Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
10. 6. 2018,
0.14

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

FIFA SP 2018

Nedelja, 10. 6. 2018, 0.14

5 let, 10 mesecev

Argentina

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Zdaj ali nikoli, verjetno velja za Lionela Messija, ki ima letos morda zadnjo priložnost, da Argentini prinese tako želeni tretji naslov svetovne prvakinje, ki ga Argentinci čakajo vse od Diega Maradone in leta 1986. Zagotovo je to zadnja priložnost še za nekatere nosilce igre finalistov izpred štirih let, kot so Angel Di Maria, Sergio Agüero, Gonzalo Higuain in še nekateri. Toda glede na to, koliko težav so imeli v kvalifikacijah, ko se je skoraj zgodilo, da bi prvič po letu 1970 ostali brez svetovnega prvenstva, navijači Argentine ne morejo biti pretirani optimisti, optimizma pa jim ne vliva niti marčevski poraz proti Španiji z 1:6. Velik minus je tudi izostanek poškodovanega prvega vratarja Sergia Romera.

Argentina | Foto: Reuters Foto: Reuters

Osnovni podatki o državi:

Lega: Južna Amerika

Število prebivalcev: 43 milijonov

Glavno mesto: Buenos Aires

Jezik: španščina


Uvrstitev na lestvici Fifa: 5.


Uvrstitve na SP: 17/18

Prvi nastop na SP: 1930

Zadnji nastop na SP: 2014

Najboljši dosežek: prvak 1978, 1986

Argentini je zadnji naslov svetovne prvakinje leta 1986 prinesel Diego Maradona. | Foto: Reuters Argentini je zadnji naslov svetovne prvakinje leta 1986 prinesel Diego Maradona. Foto: Reuters

Selektor: Jorge Sampaoli

58-letni argentinski trener je selektor Argentine postal pred natanko enim letom in bil že njen tretji selektor v kvalifikacijah za letošnje svetovno prvenstvo, na katero je Argentince popeljal. Nekdanji selektor Čila, ki ga je na zadnjem svetovnem prvenstvu popeljal do osmine finala, z njim pa leta 2015 postal tudi južnoameriški prvak, je na klop Argentincev prišel iz Seville.

Jorge Sampaoli je delal čudeže na klopi Čila. | Foto: Reuters Jorge Sampaoli je delal čudeže na klopi Čila. Foto: Reuters

Kdaj so se uvrstili: 11. oktober 2017

Pred zadnjim krogom južnoameriških kvalifikacij so trepetali, da bodo izpadli in ostali brez svetovnega prvenstva, kar bi se jim zgodilo šele drugič v zgodovini, in igrali na enem izmed najzahtevnejših gostovanj, v Quitu v Ekvadorju. Ko so Ekvadorci že po minuti igre zadeli, se je zdelo, da se bo res zgodila katastrofa, v katero nihče zares ni verjel. Potem je stvari v svoje roke vzel Lionel Messi, zabil hat-trick, poskrbel za zmago s 3:1 in Argentince popeljal na njihovo 17. svetovno prvenstvo.


Zvezdnik: Lionel Messi

Ob Cristianu Ronaldu zadnje desetletje najboljši nogometaš na svetu, petkrat je bil za najboljšega izbran tudi uradno, in eden izmed najboljših, če ne celo najboljši v zgodovini. Najbolj nadarjen prav gotovo. Za Barcelono je zabil že krepko čez 500 golov in je najboljši strelec v njeni zgodovini, bil z njo štirikrat evropski prvak, za Argentino je zabil 64 golov, kar je tudi rekord.

Da bi odšel v zgodovino res kot najboljši vseh časov, potrebuje naslov svetovnega prvaka. Časa pa zmanjkuje. Po letih 2006, ko je igral še obrobno vlogo, 2010, ko je bil žrtev neuspelega eksperimenta z Diegom Maradono v selektorski vlogi, in 2014, ko so ga od uspeha ločili milimetri, poskuša v vlogi kapetana še četrtič in kdo ve, morda tudi zadnjič. Od reprezentance se je že poslavljal, a si potem premislil. Sumimo, da si tokrat ne bi.

Lionel Messi bo tudi v Rusiji v središču pozornosti. | Foto: Reuters Lionel Messi bo tudi v Rusiji v središču pozornosti. Foto: Reuters

Koga še poznate?

Seveda, če veste vsaj to, da je nogomet igra, v kateri se po zelenici gor in dol podi 22 igralcev, zagotovo poznate še marsikoga. Predvsem napadalce. Sergio Agüero je najboljši strelec v zgodovini Manchester Cityja. Gonzalo Higuain, tragični junak Argentine v nekaj finalih, zabija gole za Juventus. Angel Di Maria je zvezdnik PSG.

Vzpenjajoča se zvezda je 24-letni Paulo Dybala, čeprav je res, da zdajšnji selektor Argentine ni ravno največji oboževalec enega najboljših nogometašev Juventusa.

Zraven je še vedno dolgoletni član Barcelone, 33-letni Javier Mascherano, ki po novem igra na Kitajskem. V obrambi glavno vlogo igra še en nogometaš Manchester Cityja, Nicolas Otamendi, poznate tudi branilca Manchester Uniteda Marcosa Roja.

Za Javierja Mascherana je letošnje svetovno prvenstvo skorajda zagotovo zadnje. | Foto: Reuters Za Javierja Mascherana je letošnje svetovno prvenstvo skorajda zagotovo zadnje. Foto: Reuters

Koga boste spoznali?

22-letni Giovani Lo Celso je nekajkrat v tej sezoni v dresu PSG dokazal, da zna biti vražje nevaren nogometaš. Tako dober, da bi bil lahko letos poleti element presenečenja v vražje dobrem argentinskem napadu. V reprezentanci je debitiral šele pred nekaj meseci, v času kvalifikacij za svetovno prvenstvo še sploh ni bil reprezentant, a na zadnjih prijateljskih tekmah se je izkazal, tudi pri zmagi nad Italijo z 2:0, in dal vedeti, da zmore in zna.

Giovanni Lo Celso je letos nekajkrat opozoril nase v majici PSG. Podobno od njega pričakujejo tudi Argentinci. | Foto: Reuters Giovanni Lo Celso je letos nekajkrat opozoril nase v majici PSG. Podobno od njega pričakujejo tudi Argentinci. Foto: Reuters

Najdražji nogometaši:

180 milijonov evrov – Lionel Messi (Barcelona)

100 milijonov evrov – Paulo Dybala (Juventus)

80 milijonov evrov – Sergio Agüero (Manchester City)

70 milijonov evrov – Gonzalo Higuain (Juventus)

40 milijonov evrov – Angel Di Maria (PSG)

Tekme Argentine na SP 2018:

Skupina C:
16. junij (Moskva): Argentina - Islandija
21. junij (Nižni Novgorod): Argentina - Hrvaška
26. junij (Sankt Peterburg): Islandija - Hrvaška

Tekme Slovenije z Argentino (1 poraz):

-7. junij 2014 (prijateljska tekma, Buenos Aires):
Argentina : Slovenija 2:0 (1:0)
Alvarez 12., Messi 76.

 
Ne spreglejte