Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
30. 4. 2011,
7.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Krka Novo mesto

Sobota, 30. 4. 2011, 7.51

8 let

Na poti do lovorike le še ruska ovira

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Košarkarji Krke so se po zelo zreli igri in na krilih Gorana Ikonića še drugič v klubski zgodovini znašli v finalu enega od evropskih pokalnih tekmovanj.

Potem ko so tako v pokalnem tekmovanju v Škofji Loki kot tudi na zaključnem turnirju lige NLB v ljubljanskih Stožicah pokleknili že na prvi stopnički, so izbrani trenerja Aleksandra Džikića vendarle pregnali urok uvodne tekme sklepnih dejanj in si zagotovili finalni nastop. S tem je Krka prišla do lepe priložnosti, da niz kakovostnih predstav, pregovorno kolektivnost, načrtno delo in številne simpatije med ljubitelji košarke vendarle pretopi tudi v lovoriko. Čeprav je pokal EuroChallenge za evroligo in evropskim pokalom šele tretje evropsko klubsko tekmovanje, pa je pred nedeljskim finalom z Lokomotivo jasno, da bi novomeški košarkarji z morebitno zmago dosegli izjemen mednarodni uspeh in spisali novo pomembno poglavje v zgodovini slovenske košarke. Slednja kljub dolgoletni tradiciji nastopanja, od jugoslovanskih časov in vse do razmaha klubske košarke po osamosvojitvi, vendarle ne premore prav veliko uradnih lovorik. Štetje se začne in konča pri evropskem pokalu leta 1994. Tedanja Smelt Olimpija je na krilih Romana Horvata in Dušana Hauptmana v nepozabnem lozanskem večeru v velikem finalu ugnala baskovski Taugres. Ljubljančani se resda lahko pohvalijo tudi z nastopoma na zaključnem turnirju evrolige in imajo v svojih vitrinah še regionalne lovorike (dvakrat prvaki lige SBA in enkrat lige Goodyear/NLB), ''zbiranje'' uradnih evropskih pokalov se je vendarle končalo pred dobrimi sedemnajstimi leti v Lozani.

Drugemu pokalu je bila najbližje prav Krka, ki je pred osmimi leti nastopila v velikem finalu pokala Uleb, a dvakrat klonila proti Valencii. Zeleno-beli dres dolenjskih ''farmacevtov'' je tedaj nosil tudi Dragiša Drobnjak, ki je pravzaprav skupni imenovalec glavnine uspehov drugega najuspešnejšega slovenskega kluba. A tudi zanj je turnir v Oostendeju novo poglavje in predvsem nova priložnost za šampionsko fotografiranje s pokalom. Zadnja ovira? Lokomotiva Kuban. Bivši klub Dušana Đorđevića in hkrati tudi nekdanji delodajalec nekdanjih slovenskih reprezentantov Ivice Jurkovića, Saše Dončića, Željka Zagorca … Gre za stare znance evropskih klubskih tekmovanj in trenutno drugouvrščeno moštvo močnega ruskega prvenstva. Klub iz Krasnodarja zaostaja le za Rizvićevim Unicsom iz Kazana, v hrbet pa mu zreta tako moskovski CSKA kot tudi Zupanov Spartak iz St. Petersburga. Kakovostno premoč nad slednjim je zasedba litovskega trenerja Kestitisa Kemzure, v kateri imajo glavno besedo Američani Jeremiah Messey, Michael Wilkinson , Alando Tucker in Lionel Chamers, potrdila tudi v petkovem polfinalu.

Ne glede na razplet finala, ki bo na sporedu v nedeljo ob 20. uri, pa je že skorajda povsem jasno, da se s tekmo proti ruskemu klubu Krka poslavlja od tretjega evropskega pokala. V novi sezoni bodo imeli namreč Novomeščani pravico do vsaj evroligaških kvalifikacij, medtem ko pa imajo status udeleženca evropskega pokala že v žepu. Na potezi pa bo seveda predvsem uprava, ki bo morala ob tem rešiti kar nekaj ugank, največja bo kajpak infrastrukturne narave.

Ne spreglejte