Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
19. 2. 2012,
19.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Union Olimpija Krka

Nedelja, 19. 2. 2012, 19.15

8 let

Olimpija ostaja pokalni vladar (video)

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V izjemno razburljivem finalu slovenskega pokala so košarkarji Olimpije prišli do osemnajste lovorike, potem ko so strli odpor žilave Krke, ki je veliko moči potrošila ob lovljenju velikega zaostanka.

Pričakovano sta se v velikem finalu pokala Spar pomerila Union Olimpija in Krka, ki sta se lani srečala že v četrtfinalu, v katerem so Ljubljančani po pravi drami po treh podaljških prišli do napredovanja in kasneje do sedemnajste lovorike. Tokrat pa so nekako že na začetku silovito krenili proti večnemu tekmecu in z agresivno obrambo, ki je krasila Olimpijo v četrtfinalu in polfinalu proti Heliosu in Geoplinu Slovanu (na dveh tekmah je dopustila skupno le 99 točk), povzročali obilico preglavic Novomeščanom. Slovenski prvaki so v prvi četrtini dosegli vsega 13 točk in njihov trend nerazpoloženosti se je nadaljeval tudi v nadaljevanju prvega polčasa. Veliko težav so imeli pri Krki s consko obrambo "zmajev" – slednjo so začeli prakticirati ob koncu evrolige, potem ko je bila oslabljena zaradi številnih odhodov igralcev.

Zoran Dragić vrnil Krko v igro

A je imel trener farmacevtov Aleksander Sekulić le razpoloženega košarkarja, ki je dvignil ekipo v ključnem trenutku, ko je bila Krka že na robu prepada. Olimpija je namreč v 17. minuti vodila za velikih petnajst točk pri 33:18 in 34:19. Takrat je v prvi plan stopil Zoran Dragić - s trinajstimi točkami najboljši posameznik prvega dela. Večino svojih točk je dosegel ravno po velikem zaostanku. Po njegovih osmih zaporednih točkah se je Krka vnovič vrnila v igro pri 27:34, vse bolj vroči pa so postajali tudi njegovi soigralci in ob začetku drugega polčasa je Krka celo vodila z 39:38. Zrežirala je namreč delčni izid 22:6 in tako tretjič po 3:0 in 3:2 vodila v velikem finalu. Sašo Filipovski je bentil nad številnimi napakami svojih igralcev, ki so občutno popustili v koncentraciji. Sicer je dobil nekaj zadovoljstva, ko je njegovo moštvo vnovič vodilo pri 46:40, a je Krka z odliko opravila zaključek tretje četrtine in vodila s 47:46. Zvesti navijači Kelti so nekako čutili, da bi lahko bila nedelja, 19. februar, dan, ko bi njihovi ljubljenci prišli do prve pokalne lovorike.

Jeretin od črne ovce do junaka

Pri Olimpiji, ki je tokrat igrala brez nove okrepitve Caseyja Mitchella, je bil povsem neviden Črnogorec Vladimi Dašić, pod pričakovano ravnjo pa je do tega trenutka igral tudi Goran Jeretin. In ravno rojaka sta bila osrednji figuri pet minut in pol pred koncem tekme, ko je Krka vodila s 53:50. Oba sta namreč zaradi ugovarjanja prejela tehnični osebni napaki, a Uroš Lučić in Abdul Hamid nista zadela niti enega prostega meta iz štirih poizkusov. Nasploh je bilo v novi dvorani v Brežicah pričakovati, da ekipi v napadu ne bosta blesteli, kar je nekako že praksa na tekmah teh dveh nasprotnikov. In nekako se je pričakovala tudi živčna vojna - začinjena je bila s tehničnimi in nešportnimi osebnimi napakami - v zaključku rednega dela, v katerem so Novomeščani grešili proste mete kot po tekočem traku.

Če je bil še v sredini zadnje četrtine Jeretin črna ovca, pa se je z dvema trojkama odkupil Filipovskemu in svojo ekipo 3:50 pred koncem popeljal do prednosti štirih točk (58:54). In ko je cona Olimpije vnovič začela delovati bolj gibljivo, so se pojavile dodatne težave pri Krki. Tako je po ukradeni žogi Dašića v protinapadu Jaka Blažič 2:47 pred koncem povišal naskok na velikih osem točk prednosti pri rezultatu 62:54 in jasno je bilo, da je Olimpija še osemnajstič v zgodovini osvojila pokalno lovoriko.

Ne spreglejte