Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 9. 2016,
20.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Michael van Praag UEFA Nogometna zveza Slovenije Atene Aleksander Čeferin

Torek, 13. 9. 2016, 20.40

6 let, 6 mesecev

Aleksander Čeferin dan pred volitvami v Atenah

Utrujenemu Čeferinu očita pomanjkanje izkušenj, Škoti menijo drugače

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Aleksander Čeferin | Foto Reuters

Foto: Reuters

"Videti je dobro. Ampak nihče še ni zmagal pred volitvami. Moramo počakati do jutri," Aleksander Čeferin ne skriva optimizma v Atenah, kjer bo v sredo na volilnem kongresu izvoljen nov predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa). Slovenski kandidat velja zaradi velike podpore članic za absolutnega favorita. Njegov protikandidat Michael van Praag mu očita, da nima dovolj izkušenj.

Težko pričakovani dogodek v grški prestolnici, zibelki zahodne civilizacije, je vedno bližje. Predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Aleksander Čeferin je prepričan, da je naredil vse, kar je bilo v njegovi moči, da je evropski javnosti, zlasti pa nacionalnim zvezam, predstavil svoje ideje. Da je bil uspešen, nakazuje vedno večje število podpornic. 

Škoti so prepričani, da bo znal Čeferin povezati Evropo

Predsednik NZS je v Atenah tarča številnih predstavnikov sedme sile. | Foto: Reuters Predsednik NZS je v Atenah tarča številnih predstavnikov sedme sile. Foto: Reuters Odvetnik iz Grosupljega je naznanil, da mu je javno podporo izrazilo že 32 članic. Na njegovo stran se je postavila tudi Škotska, ki se je tako odločila drugače od sosede Anglije, ene izmed treh podpornic Michaela van Praaga.

Nizozemec je dan pred volilnim kongresom izvedel, da Škotska ne bo glasovala zanj. "Po temeljitem premisleku smo se odločili za podporo Čeferinu," je pojasnil izvršni direktor Škotske nogometne zveze Stewart Regan

"Evropska nogometna zveza mora dobiti predsednika, ki bo kos njenim izzivom. Uefa mora uravnotežiti razmerja med klubi in posameznimi državami z razvojem močnih, komercialno podprtih tekmovanj, tako da potrebuje predsednika, ki bo znal povezati Evropo. Škotska nogometna zveza verjame, da je Aleksander Čeferin najbolj primerna oseba za uresničevanje te vizije in to je tudi glavni razlog za podporo," so še navedli Škot, prepričani, da bo znal slovenski kandidat povezati Evropo.

Ne spreglejte:

Van Praag: Uefa potrebuje nekoga z izkušnjami

Michael van Praag vidi svojo prednost v bogatih izkušnjah, ki jih je pridobil na predsedniških položajih. | Foto: Reuters Michael van Praag vidi svojo prednost v bogatih izkušnjah, ki jih je pridobil na predsedniških položajih. Foto: Reuters Dve desetletji starejši Nizozemec dvomi, da bo Čeferinu uspelo. 

"V časih, v katerih živimo, ob vseh težavah, s katerimi se soočamo, ob politiki v Bruslju, Evropski uniji in zunaj nje, posebej pa ob dejstvu, da mora Uefa zmanjšati stroške, potrebuješ nekoga z izkušnjami, nekoga, ki lahko začne takoj delati," je poudaril 68-letni van Praag, ki bi lahko sodeč po javno izkazani podpori članic v sredo doživel prepričljiv poraz, Uefi pa bi prvič v zgodovini predsednikoval nekdo, ki ne prihaja iz zahodnoevropskega sveta. 

Čeferin je presenečen nad sabo

Čeferin je dan pred volitvami izžareval mirnost. Čeprav se bo v sredo potegoval za najvplivnejši položaj, kar si ga lahko zamislimo v evropskem nogometu, je pred predstavniki sedme sile deloval mirno. Temu, da ne kaže nikakršnih znakov živčnosti, se je začudil.

Če bo Čeferin na predsedniškem položaju Uefe nasledil Michela Platinija, bo NZS potrebovala novega predsednika. | Foto: Reuters Če bo Čeferin na predsedniškem položaju Uefe nasledil Michela Platinija, bo NZS potrebovala novega predsednika. Foto: Reuters

"Še sam sem malce presenečen nad sabo. Mogoče je težko biti živčen tudi zaradi tega, ker sem utrujen. Češ, saj je vseeno, samo da se naspim," je sporočil ljubitelj karateja, ki je dan v Atenah izkoristil za številne sestanke s predstavniki nacionalnih zvez. V boj za predsednika Uefe se podaja odločno in samozavestno, vedoč, da lahko evropskemu nogometu zagotovi boljše pogoje za jutri.

 

Volilni kongres se bo v Atenah začel ob 10. uri, zmagovalec pa bi bila lahko izbran še pred prehodom v popoldanske ure. Čeferin za zmago potrebuje vsaj 28 glasov. Javno podporo mu je do danes namenilo 32 članic …

Ne spreglejte