Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
27. 11. 2017,
11.09

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Natisni članek

Rado Trifunović Luka Dončić Luka Dončić Goran Dragić Goran Dragić Vlatko Čančar Vlatko Čančar Gašper Vidmar Kitajska 2019 kvalifikacije za svetovno prvenstvo

Ponedeljek, 27. 11. 2017, 11.09

6 let, 4 mesece

Nasvidenje leta 2018, a v kakšni zasedbi?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Po porazu proti Španiji v drugi tekmi kvalifikacij za SP 2019 so se slovenski reprezentanti znova razpršili v svoja klubska okolja. Znova se bodo zbrali februarja, a za zdaj ne kaže, da bi bila lahko ekipa močnejša kot v prvem Fibinem oknu.

Slovenija je v nedeljo doživela prvi poraz po 12. septembru 2015. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Slovenija je v nedeljo doživela prvi poraz po 12. septembru 2015. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Kar 806 dni je trajal niz neporaženosti slovenske košarkarske reprezentance. V dobrih dveh letih je zbrala kar 16 zaporednih zmag, od tega tudi devet na EuroBasketu 2017, s katerimi si je zagotovila naslov evropskega prvaka. Slovensko serijo so v nedeljo prekinili Španci, ki so zasedbo selektorja Rada Trifunovića v drugi tekmi kvalifikacij za preboj na svetovno prvenstvi 2019 premagali z rezultatom 92:84.

"Poraz ni katastrofa," je po tekmi ugotavljal Trifunović, ki je z izbranci v petek v Stožicah na kolena spravil Belorusijo, in dodal: "Pohvaliti moram vse fante, ne samo tistih, ki so izstopali po točkah, temveč prav vse, ki so stopili na parket. Dali so vse od sebe, žal pa jim manjka izkušenj s tovrstnih tekem."

Vidmar: Preveč padcev v igri

"Za zmago na takšni tekmi smo imeli preveč padcev v igri. V obrambi si nismo dovolj pomagali, slabo smo zapirali prostor pod lastnim obročem, tako da so Španci prišli do veliko drugih, celo tretjih priložnosti za koš. Do februarja, ko nas čakata težki preizkušnji v Črni gori in Belorusiji, moramo popraviti te stvari, predvsem pa moramo dvigniti glavo in se boriti naprej," je ob porazu v Burgosu dejal Gašper Vidmar, eden boljših posameznikov

Novi kapetan je dosegel 24 točk in ujel sedem odbitih žog. Tudi med preostalimi nosilci so levji delež prispevali stari znanci iz zlate ekipe. Na strelski ravni je s 27 točkami izstopal Klemen Prepelič, ki je soigralcem namenil tudi šest asistenc. Z všečno predstavo je navdušil tudi Vlatko Čančar (19 točk), ki je potrdil napredek.

Vlatko Čančar se je opravičil soigralcem. | Foto: Sportida Vlatko Čančar se je opravičil soigralcem. Foto: Sportida

"Fantje, oprostite!"

Vseeno je bil mladenič iz Mege po tekmi kritičen do svoje igre. "Španija je zasluženo zmagala. Nam je lahko žal, saj smo večji del tekme igrali dobro, le nekaj minut nezbranosti je bilo dovolj, da so Španci pobegnili in zmagali. Opravičujem se soigralcem za svojo predstavo v prvem polčasu. Priznam, bil sem le številka na igrišču. Drugi del sem odigral precej bolje, žal pa so bili Španci tedaj že v ospredju in proti tako izkušeni ekipi je težko narediti preobrat," je dejal Čančar, ki je bil med boljšimi že na petkovi tekmi v Ljubljani.

Luka Dončić: kdaj znova v slovenskem dresu? | Foto: Vid Ponikvar Luka Dončić: kdaj znova v slovenskem dresu? Foto: Vid Ponikvar Nasvidenje februarja

Slovenska reprezentanca se bo znova zbrala ob koncu februarja, v drugem Fibinem oknu, ko bosta tekmici Črna gora in Belorusija. Obe tekme bo zasedba selektorja Trifunovića odigrala v gosteh, ob tem pa je le malo možnosti, da bi bila zasedba močnejša kot tokrat. Prav takrat je namreč predviden tudi 23. krog evrolige.

Če torej ne bo dogovora med evroligo in Fibo, bodo Zoran Dragić, Edo Murić, Luka Dončić, Anthony Randolph in Aleksej Nikolić ostali v svojih klubih, medtem ko na "zamrznjenega" kapetana Gorana Dragića ne računa nihče.

Slika utegne biti drugačna v tretjem oknu, torej na prelomu med junijem in julijem 2018, ko se bo prvi del kvalifikacij končal z gostovanjem Španije in Črne gore v Stožicah. Takrat bodo, vsaj na papirju, selektorju na voljo vsi, čeprav ne gre spregledati, da bosta tekmi na sporedu vsega nekaj dni po naboru lige NBA, na katerem naj bi vidno vlogo odigral Luka Dončić.

SP 2019: kdaj in kako?

Na SP bo nastopilo 12 evropskih reprezentanc. Slovenija bo morala skozi dve kvalifikacijski siti. Če bo osvojila vsaj tretje mesto v skupini s Črno goro, Belorusijo in Španijo, jo čaka drugi del kvalifikacij. Tam bo nastopala v novi šestčlanski skupini (z najboljšimi tremi iz skupine B, v kateri so Latvija, Turčija, Ukrajina in Švedska), pri čemer se bodo rezultati iz prvega dela prenesli. To pomeni, da se bodo zgolj dvakrat med seboj pomerile ekipe, ki se do te faze tekmovanja še niso. Na svetovno prvenstvo se iz evropskega dela kvalifikacij uvrsti 12 reprezentanc: prvo-, drugo- in tretjeuvrščena ekipa iz vsake od štirih skupin drugega dela.

Tekmovalni termini:
Petek, 24. novembra 2017: Slovenija : Belorusija 87:74
Nedelja, 26. novembra 2017: Španija  : Slovenija 92:84
Petek, 23. februarja 2018: Črna gora - Slovenija
Ponedeljek, 26. februarja 2018: Belorusija - Slovenija
Četrtek, 28. junija 2018: Slovenija - Španija
Nedelja, 1. julija 2018: Slovenija - Črna gora
 
Drugi skupinski del:
1. okno: 30. avgust-18. september 2018 (dve tekmi)
2. okno: 26. november-4. december 2018 (dve tekmi)
3. okno: 18.-26. februar 2019 (dve tekmi)

Svetovno prvenstvo bo na Kitajskem med 31. avgustom in 15. septembrom 2019.
Ne spreglejte