Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
16. 4. 2017,
11.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,13

1

Natisni članek

Basel Andraž Šporar

Nedelja, 16. 4. 2017, 11.23

6 let, 7 mesecev

Prvi zadetek v dresu Basla

Andraž Šporar sije od sreče in sporoča: Zdaj je življenje lažje

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,13

1

Andraž Šporar | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Mladi slovenski napadalec Andraž Šporar je končno dosegel prvi zadetek v dresu Basla. Pri švicarskih prvakih igra že dobro leto, a je moral na strelski krst čakati več kot tisoč minut. V polno je zadel na sobotni tekmi v Lozani, prihodnji teden pa bi že lahko osvojil naslov.

Basel zanesljivo drvi novemu švicarskemu naslovu naproti. V soboto se je v gosteh znesel nad Lausanne Sport (4:0), dvoboj pa si bo za vse večne čase zapomnil Andraž Šporar.

Zadetek Šporarja pri 2:36

Občasni slovenski reprezentant se je veselil prvega zadetka, odkar se je iz Ljubljane preselil v bogato deželo, znano po bankah in dragocenih urah. Tista, ki jo je nosil Ljubljančan, je tiktakala v vedno bolj nestrpnem ritmu. Zadetkov ni bilo od nikoder, pritisk je naraščal, prav tako nezadovoljstvo.

Klubsko vodstvo je od samozavestnega Slovenca, ki je v jesenskem delu Prve lige Telekom Slovenije v prejšnji sezoni dosegel izjemnih 17 zadetkov, pričakovalo veliko več. Basel je segel globoko v žep in za Šporarja odštel skoraj štiri milijone evrov, kmalu po prihodu velikega navijača Olimpije pa skrušeno ugotovil, da mora nekdanji zmaj za dosego ciljev najprej odpraviti bolečine v stopalu in iti pod nož.

Navijači začeli dvomiti

Na Štajerskem so mu zamerili prepevanje navijaške pesmi, v kateri je "umrl Maribor". | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Na Štajerskem so mu zamerili prepevanje navijaške pesmi, v kateri je "umrl Maribor". Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Šporar je po operativnem posegu dolgo okreval in lani izpustil veliko pomembnih tekem. Jeseni je bil bolje pripravljen in vedno bolj vztrajno trkal na vrata udarne enajsterice.

Občutil je, kako je igrati na tekmah, kjer odmeva himna lige prvakov, v švicarskem prvenstvu pa se, čeprav Basel preskakuje skoraj vse ovire in dosega visoke zmage, ni vpisal med strelce.

Med navijače se je zasejal dvom. Začeli so premlevati o tem, ali je bil nakup Slovenca, ki je izgubil občutek za doseganje zadetkov, sploh pametna poteza. V Baslu je naletel na zahtevno konkurenco v napadu, kjer kraljujeta 33-letni Avstrijec Marc Janko (11 zadetkov) in 29-letni afriški zvezdnik iz Slonokoščene obale Seydou Doumbia (12 golov).

Lani debitiral v članski izbrani vrsti

Zaigral je tudi na prijateljski tekmi s Poljsko. | Foto: Sportida Zaigral je tudi na prijateljski tekmi s Poljsko. Foto: Sportida V domovini so bolj kot o zadetkih, ki jih ni bilo na spregled, poročali o ljubezenskem življenju Ljubljančana, na lanskem večnem derbiju v Stožicah se je kot častni gost Olimpije zameril Mariboru z javnim prepevanjem navijaških pesmi z žaljivo vsebino.

Med žive ga je skušal vrniti selektor mlade izbrane vrste Primož Gliha, ob koncu lanskega leta mu je priložnost ponudil tudi selektor članske reprezentance Srečko Katanec, a je Šporar v dresu Basla še naprej streljal s slepimi naboji. Občasno je soigralce razveselil s kakšno podajo, rubrika zadetkov pa je ob njegovem imenu ostajala prazna.

Razumljivo je, da si je zato Šporar v soboto močno oddahnil. Najboljši strelec 1. SNL v prejšnji sezoni, čeprav je igral le v jesenskem delu, je v 14. nastopu v švicarskem prvenstvu končno zatresel mrežo, sodnik pa je pokazal na sredino.

Zgodovinski trenutek za napadalca, ki bi lahko predstavljal svetlo prihodnost slovenskega nogometa, se je zgodil v Lozani. V državi, kjer je zadnjo reprezentančno tekmo odigral najboljši strelec izbrane vrste Zlatko Zahović (2005 v Ženevi), se je končno prebudil strelski nagon nogometaša, od katerega se pričakujejo zadetki, a je zadel v polno šele v 22. nastopu za Basel.

Kako so pri Baslu opisali občutke strelca Šporarja:

Predolgo je čakal na prvenec

"Zdaj je življenje lažje. Dolgo časa sem čakal na zadetek, zato se počutim odlično. Zdaj bo lažje, počutim se veliko boljše. Naloga napadalcev je, da dosega zadetke. Na prvega sem čakal predolgo," je po krstnem zadetku v angleškem jeziku Šporar, ki so ga prvič v Švici predstavili kot strelca, strnil misli za klubsko televizijo.

Imel je tudi nekaj sreče, saj si je vratar Lausanne Sport pri strelu 23-letnega Ljubljančana privoščil napako. Šporar je v 59. minuti povišal vodstvo Basla na 3:0, na koncu pa so branilci naslova zmagali s 4:0. K tako prepričljivi zmagi jim je pomagal češki vratar Tomaš Vaclik, ki je branil tako dobro, da je bil izbran za najboljšega igralca tekme.

Basel ima tako visoko prednost pred tekmeci (20 točk ob tekmi več pred moštvom Young Boys iz Berna), da lahko postane prvak že prihodnji teden. Še pred prvomajskimi prazniki! V tej sezoni je v 28 nastopih zbral kar 23 zmag in je na odlični poti, da si osmič zapored na glavo nadene švicarsko nogometno klubsko krono.

Ne le Šporar, ampak tudi Zahović

V soboto je dolg strelski post prekinil tudi dober Šporarjev znanec Luka Zahović. | Foto: Sportal V soboto je dolg strelski post prekinil tudi dober Šporarjev znanec Luka Zahović. Foto: Sportal V soboto je zelo dolg strelski post, ki je v Prvi ligi Telekom Slovenije trajal 628 minut, prekinil tudi Luka Zahović (Maribor). S Šporarjem sta večkrat združila moči v mladi izbrani vrsti, skupno pa jima je tudi to, da veliko lažje dosegata zadetke v 1. SNL kot v tujini.

Zahović se na Nizozemskem pri Heerenveenu ni naigral. Šporar je igral bolj pogosto, bil v Švici deležen številnih priložnosti, a tudi skoparil z zadetki. Zaigral je tudi v ligi prvakov, v soboto pa, skoraj poldrugo leto po sklenitvi sodelovanja z večkratnimi švicarskimi prvaki, končno prebil strelski led. V švicarskem prvenstvu je za prvi gol potreboval 714 minut.

Ne spreglejte