Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
23. 6. 2016,
11.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Hrvaška Toni Kukoč Rio 2016

Četrtek, 23. 6. 2016, 11.18

6 let, 6 mesecev

Toni Kukoč znova v hrvaškem taboru

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Eden najboljših evropskih košarkarjev vseh časov Toni Kukoč je izpolnil obljubo in okrepil strokovni štab hrvaške košarkarske reprezentance, ki se pripravlja na kvalifikacijski olimpijski turnir, prek katerega si že lahko utre pot proti Riu.

Toni Kukoč je bil pred dvajsetimi leti član zvezdniškega Jordanovega Chicaga. | Foto: Toni Kukoč je bil pred dvajsetimi leti član zvezdniškega Jordanovega Chicaga.

Novi hrvaški košarkarski selektor Aleksandar Petrović ima v pripravah na olimpijske kvalifikacije zastrašujoče močan strokovni štab. Uresničevati se je namreč začela namera o vključevanju zvezdniškega strokovnega sveta prenovljenega vodstva hrvaške zveze, ki ga sestavljajo Stojko Vranković, Dino Rađa in Toni Kukoč. Prva dva sta bratu pokojnega Dražena Petrovića na pomoč priskočila že na začetku priprav, zdaj se je izbrani vrsti v Novigradu priključil še Kukoč.

Po olimpijsko vizo v Torino

Hrvaška bo, 25 let po osamosvojitvi in leto manj po nepozabni srebrni olimpijski pravljici v Barceloni, pot na igre, ki jih bo avgusta gostil Rio de Janeiro, iskala na kvalifikacijskem turnirju v Torinu. Tekmeci naših sosedov bodo med 4. in 9. julijem Italija, Grčija, Tunizija, Mehika in Iran. Preostala turnirja bosta gostila Beograd in Manilla, na OI 2016 pa so že uvrščeni ZDA, Brazilija, Avstralija, Nigerija, Venezuela, Argentina, Španija, Litva in Kitajska.

(Ne)zaželena zvezda  Po končani košarkarski karieri je postal navdušen igralec golfa. | Foto: Po končani košarkarski karieri je postal navdušen igralec golfa.

Kukoč, ki je v svoji bogati karieri osvojil tri naslove prvaka v ligi NBA in prav toliko v evroligi, se veselil dveh zlatih kolajn na evropskih prvenstvih in ene na svetovnem ter bil dvakratni olimpijski podprvak, je prepričan, da bi morali ugledni hrvaški košarkarski legionarji iz generacije Barcelona 1992 svojim rojakom na pomoč priskočiti že pred leti, a naj bi bili nezaželeni pri nekdanjem vodstvu krovne zveze. Zasuk se je zgodil po tem, ko je predsedniško žezlo od Danka Radića prevzel Ivan Šuker.

"To je bilo nenaravno. Si igralec, ki je nekaj dosegel, a te vrh zveze ne želi v bližini. Prav zaradi tega je bilo nekaj rodov brez naše podpore, nad glavo pa so imeli vedno kriterij naših uspehov. Tudi nam ni bilo všeč, če nam je kdo solil pamet, a na koncu nam je vendarle koristilo," je v pogovoru za Večernji list dejal 47-letni Splitčan, ki se sicer zelo redko pojavlja v hrvaškem medijskem prostoru.

Brez izumljanja tople vode

"Ne bomo izumljali tople vode. Vendarle gre za košarkarje, ki imajo svoje kariere. A včasih je dovolj, če opozoriš na podrobnost, ponudiš neko zamisel … Toliko, da bi imel košarkar v glavi: 'To so rekli Toni, Dino in Stojko. Po poskusimo, morda bo pomagalo.' Vedno je bolje imeti pet idej kot pa eno. Ko bo ta ena nehala delovati, bodo nastale težave. Jasno, v kratkem časovnem obdobju fantov ne gre obremenjevati s prevelikim številom informacij, saj je lahko to kontraproduktivno. Košarka je igra reakcije," pravi Kukoč, ki verjame, da se Hrvaška, za katero med drugim igrajo Dario Šarić, Mario Hezonja, Krunoslav Simon in Bojan Bogdanović, lahko vkrca na letalo za Rio.

Ne spreglejte