SiolNET. Sportal Košarka
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Olimpija bo okusila slast evrolige

0

termometer

Košarkarska Olimpija si je tretjič zapored priigrala vstopnico za drugi del EuroCupa, ki prinaša izjemno kakovostne nasprotnike, a hkrati tudi dodatne stroške, povezane s tem tekmovanjem.

Union Olimpija se je s petimi zmagami in porazi kot tretja ekipa skupine A uvrstila v drugi del EuroCupa. Od vseh klubov je imela daleč najmanjši proračun. Za prvo moštvo Olimpija namenja približno 600 tisoč evrov, z uvrstitvijo v drugi del pa bo strošek (potovanja, sodniki, participacija) za klub narasel za približno 50 tisoč evrov, kar pomeni, da bo celoten strošek nastopanja v tem tekmovanju ovrednoten na približno 150 tisoč evrov.

"Z od dvakrat do trikrat večjim proračunom bi imeli tudi višje ambicije"

Z uvrstitvijo v drugi del si je Olimpija priigrala šest novih tekem in pravo evroligaško skupino. Nasproti ji bodo stali bogati ruski ekipi Unics Kazan in Nižni Novgorod ter sloviti Maccabi Tel Aviv (Izrael), ki je bil šele peti v skupini D evrolige, sicer pa v zgodovini petkrat osvojil elitno evropsko klubsko tekmovanje. Če je bilo nekdaj samoumevno, da so v Ljubljano prihajali tekmeci takšnega kova, je zdaj to redkost, odkar Olimpije ni več v evroligi.

"Zaradi vseh teh kakovostnih moštev bodo imeli gledalci v Stožicah kaj videti. Naša ekipa rezultatskega pritiska ne bo čutila, bo pa za mlade košarkarje drugi del EuroCupa odličen poligon za nabiranje izkušenj. Naš glavni fokus ostaja liga ABA, pri čemer se ponavljamo kot pokvarjen radio. Ker imamo majhen kader in igramo v dveh tekmovanjih, se slabši rezultatski izkupiček v ligi ABA pozna. Povrhu vsega se vse ekipe krepijo, naš program varčevanja pa ima pluse in minuse," je direktor Matevž Zupančič dal vedeti, da Olimpija še naprej zateguje proračun.

Denarja, ki prihaja v klubsko blagajno, je zaradi gospodarske krize iz leta v leto manj, poudarjajo v zmajevem gnezdu: "Veseli smo, da nam je sploh uspelo urediti tekoče financiranje. Sponzorji so ostali. Sicer so prispevali manjše zneske, a nam stojijo ob strani. Jasno je, če bi imeli od dvakrat do trikrat večji proračun, bi imeli tudi višje ambicije, a okolje tega še ne zmore."

"Črna pika je v ligi ABA "

Olimpija se je tretjič zapored uvrstila v drugi del EuroCupa, letos pa je edino moštvo iz lige ABA, ki si je priigralo napredovanje. So pa zato Ljubljančani dolžniki v regionalnem tekmovanju, česar se zavedajo tudi v klubu. Po 14 krogih zasedajo skromno enajsto mesto. Veselili so se le petih zmag.

"Z igranjem v EuroCupu smo zadovoljni. Črna pika je v ligi ABA. V drugem delu bomo morali izkupiček popraviti. To je davek, če igraš na dveh frontah. Povrhu vsega imamo mlado ekipo in pričakovali smo tudi kakšen spodrsljaj, vendar je nekaj porazov neopravičljivih, zlasti poraz z 19 točkami proti MZT iz Skopja in gostovanje pri Tajfunu, proti kateremu smo prav tako visoko izgubili," pravi Zupančič.

Olimpija kljub vsemu zategovanju pasu razmišlja, da bi v prihodnje pripeljala kakšen nov obraz, ki bi dal četi Gašperja Potočnika – zaradi številnih poškodb je redkokdaj igrala v polni postavi – doprinos: "Želja je, vendar ne bomo nič hiteli na silo. Če bomo koga vzeli, bo to igralec, ki bo naredil razliko. Da bi se le okrepili, nima smisla. Radi bi dobili takšnega igralca, ki bi bil dodana vrednost, kot sta Sava Lešić in Zack Wright. Bila sta zadetek v polno in upravičujeta naložbo. Okrepitev bi bila namenjena izključno temu, da bi se dvignili v ligi ABA in novega košarkarja izkoristili za boje v slovenskem prostoru."

Na trgu je tudi nekaj slovenskih košarkarjev (Domen Lorbek, Miha Zupan, Dino Murić …), ki nimajo delodajalca, vendar Zupančič pravi, da imajo za Olimpijo previsoko ceno.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin