Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
18. 6. 2014,
14.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Union Olimpija Matevž Zupančič

Sreda, 18. 6. 2014, 14.17

8 let

Še cenejša in mlajša Olimpija prvič brez Evrope?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Union Olimpija bi lahko prvič po sezoni 1990/91 ostala brez nastopa v enem od evropskih košarkarskih pokalov. V Stožicah se obeta novo proračunsko kleščenje.

Slabe tri tedne po koncu sezone, v kateri so v domačem prvenstvu znova priznali premoč novomeškim tekmecem, imajo pri Unionu Olimpiji več odprtih vprašanj kot pa odgovorov. Na eno od ključnih – ali bodo Ljubljančani nadaljevali več kot 23-letno tradicijo igranja v evropskih pokalih ali pa se bodo morali zadovoljiti zgolj z državnim prvenstvom in sicer močnim regionalnim tekmovanjem – nimajo več neposrednega vpliva. Vodstvo evropskega pokala naj bi namreč do konca meseca podelilo posebna vabila za nastop v tem drugem najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju, v čakalni vrsti pa so tudi zeleno-beli iz Stožic.

"Če bi uporabili zgolj rezultatski ključ, realnih možnosti nimamo. A verjamemo, da Uleb gleda tudi na velikost dvorane, tradicijo, ime kluba in dolgoletno veljavo v Evropi. Mimogrede, ko Olimpija gostuje v Franciji ali Nemčiji, pritegne neprimerno več gledalcev kot recimo Igokea. Navsezadnje pa tudi naša letošnja sezona v evropskem pokalu ni bila slaba," ob čakanju na pismo iz Barcelone, kjer domuje združenje evropskih košarkarskih lig, razmišlja direktor KK Union Olimpija Matevž Zupančič.

Mlajši in cenejši

Evropska usoda bo po vsej verjetnosti v veliki meri vplivala tudi na podobo nove Olimpije, že zdaj pa je jasno, da bo ta občutno cenejša in tudi mlajša. Vprašanje je tudi, ali jo bo še naprej vodil trener Aleš Pipan. Nekdanji slovenski selektor je v tem trenutku zgolj "resen kandidat" za položaj glavnega trenerja večkratnega slovenskega državnega in pokalnega prvaka, ki se bo moral še lep čast držati sanacijskega načrta. Klub namreč s pomočjo pokroviteljev odplačuje posojilo, obenem pa mora rešiti še vprašanje dodatnega debelega milijona dolgov. Prvi v vrsti upnikov, ki bo dočakal izplačilo, je nekdanji trener Sašo Filipovski.

"Zavedamo se, da moramo obveznosti poravnati, obenem pa je seveda jasno, da si novih dolgov nikakor ne smemo dovoliti. Prav zato se bomo še toliko bolj pazljivo lotili dopolnjevanja ekipe, jasno, vse v okvirih razpoložljivega proračuna," pojasnjuje direktor Zupančič, ki se ne strinja s tezo o letu brez Evrope kot katarzični obliki postavljanja novih temeljev. "Menim, da izpad iz evropskih tekmovanj prinaša več minusov kot plusov. Težje je nagovoriti publiko, mesto in pokrovitelje, slabše vpliva na ugled kluba, obenem pa ta postane manj mamljiv za nadarjene mlade košarkarje, ki so do zdaj v Olimpiji videli lepo odskočno desko," poudarja Zupančič.

Reprezentant Omić na tržnici

Po prekinitvi sodelovanja z litovskim krilnim košarkarjem Deividasom Gailiusom ima slovenski podprvak veljavno pogodbo z osmimi igralci. Poleg novinca, 19-letnega Gregorja Horvata, ki prihaja iz domžalskega Heliosa, so na seznamu igralcev še obetavni Hrvat Paolo Marinelli, prodorni Srb Vasilije Vučetić, finski reprezentant Sasu Salin ter kvartet staroselcev s slovenskim potnim listom v postavi Luka Rupnik, Jaka Brodnik, Dino Murić in Alen Omić. Vseeno ni izključen odhod kakšnega od navedenih košarkarjev. Na mednarodni tržnici se bo najbrž znašel predvsem 217 centimetrov visoki Omić, ki ima kot naturalizirani igralec v žepu tudi vozovnico na svetovno prvenstvo v Španiji.

V klubu priznavajo, da bodo proučili morebitne ponudbe z ustreznimi odškodninskimi zneski. "Pri morebitni prodaji igralcev ter nakupih bomo zelo previdni in potrpežljivi. Cene namreč padajo. Za ugodno ceno bo mogoče dobiti relativno kakovostne košarkarje. Ni pa skrivnost, da želimo staviti na domače mlade igralce ter ob tem skrbeti za nadaljnji razvoj mlajših selekcij. Ta bi nam v dveh ali treh sezonah omogočil večjo pretočnost v člansko vrsto," razmišlja direktor ljubljanskega kluba, ki v tem trenutku še ne želi ugibati, kako zajetna bo na koncu proračunska malha za novo Union Olimpijo.

Ne spreglejte