Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
3. 7. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

1

Natisni članek

Peter Vilfan Košarkarska zveza Slovenije Anthony Randolph EuroBasket 2017

Ponedeljek, 3. 7. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Randolphova bitka s časom za EuroBasket 2017

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

1

Državni zbor bo na zadnji seji pred parlamentarnimi počitnicami razpravljal o spremembi zakona o državljanstvu in tako najbrž pripravil teren za slovenski potni list za skorajšnjega novega košarkarskega reprezentanta Anthonyja Randolpha.

Anthony Randolph bo prihodnjo soboto dopolnil 28 let. Kmalu zatem naj bi postal tudi slovenski državljan. | Foto: Reuters Anthony Randolph bo prihodnjo soboto dopolnil 28 let. Kmalu zatem naj bi postal tudi slovenski državljan. Foto: Reuters

Natančno 16 dni pred zborom slovenske reprezentance je na seznamu vabljenih košarkarjev za projekt EuroBasket 2017 devetnajsterica. V njej je prvič tudi 211 centimetrov visoki krilni center madridskega Reala Anthony Randolph, ki pa v nasprotju s preostalimi košarkarji nima slovenskega potnega lista. A prav v tednu, ko bo Američan, ki je predstavnikom Košarkarske zveze Slovenije stisnil roko in v zameno za državljanstvo obljubil sodelovanje, dopolnil 28 let, naj bi bil izpolnjen eden od ključnih pogojev za njegovo naturalizacijo.

Pred tremi dnevi je namreč predsednik državnega zbora Milan Brglez za ponedeljek, 10. 7., tudi uradno sklical 32. sejo, zadnjo pred parlamentarnimi počitnicami. Na dnevnem redu se med 22 zadevami skriva tudi točka Predlog zakona o dopolnitvi Zakona o državljanstvu Republike Slovenije. Gre za skrajšani postopek spremembe zakona, natančneje njegovega 13. člena, ki govori o izredni naturalizaciji. Ta kot pogoj za vložitev vloge za sprejem v državljanstvo navaja enoletno neprekinjeno bivanje v Sloveniji. Tega pogoja po novem naj ne bi bilo več.

Peter Vilfan: gonilna sila spremembe zakona | Foto: Sportida Peter Vilfan: gonilna sila spremembe zakona Foto: Sportida Vilfan pred zadnjim korakom

"Izredna naturalizacija je namenjena osebam, ki s svojim delovanjem dajejo izjemen prispevek k družbenemu, gospodarskemu, znanstvenemu, kulturnemu, športnemu ali drugačnemu razvoju Republike Slovenije ali prispevajo k povečanju mednarodnega ugleda oziroma prepoznavnosti države. Gre torej za izjemen način pridobitve državljanstva," je kot prvopodpisani poslanec skupine predlagateljev spremembe pojasnil Peter Vilfan, ki je upošteval tudi mnenje zakonodajno-pravne službe in predlog podkrepil z ustreznima amandmajema.

Ker za predlagano spremembo, ki jo je Vilfan sprva v začetku maja skušal vpeljati prek Zakona o športu, a nato našel bolj neposredno rešitev, stojijo poslanske skupine SMC, DeSUS in SD, na seji DZ večjih ovir na poti do uveljavitve ne gre pričakovati. Na sredini seji odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo so se sicer poslanci koalicije izrekli proti spremembi, a predlog je bil vseeno izglasovan. V vladnem imenu je podporo predlogu zakona napovedal tudi državi sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic.

Na priprave s toplim potnim listom

Randolpha ob sprejeti spremembi zakona čaka še zadnja ovira. Za vsak posamični primer mora namreč prosilčeva prošnja skozi vladno sito. Vlada mora v konkretnem primeru pripoznati interes za naturalizacijo, a poznavalci razmer tudi na tej točki večjih ovir ne vidijo in poudarjajo: "Če bo dovolj soglasja za spremembo zakona, ki ga narekuje košarkarski ritem, potem …"

O zanesljivi naturalizaciji so prepričani tudi pri KZS, tako da na seznamu selektorja Igorja Kokoškova ni rezervnega naturaliziranega kandidata. Poleg Randolpha so sicer med vabljenimi na priprave še: Jaka Blažič, Tomaž Bolčina, Vlatko Čančar, Žiga Dimec, Luka Dončić, Goran Dragić, Gregor Hrovat, Jan Kosi, Miha Lapornik, Blaž Mahkovic, Edo Murić, Aleksej Nikolić, Klemen Prepelič, Matic Rebec, Luka Rupnik, Žan Mark Šiško, Gašper Vidmar in Saša Zagorac.

Z Dončićem: tako in drugače

Anthony Randolph | Foto: Reuters Foto: Reuters
In kdo pravzaprav je vroči kandidat za slovenski potni list? Gre za Američana, na panameriških igrah leta 2015 celo reprezentanta, ki je bil zaradi vojaških obveznosti staršev rojen v Würzburgu, sicer domačem kraju Dirka Nowitzkega. Z 211 centimetri lahko igra tako na položaju krilnega centra kot klasičnega centra. Osrednje košarkarske korake je opravil v ZDA. Tam se je med drugim prebil tudi v ligo NBA ter igral za New York, Minnesoto in Denver. Leta 2014 se je vrnil v Evropo in zaigral za Lokomotiv iz Kubana, lani pa je okrepil vrste madridskega Reala, kjer je v tej sezoni v evroligi v družbi Luke Dončića na tekmo v povprečju dosegel 10,2 točke in ujel pet odbitih žog.
Ne spreglejte