Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
14. 2. 2019,
14.17

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19

2

Natisni članek

Zoran Dragić Rado Trifunović

Četrtek, 14. 2. 2019, 14.17

2 leti, 8 mesecev

Pred reprezentanco še dve tekmi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo

Vrnitev Zorana Dragića

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19

2

Zoran Dragić | Zoran Dragić bo po poškodbi kolena spet igral za Slovenijo. | Foto Vid Ponikvar

Zoran Dragić bo po poškodbi kolena spet igral za Slovenijo.

Foto: Vid Ponikvar

Pred slovensko košarkarsko reprezentanco sta še dva obračuna v sklopu kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Kitajske prihodnje leto ne bo videla, spodbudno pa je, da se v izbrano vrsto vrača Zoran Dragić.

Po pokalnih tekmovanjih, ki so v Evropi na sporedu ta konec tedna, se bo košarkarsko dogajanje preselilo v reprezentančna okolja. Slovensko izbrano vrsto čakata še tekmi proti Turčiji (Ankara, 22. februar ob 17. uri) in Ukrajini (Stožice, 25. februar ob 19. uri) in najbolj mučne kvalifikacije za našo izbrano vrsto se bodo končale.

Čeprav so slovenski košarkarji evropski prvaki, svetovnega prvenstva ne bodo videli od blizu, saj so prepričljivo na zadnjem mestu v svoji skupini. Tudi v tem kvalifikacijskem ciklu bo reprezentanca vidno okrnjena, osrednjih nosilcev z evropskega prvenstva 2017 spet ne bo na delu – saj košarkarji iz evrolige in lige NBA ne nastopajo.

Spisek je precej podoben kot v prejšnjih dveh krogih. Spodbudna novica je, da se vrača Zoran Dragić, ki na EuroBasketu zaradi poškodbe kolena ni mogel igrati, zdaj pa že nastopa v dresu italijanskega predstavnika iz Trsta.

Real bo upošteval evroligo

Rado Trifunović | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida V ekipi ne bomo videli Alekseja Nikolića, okoli katerega je bilo v prejšnjih ciklih zaradi nespretne komunikacije veliko govora. Z njim se je selektor pogovoril in dogovoril, da ga tokrat ne bo. Manjkal bo tudi kapetan Gašper Vidmar, ki pa še ni zaključil reprezentančne poti. "Gašper bo vedno igral, če bo zdrav," poudarja Trifunović.

Kar 26 košarkarjev je selektor v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo zarotiral, kar je bila posledica vojnega stanja med Fibo in evroligo. 

"Zaradi evrolige, poškodb in odpovedi smo morali igrati kvalifikacije s takšnim številom košarkarjev. Ob tem sploh nismo bili kompletni. Jedro, ki ima izkušnje (Vidmar, Klemen Prepelič, Jaka Blažič), je bilo skupaj le na tekmi proti Črni gori. Vidmar potem ni igral, Edo Murić na začetku. Prepelič in Blažič sta igrala, potem nista mogla. Tri kapetane smo zamenjali. Morda je to videti kot opravičilo, vendar se ne opravičujem. Če imaš le dva dni časa za uigravanje novega moštva, je težko narediti nekaj konkretnega. V treh kvalifikacijah sta bila le Matic Rebec in Vlatko Čančar tista, ki sta odigrala vse tekme," je izpostavil prvi mož stroke v reprezentanci.

Nedavno je bil skupaj z direktorjem članske izbrane vrste Matejem Likarjem v Španiji, kjer je opravil pogovore s slovenskimi košarkarji pa tudi z vodilnimi v klubih. Pri Realu ima Slovenija ob Prepeliču in morebiti naturaliziranem Anthonyju Randolphu še tri mlade košarkarje, Žiga Samarja, Urbana Klavžarja in Dana Duščaka.

"Srečala sva se z vsemi igralci in predstavniki ekip. Pogovor je potekal o mladih in članskih košarkarjih. Real nima težav spuščati igralce v reprezentanco, vendar se bodo držali pravila, ki ga ima evroliga. Tu ni bilo pozitivnega uspeha," je dejal Trifunović.

Selektor je tudi v stikih z Luko Dončićem, vendar prek sporočil, z direktorjem reprezentance pa ga nameravata obiskati v ZDA. Želja Košarkarske zveze Slovenije je, da bi zaigral na evropskem prvenstvu 2021 in v morebitnih kvalifikacijah za olimpijske igre v Tokiu 2020, če bo Slovenija dobila prosto mesto. Želja je prav tako, da bi Slovenija gostila eno od skupin uvodnega dela evropskega prvenstva, vendar bi morala ob tem priskočiti na pomoč država, saj naj bi kotizacija znašala približno dva milijona evrov, takšnega zneska pa naša krovna košarkarska organizacija ne bi mogla pokriti.

Slovenska reprezentanca za naslednji tekmi

Zoran Dragić, Jan Špan, Matic Rebec, Luka Rupnik, Gregor Glas, Gregor Hrovat, Blaž Mesiček, Edo Murić, Vlatko Čančar, Klemen Kosi, Žiga Dimec, Urban Durnik in Miha Škedelj, rezerva Aljaž Bratec

Ne spreglejte