Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
18. 3. 2013,
16.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Zmago Sagadin Miloš Šporar Gašper Potočnik

Ponedeljek, 18. 3. 2013, 16.38

8 let

Zmago Sagadin: Zame je to velika katastrofa

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nekateri košarkarski trenerji, ki bodo svoja moštva vodili v ligi za prvaka, so se razgovorili o krizi slovenskih klubov. Zmago Sagadin je bil oster, najbolj pozitiven pa Miloš Šporar.

Slovo Uniona Olimpije in Krke od evropskih tekmovanj je bilo hitro. Ljubljanski klub se pričakovano ni uvrstil v TOP 16, slovenski prvaki pa so nekoliko presenetljivo končali tekmovanje EuroChallenge že po vsega šestih tekmah, potem ko se niso uvrstili med najboljših šestnajst ekip. Nič kaj spodbuden ni niti pogled na lestvico lige ABA. Krog pred koncem je Olimpija na sedmem, Krka pa na enajstem mestu. Že zdaj pa je jasno, da je Slovenija izgubila dvoboj z bosanskima kluboma Igokeo in Širokim, s katerima je bila bitko za dodatnega predstavnika v naslednji sezoni. Koeficient je na strani Bosne (14:11).

"Olimpija in Krka nista pokazali kakovosti"

In na slabo rezultatsko stanje so opozorili slovenski trenerji, ki se podajajo s klubi v ligo za prvaka – ta se začne v sredo. "Pred začetkom sezone sem pričakoval, da se bomo slovenski klubi v ligi za prvaka borili za tri mesta, ki bodo peljala v ligo ABA, a sta na voljo le dve vstopnici. Zame je to prava katastrofa. Union Olimpija in Krka nista bili uspešnejši od Igokee in Širokega. Z zmago v tem dvoboju bi Sloveniji priborila dodatno mesto. Slovenska košarka si zasluži vsaj tri mesta v jadranski ligi, če jo že vodimo in financiramo. Vendar je treba res kakovost tudi pokazati. Na žalost je letos Krka in Olimpija nista. Rezultati kažejo na eno najslabših, če ne najslabšo sezono v zgodovini slovenske države. Nimamo se z ničemer za pohvaliti. Najhuje je izgubiti stik z Evropo. Če nisi v Evropi, si drugorazrednik. Žarek upanja je, saj je v vodilnih ekipah veliko mladih slovenskih igralcev. Svet stoji na mladih. Ti lahko obrnejo ploščo. Če bodo ostali tukaj in se razvijali ter imeli dobre pogoje, se lahko krivulja hitro dvigne navzgor. Mogoče bo pomagal dober rezultat reprezentance. Drugi športi so pred nami. Imajo več gledalcev na tekmah in morda tudi višje fante. Upam, da se bo drugo leto zgodil zasuk navzgor. Da se bo slovenska ekipa vrnila v evroligo ali v evropski pokal in da bomo imeli tri predstavnike v ligi ABA. To bi bilo zadovoljivo za Slovenijo," se je o tej temi brez dlake na jeziku razgovoril trener Heliosa Zmago Sagadin.

"Na mladih je treba graditi svetlo prihodnost"

Njegov kolega na klopi Krke Gašper Potočnik, ekipo je prevzel po Aleksandru Sekuliću, je potrdil besede Sagadina in dodal: "Z letošnjim položajem ne moremo biti zadovoljni. S trdim in kakovostnim delom je možen napredek. Nekaj mladih je. Potencial za naprej je. Na njih je treba graditi bolj svetlo prihodnost."

"Piramide še vedno ni"

Tudi pri Olimpiji se zavedajo, da sezona rezultatsko ni šla v začrtani smeri, kar je potrdil Sašo Filipovski: "Z vsem povedanim se strinjam. Slovenska košarka je rezultatsko nazadovala. Olimpija je v evroligi težko lovila vlak za TOP 16. Proračunska sredstva se zmanjšujejo in težko gremo v korak s klubi, ki igrajo celo v ligi ABA. Ta moštva imajo okostja zgrajena in samo dodajajo igralce. Olimpija v dveh tekmovanjih ni uspela zadržati visoke kakovosti – igrati dve težki tekmi na teden. S tem je bil tudi rezultat v ligi ABA slabši. Pričakovali smo, da se bomo uvrstili med najboljših pet ekip. Kar se tiče mladih igralcev, lahko povem, da jih Olimpija kar nekaj ima. Ti igralci so jasno prišli iz drugih klubov. Verjamem, da se bo ta piramida postavila, da se bodo manjši klubi osredotočili na delo z mladimi in da bodo ti dobili nato priložnost v večjih klubih in igrati v bolj kakovostnih tekmovanjih. Trenutno te piramide ni. Imamo mlade igralce in jih bo treba zadržati. Nekaj jih je v preteklosti šlo v tujino. Če jih bomo zadržali in ustrezno plačevali tudi odškodnino klubom, bo pozitivno. Ko se bo ta sistem postavil, bomo lahko govorili, da je napredek. Če bodo mladi odhajali v tujino, ne vidim možnosti za napredek."

"Če bomo gledali pozitivno, nam bo lažje"

Med vsemi pa je bil najbolj pozitivno naravnan trener Zlatoroga Miloš Šporar, ki se je z moštvom podal v ligo za prvaka z najboljšega štartnega položaja, kar pa v drugem delu državnega prvenstva ne šteje nič, saj vsi klubi začnejo z ničle. "Mogoče ne bi gledal črno na celotno stvar. Sem res malce nov v trenerskem poslu in zato gledam drugače. Zagotovo se vse začne in konča pri denarju. Iz tega naslova je bilo pred leti ali desetletji lažje delati določenim ljudem v Olimpiji kot tem, ki so danes. Če imaš finančno sliko urejeno, je lažje. In takrat jim je bilo. Mladi igralci? Že dolgo nismo imeli priložnost videti mladosti v prvi ligi. Pohvale vodilnima kluboma Krki in Olimpiji, da igrata s tako mladima zasedbama. Pohvale vodstvu. Pri Olimpiji imajo jajca, da igrajo s sedmimi, osmimi golobradci. Zavestno so se odločili za ta korak. Posledica tega bo rezultat v prihodnosti. Ne sme se takoj udrihati po njih, če ni rezultatov. Ne bi se strinjal, da je slovenska košarka na dnu. Vsi se trudimo. Če bomo gledali naprej pozitivno, nam bo lažje in se lahko vrne slovenska košarka na že videna mesta. Vendar je potrebno potrpljenje in lepe besede," pa je svoj pogled na stanje v slovenski košarki podal Šporar.

Ne spreglejte