Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Ponedeljek,
3. 7. 2017,
11.09

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,80

2

Natisni članek

intervju Anthony Randolph Rašo Nesterović

Ponedeljek, 3. 7. 2017, 11.09

2 leti, 8 mesecev

Intervju: Rašo Nesterović, generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije

Rašo Nesterović: Randolph ne živi v oblakih

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,80

2

Matej Erjavec Rašo Nesterović | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Nekdanji kapetan košarkarske reprezentance Rašo Nesterović je že nekaj let vidni funkcionar. V središču pogovora je bil predvsem novi ameriški Slovenec Anthony Randolph.

Rašo Nesterović | Foto: Sportida Foto: Sportida Rašo Nesterović je prepričan, da bo Američan Anthony Randolph, ki še nima zakonske potrditve nastopa, za Slovenijo na prihajajočem evropskem prvenstvu dodana vrednost.

Meni, da se Slovenci z njim, Goranom Dragićem, Luko Dončićem in drugimi na evropskem prvenstvu lahko borijo za kolajno. Okrcal je odpovedi, ki so bile težava predvsem v preteklosti.

"Igralci se morajo zavedati, da nihče ni večji od države. Predstavljaš njo. Ne mene ali predsednika, zveze, kluba. Ne zaradi pogodbe, v reprezentanco prideš, ker nekaj čutiš do države, zato, da ji boš pomagal pri promociji in uspehih. Če ničesar ne čutiš, je bolj pošteno, da javno poveš, da te to ne zanima, in greš svojo pot," razmišlja Nesterović.

Lahko nekoliko podrobneje opišete, kako so potekali pogovori z Anthonyjem Randolphom? Gladko ali drugače, kot ste si predstavljali?
Predstavljali si nismo nič, ker tega prej nismo počeli. Po lanskih kvalifikacijah za EP smo ugotovili, da nam manjka igralec takšnega tipa. Spremljali smo igralce vso sezono in širši seznam skrčili na nekaj imen, ki so nam ustrezala. Ko smo se odločili za Randolpha, smo navezali stik z njim. Upamo, da bo politika rešila tisto, kar zadeva zakon, in bomo na dobri poti.

Nesterović je prepričan, da bo reprezentanca Američana dobro sprejela. | Foto: Sportida Nesterović je prepričan, da bo reprezentanca Američana dobro sprejela. Foto: Sportida Se želi pokazati tudi na reprezentančni ravni?
Verjetno si želi novih izkušenj in napredovanja. Predvsem je bil navdušen nad tem, da bo igral z Goranom Dragićem in Luko Dončićem. Slovenski potni list mu bo verjetno omogočil lažje "gibanje" po Evropi.

Vsi igralci si sicer želijo nastopati v ligi NBA. On je vanjo prišel zelo mlad, imel je nekaj nesreče. Ni prišel v ekipo, kjer bi pokazal ves svoj talent. Mislim, da je z nogami trdno na tleh, razmišlja trezno in pametno. Ne živi v oblakih.

Ali v zameno za igranje ni zahteval denarja?
Ne, nikakor. Mi tudi ne bi plačali. Randolph v reprezentanci vidi predvsem možnost za dodatni razvoj. Pripravljati bi se moral tako ali tako. Z Realom bi začel priprave 15 ali 20 dni pozneje, a bi bil osamljen (zaradi številnih Realovih reprezentantov, op. a.). Tu bo delal z ekipo in nastopil na evropskem prvenstvu. Veliko igralcev se prebija skozi reprezentance.

Na žalost je tudi pri nas položaj takšen, da tisti, ki imajo od rojstva možnost igrati za reprezentanco, tega nočejo. Zdaj se njega in nas čudno gleda, obsoja, ker smo naturalizirali Američana. Zgolj izkoristili smo priložnost, kakršno imajo drugi na voljo že 20 let.

Randolph je član madridskega Reala. Igral je za mlajše selekcije ZDA. | Foto: Reuters Randolph je član madridskega Reala. Igral je za mlajše selekcije ZDA. Foto: Reuters Imate v mislih odpovedi iz preteklih let, na primer Bena Udriha in Saše Vujačića?
Na žalost … Preteklost, sedanjost, karkoli … Izhajam iz sebe. Pri odločitvah je treba pokazati pripadnost državi. Zakaj Španci, Francozi, Srbi nimajo težav z odpovedmi?

Težava je v miselnosti in tem, koliko te je v hlačah. Ko se za nekaj odločiš, moraš za tem stati. Ko bodo nekateri fantje to dojeli, jim bo šlo bolje v življenju.

Vsako leto so težave s tem, a v preteklosti jih je bilo veliko več. Stanje se popravlja. Menedžerji so vključeni pri 15-, 16-letnikih. Tudi to je težava.

Selektor je govoril o odprtem srcu tako Randolpha kot reprezentantov. Se bo vzpostavila prava povezanost med ekipo in njim?
Mislim, da imamo ekipo, ki ga bo sprejela. Že po nekaj tednih se bo počutil domače. Vsak se veseli igranja z dobrimi igralci. Tudi on se veseli Dragića, Dončića, Murića, Vidmarja, ki so vrhunski košarkarji. Prav tako se oni veselijo igranja z njim. Prinaša novo dimenzijo, širino, izkušnje. Mislim, da ta klik ne bi smel biti težak.

Slovenija bo s prihodom novega naturaliziranega košarkarja oslabljena na centrskem položaju, ki ga zapušča Alen Omić. | Foto: Vid Ponikvar Slovenija bo s prihodom novega naturaliziranega košarkarja oslabljena na centrskem položaju, ki ga zapušča Alen Omić. Foto: Vid Ponikvar Veliko se govori o tem, kaj Slovenija dobiva z njegovim prihodom. Dobila bo večjo širino pod obročem, po drugi strani pa izgublja Alena Omića, centra, ki se je v ekipi dobro uveljavil.
Če gremo v zgodovino … Lahko bi kaj ukrenili, da ne bi imel zvezdice. Treba je razmišljati pravočasno. Imenitno bi bilo, če ne bi imel zvezdice (znak, ki označuje naturaliziranega košarkarja, vsaka reprezentanca ima lahko le enega, op. a.).

Vsi se spomnijo, da smo leta 2011 izgubili z Makedonci, nihče pa se ne spomni oz. ni pisal o tem, da so imeli oni naturaliziranega Američana Boja McCalebba. Še enkrat: izkoristili smo, kar sta nam ponudili Fiba in politika. Upam na dogovor in na to, da bomo projekt izpeljali, kot je treba.

Pred kratkim ste v pogovoru za STA precej optimistično napovedali kandidaturo za kolajno. Ali Slovenija res lahko kandidira zanjo?
Da, a to je odvisno od številnih dejavnikov. Po dveh mesecih priprav moraš deset dni igrati v najboljši formi. Bili so primeri, ko so se reprezentance komaj uvrstile v osmino finala ali četrtfinale, nato pa šle do konca.

Mi ne moremo tako. Dodali smo nekaj mladih igralcev, da jih pripravimo za čas, ko ne bo več Dragića in drugih. Verjamem in prepričan sem, da smo dobri in da se lahko kosamo z vsakim. Včasih pa se zgodi … Na ženskem evropskem prvenstvu na Češkem smo bili en met oddaljeni od zmage, ki bi nas na prvem evropskem prvenstvu verjetno popeljala v polfinale, a stvari so se nato obrnile v povsem drugo smer.

Z vodstveno vlogo v tej ekipi ne bo težav, je prepričan Nesterović. | Foto: Vid Ponikvar Z vodstveno vlogo v tej ekipi ne bo težav, je prepričan Nesterović. Foto: Vid Ponikvar
Kako gledate na dvojec Dragić - Dončić?
Ne kot na konkurenco, ampak kot na partnerski odnos. Dopolnjevala se bosta. Dobrim igralcem soigralci radi podajajo, ker jim zaupajo.

Časi se spreminjajo, enako miselnost. Kaj ima ta ekipa ali česa nima, kar so "vaše" reprezentance imele?
Težko je primerjati, a ne spomnim se, da bi šli na kakšno tekmovanje popolni. Na SP na Japonskem smo bili skoraj vsi in tedaj je bilo vprašanje, kdo bo vodja. Vseskozi sem razlagal, da se vodja pokaže na igrišču.

Ni nujno, da je to najboljši igralec. V San Antoniu, na primer, Tim Duncan, ko je bil San Antonio prvak, zaradi utrujenosti in izčrpanosti ni bil več niti blizu igram iz preteklosti. Kawhi Leonard je bil, na primer, MVP finala, a se je točno vedelo, kdo ekipo drži skupaj. Za to potrebuješ značaj, srce. Včasih smo imeli te težave, mislim, da jih zdaj ne bo. Časi so se spremenili. Zdaj imamo 18-letnika, ki igra vidno vlogo v Realu.

Ne spreglejte