Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
25. 6. 2015,
12.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

NBA draft Mario Hezonja Karl-Anthony Towns Kristaps Porzingis

Četrtek, 25. 6. 2015, 12.25

8 let

Med deseterico prostor tudi za dva Evropejca

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V ligi NBA se pred vročim poletjem, ko bodo moštva lovila kar nekaj prostih zvezdnikov, obeta še draft lige, kjer bodo imeli prvi izbor pri Minnesoti. Med deseterico naj bi bila tudi dva Evropejca.

Majska loterija kroglic je prvi izbor prinesla Minnesoti Timberwloves, ki so tudi imeli največ možnosti za prvi izbor, drugi in tretji izbor pa bodo imeli pri Los Angeles Lakers in Philadelphii 76ers.

Volkovi bodo tako imeli možnost, da v svojem moštvu združijo kar zadnje tri prve nabore lige NBA, saj so lansko poletje v menjavi z Clevelandom v zameno za Kevina Lova dobili Anthonyja Benneta in Andrewa Wigginsa, ki so ju Bojevniki izbrali kot prva leta 2014 in 2013.

Kdo so najbolj vroči kandidati?

Okoli številke ena na naboru ni veliko dileme. Številni podrobnejši analitiki drafta največ možnosti pripisujejo 19-letnemu centru Kentuckyja Karl-Anthonyju Townsu, ki je že pri 16 letih bil član dominikanske reprezentance v kvalifikacijah za olimpijske igre. Ob tem Towns, njegova mama je Dominikanka, zato ima tudi dvojno državljanstvo (ob tem še ameriško), odlično izvaja tudi proste mete, kar je minus pri mnogih robustnih centrih v ligi NBA (kot na primer Dwight Howard ali DeAndre Jordan).

Tudi pri drugi poziciji so si Američani dokaj enotni. Jezerniki naj bi izbrali Jahilla Okaforja, ki prav tako igra na poziciji centra in ima ob 211 centimetrih kar 125 kilogramov in za razliko od Townsa zelo slabo izvaja proste mete.

Hrvat in Latvijec kotirata visoko

Preostala mesta je težje napovedati, z veliko gotovostjo pa bosta med desetimi najvišjimi izbori tudi dva Evropejca, oba iz španskega prvenstva. To sta Hrvat Mario Hezonja in Latvijec Kristaps Porzingis.

Samozavestni Hezonja je v letošnji sezoni v dresu Barcelone, katere član je že tri sezone, dobil večjo priložnost in nekajkrat močno opozoril nase, nazadnje na prvi tekmi finala španskega prvenstva, ko je bil prvi strelec Kataloncev, ki pa niso mogli preprečiti še četrte lovorike Reala v letošnji sezoni. Hrvaški branilec je bil že na lanskem svetovnem prvenstvu pri 19 letih član hrvaške reprezentance in bo po Dariu Šariću kot kaže še drugi igralec Zagreba, ki bo izbran na naboru lige NBA.

Po informacijah bi lahko bil še višje, nekateri ga uvrščajo kar na tretje mesto, izbran 215 centimetrov visoki Porzingis, ki je že od 15. leta član Seville. Latvijec kljub svoji višini ni klasičen center, saj je dokaj gibljiv in ima tudi dober met z razdalje, ob vsem tem pa tudi prelahek za centra – tehta namreč le 100 kilogramov.

Tudi Partizanov mladenič

Projekcije drafta med 60 izborov uvrščajo še pet košarkarjev iz Evrope. V prvem krogu naj bi bil izbran tudi soigralec Przingisa pri Sevilli Guillermo Hernangomez, nekdanji mladinec Reala.

V drugem krogu bo verjetno izbran branilec Anadolu Efesa Cedi Osman, iz lige ABA pa najvišje kotira center Partizana Nikola Milutinov.

Litovski predstavnik na draftu sliši na ime Arturas Gudaitis. 22-letni center je produkt Žalgirisa, svojega košarkarja na naboru pa naj bi imela tudi evropska prvakinja Francija - Mouhammadou Jaiteh.

Ne spreglejte