta Argentina in Brazilija že dalj časa velika konkurenta, sploh ko gre za najpomembnejšo stvar na svetu – nogomet. Potem ko so Brazilci v polfinalu proti Nemcem vknjižili hudo boleč poraz z 1:7, uvrstitev Argentine v finale boli še toliko bolj. A eden največjih zvezdnikov tega športa vseh časov, Brazilec Pele, ob zmagi rivalov ni pozabil na športni naboj, čustva pa pustil ob strani.

"Čestitke Argentini za današnje veliko zmagoslavje," je 73-letni nogometaš stoletja v čestitki Argentini zapisal na Twitterju. "Veselim se, da bom v nedeljo na stadionu Maracana in bom lahko dve nogometni velesili opazoval pri delu," je še zapisal "kralj" Pele. Če bo ob igrišču v nedeljo ob 21. uri po srednjeevropskem času tudi njegov večni tekmec in argentinski nogometni idol Maradona, za zdaj še ni znano.

Zmago Argentine in uvrstitev v finale je sinoči na ulicah proslavilo tudi na desettisoče argentinskih navijačev. Ti so peli, vzklikali "Messi" in s trobljenjem pospremili uspeh svoje reprezentance. Zmaga po enajstmetrovkah je bila še toliko slajša, saj so bili prav Nizozemci do sinočnje tekme znani kot uspešna ekipa, ki zna priti tudi čez loterijo strelov z bele točke.

Argentinsko reprezentanco čaka tekma, o kateri je dolgo sanjala.

Argentinski navijači so v Sao Paulu in Rio de Janeiru sinoči nosili maske svojih idolov Lionela Messija in tudi papeža Frančiška. Veliko se jih je na nekaj tisoč kilometrov dolgo pot iz Argentine v sosednjo Brazilijo podalo z avtomobili in avtodomi, tako pa bo bržkone tudi na finalno nedeljo v Riu de Janeiru, kjer pričakujejo pravi naval navijačev albiceleste.

Za Brazilce, ki jih je močno prizadel hud poraz z 1:7 proti Nemčiji, je bila polfinalna zmaga Argentine še dodatna sol na rano. "Nočna mora se nadaljuje," je zapisal brazilski časnik O Dia, ki se je ozrl tudi na dejstvo, da bo Argentina na njihovih tleh najmanj svetovni podprvak. Zato z besedami ni varčeval časnik Lance!, ki je pred nedeljskim finalom že zapisal "Mi smo vsi Nemčija!".

Časnik Ole je izpostavil predstave vratarja argentinske ekipe: "Sveti Romero. Argentina je proti Nizozemski zmagala po enajstmetrovkah po izredno težki tekmi in podaljšku, polnem trpljenja." Časnik La Nacion pa se je ozrl na nedeljsko dogajanje: "Da, Argentina je v finalu SP. Kot pred 24 leti ob streljanju enajstmetrovk, ko je Sergio Goycoechea tekal med vratnicama in izločil Italijo. Tekmec v finalu je isti: Nemčija, nedelja ob 16. uri, Maracana. Da, reprezentanco čaka tekma, o kateri je dolgo sanjala."

Ne spreglejte