Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 1. 2018,
16.00

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

SP 2019 na Kitajskem kvalifikacije Rado Trifunović

Torek, 23. 1. 2018, 16.00

2 leti, 9 mesecev

Selektor objavil širši seznam reprezentantov za kvalifikacije za SP 2019

Na slovenskem seznamu tudi Dončić in Dragić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78
Rado Trifunović | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Selektor slovenske moške članske košarkarske reprezentance Radovan Trifunović je objavil širši seznam kandidatov za nastop v drugem ciklu kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2019 na Kitajskem. Na seznam je uvrstil 21 košarkarjev. Slovenci bodo 23. februarja gostovali v Črni gori, tri dni pozneje pa še v Belorusiji.

Na seznam je enaindvajset igralcev, med njimi tudi Luka Dončić, Anthony Randolph, Zoran Dragić, Aleksej Nikolić, Edo Murić in Jurij Macura, ki novembra lani niso smeli igrati za Slovenijo zaradi prepovedi klubov, ki nastopajo v evroligi. Te je Trifunović uvrstil na seznam, če slučajno pride do dogovora z evroligo in bi jim ta dovolila nastop za reprezentance. Glede na trenutno stanje na tem področju pa nanje ne bi mogel računati. Ob Randolphovem imenu je za nameček še zvezdica, saj še ni jasno, kdaj natančno se bo po poškodbi vrnil v pogon.

Omić dobil klub, vpoklica ne

V primerjavi z novembrsko reprezentančno akcijo sta s širšega seznama odpadla Alen Omić, ki je pred dnevi podpisal za Crveno zvezdo, in Jan Kosi, Trifunović pa je vpoklical 26-letnega Luko Vončino.

Vončina v tej sezoni kaže zelo dobre predstave v dresu ljubljanske Ilirije, s povprečjem 14,6 je deveti najboljši strelec državnega prvenstva. Selektor lahko za kvalifikacijski cikel prijavi največ 24 košarkarjev, so sporočili s Košarkarske zveze Slovenije.

Alen Omić ni niti na širšem seznamu.  | Foto: Sportida Alen Omić ni niti na širšem seznamu. Foto: Sportida

Namenoma pustili prostor še za tri igralce

"Širši seznam košarkarjev za drugi cikel kvalifikacij za SP je precej podoben tistemu iz prvega. Na spisku ni Alena Omića in Jana Kosija, uvrstitev na širši seznam pa si je z dobrimi predstavami v zadnjih dveh mesecih prislužil Luka Vončina. Na seznamu je 21 košarkarjev, namenoma pa smo pustili prostor še za tri igralce, saj je do začetka drugega cikla še en mesec. Vse fante redno spremljam in samo želimo si lahko, da ostanejo zdravi in še naprej v tako dobri formi," je povedal Trifunović.

Potujejo v Podgorico in Minsk

Aktualni evropski prvaki so kvalifikacije za SP 2019 začeli z zanesljivo domačo zmago z Belorusijo (87:74) in porazom na gostovanju pri Španiji (92:84). Izjemno pomembno srečanje bo slovenska reprezentanca odigrala v petek, 23. februarja, ko gostuje pri reprezentanci Črne gore. V drugem ciklu slovensko izbrano vrsto čaka še obračun z Belorusijo, ki bo na sporedu v ponedeljek, 26. februar, ob 17.30 v Minsku. Slovenska reprezentanca bo priprave na drugi cikel začela 19. februarja.

V drugi del kvalifikacij za SP se uvrstijo prve tri reprezentance iz vsake od osmih skupin. Ekipe iz skupin A in B, C in D, E in F, G in H nato tvorijo nove skupine s šestimi moštvi, medsebojni rezultati s prvega del kvalifikacij pa se prenašajo. Na svetovno prvenstvo se uvrstijo po tri reprezentance iz vsake izmed štirih skupin drugega dela.

Širši seznam slovenske reprezentance:

Jaka Blažič (Morabanc Andorra, Špa), Vlatko Čančar (Mega Bemax, Srb), Žiga Dimec (Krka), Luka Dončić (Real Madrid, Špa), Zoran Dragić (Anadolu Efes, Tur), Tadej Ferme (Sixt Primorska), Gregor Hrovat (Petrol Olimpija), Miha Lapornik (UBT Cluj, Rom), Jurij Macura (Baskonia, Špa), Blaž Mahkovic (Helios Suns), Blaž Mesiček (Brindisi, Ita), Edo Murić (Zielona Gora, Pol), Aleksej Nikolić (Brose Baskets, Nem), Klemen Prepelič (Paris Levallois, Fra), Anthony Randolph* (Real Madrid, Špa), Matic Rebec (Sixt Primorska), Luka Rupnik (Fuenlabrada, Špa), Žan Mark Šiško (Ilirija), Gašper Vidmar (Banvit, Tur), Luka Vončina (Ilirija), Saša Zagorac (brez kluba)

Kvalifikacije za SP 2019:

3. krog, petek, 23. februar (20.00), Podgorica:

Črna gora - Slovenija

4. krog, ponedeljek, 26. februar (17.30), Minsk:

Belorusija - Slovenija

Lestvica skupine A:

1. Španija 2 tekmi - 4 točke

2. Črna gora 2- 3

3. Slovenija 2 - 3

4. Belorusija 2 - 2 

Ne spreglejte