Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 6. 2017,
9.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Rašo Nesterović Anthony Randolph

Nedelja, 25. 6. 2017, 9.04

6 let, 6 mesecev

Rašo Nesterović: Z Randolphom gremo na EuroBasket po medaljo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
Rašo Nesterović | Foto Sportida

Foto: Sportida

Z Anthonyjem Randolphom, ki bo v prihodnjih tednih dobil slovenski potni list, je slovenska košarkarska reprezentanca postala resen kandidat za najvišja mesta na evropskem prvenstvu. Generalni sekretar KZS Rašo Nesterović poudarja, da je bila to priložnost, ki je niso smeli zamuditi, saj je bila hkrati skoraj brezplačna.

V Nemčiji rojeni 211 centimetrov visoki 27-letni Anthony Randolph, sicer ameriški državljan, ki zadnja leta nastopa za Real Madrid, igra na položaju krilnega centra in centra, šest sezon pa je prebil tudi v ligi NBA. Prvi dve sezoni je igral za Golden State Warriors, nato pa je bil še član New York Knicks, Minnesote Timberwolves in Denver Nuggets. Slovenski selektor, srbski strokovnjak Igor Kokoškov, ki si kruh služi kot pomočnik trenerja pri Utah Jazz, ga je v petek kot tridesetega igralca uvrstil na seznam slovenske reprezentance.

"S prihodom Randolpha smo dobili pravo rešitev, saj gre za dobrega atleta, odličnega napadalca ter še boljšega obrambnega igralca." | Foto: Reuters "S prihodom Randolpha smo dobili pravo rešitev, saj gre za dobrega atleta, odličnega napadalca ter še boljšega obrambnega igralca." Foto: Reuters "S prihodom Randolpha smo dobili pravo rešitev"

V pogovorih za njegov prihod v Slovenijo je ves čas sodeloval tudi Rašo Nesterović, prvak lige NBA 2005 in dolgoletni slovenski reprezentant. "Zamisel se nam je porodila med lanskimi kvalifikacijami, ko smo spoznali, da nimamo pravega igralca na poziciji 4-5. Petko smo pokrili z Gašperjem Vidmarjem in Alenom Omićem, štirico pa smo krpali z Edom Murićem in Vlatko Čančarjem. S prihodom Randolpha smo dobili pravo rešitev, saj gre za dobrega atleta, odličnega napadalca ter še boljšega obrambnega igralca. Letos je bil Randolph na primer prvi bloker evrolige. Če na vse skupaj gledam zgolj s košarkarskega stališča, je bila to priložnost, ki je nismo smeli zamuditi."

Naturalizacija košarkarjev je v zadnjem času postala stalnica v večini evropskih držav. Slovenija se je prvič za tak korak odločila pred 20 leti, ko je Slovenec postal Ariel McDonald. Ameriški branilec je slovenske barve branil na EP v Turčiji 2001, ko je Slovenija izpadla že v predtekmovanju, nato pa je v najboljših evropskih klubih še nekaj let imel vodilno vlogo.

Zasluge ima tudi Peter Vilfan. | Foto: Sportida Zasluge ima tudi Peter Vilfan. Foto: Sportida

Slovenija s prihodom Randolpha ne bo imela nobenih dodatnih stroškov

"V igri smo imeli še nekaj drugih rešitev, vendar je bil Randolph od vsega začetka naš prvi izbor. Z nobenim drugim igralcem ne bi pokrili tako širokega spektra igre. Čeprav Randolph še nima potnega lista, imamo zagotovila, da ga bo dobil v drugi polovici julija. Tu je odločilno vlogo odigral Peter Vilfan, za kar se mu iskreno zahvaljujem, enako kot slovenski vladi, ki bo omogočila, da bo Randolph zaigral v slovenskem dresu," poudarja Nesterović in nadaljuje: "Košarkarska zveza Slovenije s prihodom Randolpha ne bo imela nobenih dodatnih stroškov. Seveda mu bomo plačali letalsko vozovnico do Slovenije, poskrbeli za bivanje, o denarju pa ni govora."

Randolph je le dan pred tem, ko je KZS objavila njegovo ime na seznamu Kokoškova, podpisal novo pogodbo z Realom Madridom. Španski športni časnik Marca je ob tem objavil novico o "prestopu v Slovenijo" in dodal, da je Randolph s tem v Real Madridu sprostil mesto za novega Neevropejca v ekipi.

"Randolph nam je v pogovoru dal vedeti, da ga nastop za slovensko reprezentanco zanima, ker bi se rad vrnil v ligo NBA. Sodelovanje v slovenski reprezentanci zanj predstavlja nov izziv, veseli se sodelovanja z Goranom Dragićem in Luko Dončićem, hkrati pa se zaveda, da bo vse poletje pod drobnogledom oglednikov iz lige NBA," pravi Nesterović.

Goran Dragić je vedel "Z Gogijem smo bili ves čas v stiku in vedel je, da želimo okrepiti reprezentanco." | Foto: Sportida "Z Gogijem smo bili ves čas v stiku in vedel je, da želimo okrepiti reprezentanco." Foto: Sportida

Prvo ime slovenske reprezentance, zvezdnik Miami Heat Goran Dragić, je pred časom napovedal, da bo letošnji EuroBasket zanj zadnja reprezentančna akcija. O tem Nesterović zdaj ni več tako prepričan. "Z Gogijem smo bili ves čas v stiku in vedel je, da želimo okrepiti reprezentanco. Menim, da je to tudi zanj dobro izhodišče za nadaljevanje reprezentančne kariere, saj si ne predstavljam takšnega igralca, kot je on, ki bi se poslovil brez reprezentančne medalje ali uvrstitve na olimpijske igre."

Evropsko prvenstvo na Finskem in v Turčiji bo za Slovenijo trinajsto zaporedno, ali bo ta številka tudi srečna, pa bo znano v drugi polovici septembra. "Zdaj nimamo kaj računati. Ta EuroBasket niso kvalifikacije za svetovno prvenstvo ali olimpijske igre, saj se je spremenil sistem tekmovanja. Letos gremo na najvišja mesta. Brez podcenjevanja kogarkoli, zdaj imamo ekipo za naskok na vrh Evrope," je sklenil Nesterović.

Randolph se bo tako kot drugi reprezentanti z izjemo Gorana Dragića, ki mu pravila lige NBA velevajo, da se lahko reprezentanci pridruži šele 1. avgusta, Sloveniji predstavil na prvem zboru 19. julija. V začetku avgusta bo dobil nekaj dni odmora, saj že nekaj časa načrtuje poroko z izbranko, s katero ima dveletnega sina, tako da bo izpustil prijateljski turnir v Mariboru in verjetno prvo tekmo na pripravljalnem turnirju v Opatiji.

Ne spreglejte