Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
10. 2. 2015,
7.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Šarunas Jasikevičius Žalgiris

Torek, 10. 2. 2015, 7.42

8 let

Posebna čast za nekdanjega dirigenta Olimpijine igre

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Evroliga bo pred tekmo med Žalgirisom in Realom svečano imenovala nekdanjega košarkarja, zdaj pa pomočnika trenerja kluba iz Kaunasa, Šarunasa Jasikevičiusa, med košarkarske legende evrolige.

Četrtkova tekma med Žalgirisom in Realom bo imela pred začetkom svečan trenutek, ko bo nekdanji košarkar Šarunas Jasikevičius, ki je v zadnjih dveh desetletjih močno zaznamoval evropsko košarko, imenovan med legende evrolige.

Jasikevičius je pred letošnjo sezono končal svojo bogato kariero in postal pomočnik Gintarasa Krapikasa pri Žalgirisu, kjer je tudi nazadnje igral.

Vitrine danes 38-letnega nekdanjega organizatorja igre so zelo polne, v lasti pa ima kar nekaj rekordov. Dolgoletni litovski reprezentant ima kar štiri evroligaške naslove, kar mu je kot edinemu uspelo s tremi različnimi moštvi. Najprej se je na vrh Evrope leta 2003 povzpel z Barcelono, že naslednje leto pa je bil na istem mestu še z izraelskim Maccabijem. Tako je postal prvi košarkar z dvema zaporednima naslovoma evrolige, ki ju je osvojil z dvema različnima moštvoma.

Sezono pozneje je z izraelskimi prvaki obranil evroligaški prestol in postal prvi košarkar po letu 1991, ki je trikrat zapored osvojil evroligaški naslov, ob tem pa je bil še najkoristnejši igralec finala. Četverico naslovov je Jasikevičius zaokrožil leta 2009, ko je evroligaški pokal dvignil še z atenskim Panathinaikosom.

Pečat pustil tudi v Ljubljani

Še preden je Jasikevičius začel zbirati naslove, je pomembne temelje svoje uspešnosti postavil pod Rožnikom v dvorani Tivoli, kjer je nad njim bdel Zmago Sagadin. Šaras je pri Olimpiji igral v sezoni 1999/2000, ko so zmaji prvič morali oddati domačo krono po takrat presenetljivem polfinalnem porazu proti novomeški Krki. Litovec je ob dobrih predstavah že po eni sezoni zapustil Ljubljano in odšel v slovito Barcelono, leta 2005 pa je izpolnil tudi svojo veliko željo in zaigral v ligi NBA, kjer je prebil dve sezoni (bil je član Indiane in Golden Stata).

Ob prej omenjenih moštvih je igral še za Lietuvos Rytas, kjer je začel kariero in od koder se je pred več kot 15 leti preselil k Olimpiji, in turškega Fenerbahčeja.

Ob številnih klubskih lovorikah je bil 195 centimetrov visoki nekdanji košarkar v svoji 16-letni karieri uspešen tudi v reprezentanci. Leta 2000 je osvojil bronasto olimpijsko medaljo, tri leta pozneje je bil evropski prvak in izbran za najkoristnejšega igralca turnirja, bron pa je osvojil tudi leta 2007 na domačem evropskem prvenstvu.

Ne spreglejte