Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 7. 2011,
22.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Matjaž Smodiš Goran Jagodnik

Ponedeljek, 25. 7. 2011, 22.29

8 let

Smodiš: Z Jagodo sva zadolžena za 'pretep'

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Matjaž Smodiš je dokazal, da se po težavah s poškodbami očitno vrača v vrhunsko formo. Obenem poudarja, da bo treba na ključnih tekmah igrati še bolj premeteno in pametno.

Smodiš se očitno na velika vrata vrača v slovensko reprezentanco. Seveda nekaj časa zaradi težav z zdravjem ni igral, a kot kaže bo po štirih letih in Eurobasketu v Španiji spet med glavnimi pretendenti reprezentance na Poljskem.

Nekaj posebnega biti del tega projekta

Za razliko od EP v Španiji je "Smoki" vrhunsko formo takrat prenesel iz CSKA-ja, trenutno pa se še dogovarja, kje bo nadaljeval košarkarsko kariero, za sabo pa nima take sezone. Vendar pa mu kot izkušenemu in evropsko priznanemu košarkarju te stvari očitno ne povzročajo večjih preglavic, zato misli zna usmeriti predvsem na reprezentanco.

Na začetku priprav je sicer še imel nekaj težav s poškodbami, a sodeč po prikazanem na tekmi proti Makedoniji, mu gre na bolje: "Vesel sem, da sem se uspešno vrnil v reprezentanco. Nekaj posebnega je biti del tega ozračja in projekta. Zdrav sem in sedaj lahko pomagam po najboljših močeh. Zadeva je pod kontrolo, hrbet zdrži vse pritiske, kakor tudi list. Tako da le veselo na delo," je dejal Matjaž, ki je proti Makedoniji dosegel 13 točk.

Ozračje morda celo predobro

Reprezentance je v obdobju uvodnega dela priprav, a kljub temu je ozračje v reprezentanci po njegovih besedah izvrstno. "Mogoče je celo predobro. Na trenutke morda celo preveč entuziazma, kar se kaže tudi na treningih in tekmah. Želja je velika. Na prvenstvu bo treba pokazati tudi nekaj zrelosti, predvsem v ključnih trenutkih, ko bodo noge težke, utrujenost bo naredila svoje, rezultat se bo 'lomil', treba pa bo zmagati tekmo z na papirju slabšim nasprotnikom. Takrat je treba igrati z glavo. To nam še manjka, kakor tudi tehnične stvari v igri. S časom, verjamem, bo vse še bolj gladko teklo in bomo pripravljeni, ko bo čas za to," odgovarja 31-letni krilni center.

Nad odločitvijo Fibe, ki je reprezentancam prepovedala prijavo 14 košarkarjev na Eurobasketu, je začuden tudi sam. "To je velik minus. Tista dva, ki bi potovala zraven, bi bila mlada košarkarja, na katerih bi lahko gradili reprezentančno prihodnost. To bi bila za njiju super izkušnja. Na koncu se je FIBA odločila, kot se pač je, sam pa mislim, da to ni pravilno. Na EP je prvič 24 reprezentanc in imeti v kadru 14 košarkarjev, bi bilo najbolj pošteno do vseh," mnenje velike večine deli trikratni prvak evrolige.

Skupaj izgubiti, da bi skupaj zmagali

Po tekmi s Poljsko je selektor Božidar Maljković dejal, da bo treba dobiti tudi tekme, na katerih se bo treba "stepsti", kar naj bi v preteklosti bila ena od slovenskih hib. "Verjamem, da sva zato tukaj jaz, Jagoda (Goran Jagodnik; op.p.) in podobno izkušeni igralci," odločno zatrjuje košarkar, ki slovi po svoji nepopustljivosti in borbenosti, pohvali pa se lahko, da je bil kot prvi tujec kapetan pri moskovskem velikanu CSKA-ju.

Po dveh pripravljalnih tekmah s Poljaki in Makedonci je bil zadovoljen z zmago, a poudarja, da bo treba še veliko prelitega znoja in skupnih treningov, da bo igra na želeni ravni, ki bo ob nespornem talentu prinašala visoka mesta na največjih tekmovanjih. "Po dveh tekmah lahko rečem, da je morda celo več negativnih kot pozitivnih stvari. Vedno je lepo zmagati, to je lep občutek, a če podrobneje analiziramo napad ter obrambo, je pred nami še ogromno dela in stvari, ki jih je treba izboljšati. Vendar za to je potreben čas, zato moramo skupaj trenirati, skupaj izgubiti, da bomo lahko skupaj zmagali," odgovarja Smodiš.

Ne spreglejte