Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Torek,
11. 6. 2024,
12.00

Osveženo pred

1 teden, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,37

Natisni članek

Eurocup liga ABA Zvezdan Martić Chechu Mulero Davor Užbinec Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija

Torek, 11. 6. 2024, 12.00

1 teden, 1 dan

Chechu Mulero in Zvezdan Martić prvič za slovenske medije

Velik trenutek za Cedevito Olimpijo

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,37
Cedevita Olimpija Zvezdan Mitrović Chechu Mulero | Prva nova obraza v Stožicah: Chechu Mulero in Zvezdan Mitrović. | Foto www.alesfevzer.com

Prva nova obraza v Stožicah: Chechu Mulero in Zvezdan Mitrović.

Foto: www.alesfevzer.com

"Velik trenutek za naš klub." S temi besedami je direktor KK Cedevita Olimpija Davor Užbinec napovedal prihod novega športnega direktorja in novega trenerja. To sta postala Španec Chechu Mulero in Črnogorec Zvezdan Mitrović. "V Španiji vsi poznajo Cedevito Olimpijo", je poudaril Mulero. Na prvem srečanju z novinarji nista postregla še z nobenim imenom, kdo bo ekipo okrepil na parketu oziroma kdo ostaja v Stožicah. "Trenutno so cene igralcev visoke. Bi pa določene igralce res rad videl tukaj," pravi Mitrović. Želi si polno dvorano v Stožicah in: "Moj motiv je, da premagam vsako ekipo."

Zvezdan Mitrović
Sportal Zvezdan Mitrović je novi trener Cedevite Olimpije

Davor Užbinec je prepričan, da se z novim športnim direktorjem in novim trenerjem kluba vrača na pravo pot. | Foto: www.alesfevzer.com Davor Užbinec je prepričan, da se z novim športnim direktorjem in novim trenerjem kluba vrača na pravo pot. Foto: www.alesfevzer.com "To je velik trenutek za naš klub. Zavedamo se situacije, v kateri smo bili v minuli sezoni, kako se je ta končala. To želimo spremeniti, obrniti krivuljo. Verjamem, da bomo s to izbiro sestavili tudi dobro in karakterno ekipo, ki nas bo popeljala do zmag in jo bodo podpirali vsi v Ljubljani in v Sloveniji," je v uvodu predstavitvene novinarske konference športnega direktorja in trenerja povedal glavni direktor KK Cedevita Olimpija Davor Užbinec. Zahvalil se je še Zoranu Martiću, ki je v drugi polovici minule sezone vodil člansko ekipo in jo popeljal do naslova državnega prvaka. "Pokazal je, da je pravi vojak našega kluba. Nastavil je hrbet in pomagal. Tudi njemu ni bilo lahko." Sezona za ljubljanski kolektiv ni bila uspešna, saj je že pred tem izgubila karakter, kot se je izrazil Užbinec, potem ko je v Eurocupu dobila samo eno od 18 tekem, v ligi ABA pa v rednem delu 16-krat zmagala in desetkrat izgubila ter izpadla v četrtfinalu proti Megi. "Želimo si, in v to sem prepričan, da bomo v novi sezoni boljši in bolj karakterni."

Mulero: Nisem človek, ki bi veliko govoril, raje delam

Chechu Mulero pravi, da v Španiji vsi poznajo Olimpijo. | Foto: www.alesfevzer.com Chechu Mulero pravi, da v Španiji vsi poznajo Olimpijo. Foto: www.alesfevzer.com Na mestu športnega direktorja je Vlada Ilievskega zamenjal Chechu Mulero. Dve desetletji je uspešno delal v Valencii, najprej kot pomočnik trenerja nato kot športni direktor. V tej vlogi je z njo osvojil Eurocup (2019) in španski naslov (2017). "Vesel sem, da sem v Cedeviti Olimpiji. Ponosen sem, da sem športni direktor tega kluba. To je klub z evropsko zgodovino. V Španiji vsi poznajo Cedevito Olimpijo. Klub je vrhunsko organiziran. Nisem človek, ki bi veliko govoril, raje delam. In zdaj je trenutek, ko moramo začeti graditi ekipo. To je ključen trenutek sezone, saj ne smemo narediti nobene napake. Prvi korak je bil izbira trenerja. In s trenerjem sem zelo zadovoljen," je poudaril Mulero. 

Mitrović: Cedevita Olimpija je klub z imenom, tradicijo

Zvezdan Mitrović si želi zmage na vsaki tekmi. | Foto: www.alesfevzer.com Zvezdan Mitrović si želi zmage na vsaki tekmi. Foto: www.alesfevzer.com "Hvala za toplo dobrodošlico, ker ste prišli v tako velikem številu. Občutek je dober. Po 22 letih dela v tujini se vračam domov. Rojen sem v stari državi, naši bivši. Ko se je začela liga ABA, sem bil pomočnik v Budućnosti. Imel sem čustveno reakcijo, ko se – če se malo pošalim – vračam na mesto zločina, v ligo, kjer sem kot pomočnik začel svojo trenersko kariero," pa je pred res številnimi predstavniki sedme sile, čeprav je istočasno v Zrečah trening za novinarje, fotografe in snemalce odprla tudi slovenska košarkarska reprezentanca, ki je začela priprave za olimpijski kvalifikacijski turnir, uvodoma dejal Zvezdan Mitrović. Ta je nazadnje delal v turškem Galatasarayju, leta 2021 pa se je proslavil kot trener Monaca, ko so osvojili Eurocup. "Cedevita Olimpija je res klub z imenom, tradicijo, a žal zadnjih nekaj leti temu ni sledil. Motiv torej je, da naredimo korak naprej, da se sestavi dobra, konkurenčna, zdrava ekipa. Da na terenu pokažemo dobro energijo in igramo dobro. Posledično pa se lahko začnejo ustvarjati dobri rezultati, zmage. To je bila glavna motivacija, ki naju je pripeljala sem."

"Za nas so slovenski igralci zelo pomembni"

Chechu Mulero in Zvezdan Mitrović o imenih okrepitev še ne moreta govoriti. | Foto: www.alesfevzer.com Chechu Mulero in Zvezdan Mitrović o imenih okrepitev še ne moreta govoriti. Foto: www.alesfevzer.com

Tisto, kar najbolj zanima navijače, pa je, kakšna bo slovenska ekipa, koliko bo slovenskih okrepitev, kdo ostaja iz minule sezone. Konkretnih odgovorov še nismo dobili. "Želimo si slovenske igralce, zagotovo. Številk pa zdaj ne morem povedati. Nam so slovenski igralci zelo pomembni. Zagotovo bomo imeli v ekipi slovenske igralce. A ponavljam: ne vem točno, koliko," je poudaril Mulero. "Prezgodaj je še, da bi lahko govorili o novih igralcih za naslednjo sezono. Odvisno je od tržišča. Igralci zdaj čakajo na evroligaške ekipe, na denar ... Mi moramo biti pripravljeni, da nato napademo. Za zdaj pa je za nas še prezgodaj." Isti odgovor o igralcih iz minule sezone: "Nekaj igralcev iz minule sezone bo ostalo. A zdaj ne morem povedati, koliko jih bo. Nekaj pa jih bo."

Trije slovenski reprezentanti na pragu Cedevite Olimpije?
Govoric, kdo bi lahko okrepil Cedevito Olimpijo, v zadnjih dneh ni manjkalo. Klemen Prepelič je pred torkovim treningom slovenske reprezentance dejal, da to ni prav verjetno. Želja kluba naj bi bil tudi Mike Tobey, a slovenski reprezentant o novem klubu še ne razmišlja (zapušča Crveno zvezdo). Po naših informacijah pa je Aleksej Nikolić z nogo in pol že član ljubljanske ekipe. Veljavne pogodbe imajo le še Gregor Glas, Rok Radović in Aleksander Šaškov, Jaka Blažič pa je pred začetkom minule sezone podpisal enoletno pogodbo z možnostjo enoletnega podaljšanja.

"Trudimo se, da bi pripeljali igralce, ki si jih želimo"

Mitrović še sestavlja svoj trenerski štab. | Foto: www.alesfevzer.com Mitrović še sestavlja svoj trenerski štab. Foto: www.alesfevzer.com Mitrović sestavlja strokovni štab, a za zdaj še ne more razkriti nobenega imena, saj nekateri še delajo v svojih zdajšnjih klubih. "A verjemite, da se bo sestavil resen strokovni štab, dobrih, zvestih ljudi. Pri nas se začne energija, vzdušje in količina dela." Tudi on o imenih okrepitev ni mogel govoriti. "Gledamo na stotine igralcev. Veste, da naš proračun ni tak, da bi lahko kar rekel: Podpišite mi tega. In bo podpisano. Iskanje igralcev je resen proces. To delamo jaz, športni direktor in skavti. Trudimo se, da bi pripeljali igralce, ki si jih želimo. Na seznamu jih je veliko. Počasi se začenjajo pogovori. Pravočasno vas bo klub obvestil o vsakem podpisu pogodbe. Trenutno so cene igralcev visoke. Bi pa določene igralce res rad videl tukaj. Ko bo na papirju, pa bomo govorili o imenih in priimkih."

Cedevita Olimpija je v torek gostila pokrovitelje in novinarje:

Mitrović: Rad bi videl polno dvorano

V minuli sezoni v Stožicah ni bilo veliko navijačev. | Foto: Filip Barbalić/www.alesfevzer.com V minuli sezoni v Stožicah ni bilo veliko navijačev. Foto: Filip Barbalić/www.alesfevzer.com Črnogorski trener pravi, da plača ni bila nikoli odločilna pri njegovi izbiri, kje bo delal. Da na klopi Cedevite Olimpije zdaj vidi motiv, da jo pripelje na vrh lige ABA in Eurocupa ter tako zadovoljil zahtevne ljubljanske navijače. "Kolikor spremljam, imajo ljudje v Ljubljani radi šport. A potrebujemo rezultate. Meni je to jasno. Igramo za publiko. Rad bi videl polno dvorano, da nas podpirajo, da uživajo ... Da bo kohezija med ekipo in našimi navijači. Da bomo pokazali borbenost, željo. Da bodo to občutili tudi navijači. To je bil eden od motivov, da se vrnem v ligo ABA, na domači prostor."

"Prvi cilj je, da naredimo dobro ekipo. Potem pa bomo videli, kaj bo. A moj motiv je, da premagam vsako ekipo," Mitrović o točnih rezultatskih ciljih seveda zdaj, ko ekipe sploh še nima, ne more govoriti. "Jaz sem trener, nisem politik, ki bi imel govore. A če se naredi dobra ekipa ... V teh nekaj dneh sem spoznal vse v klubu izven parketa in vidim, da je klub dobro organiziran. Imam nekaj izkušenj iz Evrope. Vse deluje, kot mora. Zdaj pa moramo sestaviti še ekipo na parketu. Za rezultat pa potrebujemo tudi sinergijo. To je naš cilj. Da bomo ustvarili dobro vzdušje, dobro energijo in da napademo vse."

Zahvala novinarjem: Podpora je bila, z realno kritiko

Davor Užbinec | Foto: www.alesfevzer.com Davor Užbinec Foto: www.alesfevzer.com Ob koncu novinarske konference se je direktor Užbinec zahvalil še novinarjem za podporo v manj uspešni minuli sezoni. "Čeprav nismo izpolnili pričakovanj in rezultati niso bili pravi, nisem imel občutka, da nismo imeli podpore. Podpora je bila celo sezono, seveda z realno kritiko. Če igraš slabo, poveš, da igraš slabo, ne moreš napisati, da igraš dobro. To v klubu cenimo. In želimo, da tako tudi nadaljujete. Da nas podpirate, podprete naša nova človeka in jima damo priložnost, da sestavita ekipo. In da se bomo spet borili za zmage."

Zoran Martić
Sportal Zvezane roke Zorana Martića
slovenska košarkarska reprezentanca trening Aleksej Nikolić
Sportal Aleksej Nikolić pred vrati Cedevite Olimpije
Karlo Matković Cedevita Olimpija
Sportal Ilievski se poslavlja, prihaja Chechu Mulero
Ne spreglejte