Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
27. 5. 2011,
14.50

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Marko Milič Olimpija Janez Rajgelj Tomo Mahorič

Petek, 27. 5. 2011, 14.50

4 leta, 4 mesece

M. Milič: Fenomen Jagodnik

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Eden najbolj poznanih košarkarjev v Sloveniji je brez dvoma Marko Milič, ki je zadovoljen s sezono pri Cremoni. Za Sportal je spregovoril o Italiji, razumljivo o Olimpiji ter tudi o reprezentanci.

Profesionalna kariera Marka Miliča se je začela leta 1991 v kranjskem Triglavu, tako da je na sceni že dvajset let. Odskočna deska za tujino mu je bila Olimpija, za katero je sprva igral med letoma 1994 in 1997 (prav tako v sezoni 1999/2000, 2006/07, 2007/08 in 2008/09). Nato se je kot prvi Slovenec preizkusil v ligi NBA pri moštvu Phoenix Suns, igral pa je še v Turčiji, Španiji, Franciji ter kar nekaj let v Italiji. In prav na Apeninskem polotoku je končal preteklo sezono, in sicer pri Cremoni, kamor je prišel februarja 2009, v dresu katere pa je dokazal, da lahko še vedno igra na visoki ravni. "Dobro sem igral. Zadovoljen sem tudi z osebno statistiko. Nihanj v igri praktično ni bilo, saj se je dobro treniralo. Bil se kapetan in nosilec ekipe. Igral sem po trideset minut. Ker je bila tekma enkrat na teden, mi ni bilo to težko," je Marko nekaj besed sprva namenil o sezoni 2010/11, v kateri je pri 34-letih pod vodstvom Toma Mahoriča igral praktično 30 minut na tekmo in v tem času dosegal v povprečju 14,8 točke ter 5,3 skoka.

"V Sloveniji te imajo pri tridesetih letih za ekstra veterana"

V tej sezoni ga je doletela tudi čast, da so ga soigralci izbrali za kapetana, to vlogo pa je uspešno opravljal že v Ljubljani pri Unionu Olimpiji: "Po mesecu dni priprav so igralci, trenerji ter vodstvo kluba glasovali o kapetanu. V veliko čast mi je, da so me kot tujca izbrali. To je nekaj posebnega, da sem v praktično novem okolju dobil takšno veljavo. V Ljubljani pri Olimpiji je bilo vendarle drugače, saj sem igral za njo vrsto let in osvajal lovorike."

Ravno to leto je Milič dobil dokaz, da lahko še vedno igra vrhunsko košarko, čeprav se je že pred časom nagibal k temu, da bi morda tudi končal športno pot. "V Sloveniji te imajo pri tridesetih letih za ekstra veterana. Na koncu sem se praktično že sam prepričeval, kaj sploh še delam. A v sebi čutiš tisto energijo, da bi lahko igral. Prav vesel sem, da sem pri 34-letih dobro igral v Italiji. Kar nekaj časa je že od tega, da sem imel petnajst točk v povprečju na tekmo v tako močni ligi, kot je italijanska. Pri nas se je pojavil fenomen Jagodnik, ki je praktično še eno olimpijado starejši od mene. Ne, da je bil najboljši, vendar je velik borec in ravno s svojimi izkušnjami ter željo je nekajkrat rešil tekme in pokazal, da je nepogrešljiv člen. Dokazal je, da leta niso omejitev, če imaš v sebi naboj, srce in veliko željo. Gledam ga in bori se bolj kot nekateri šestnajstletniki. Meni je pa adrenalin poskočil. Ko sem bil pol leta brez košarke, sem videl, koliko mi pomeni ta šport. Zdaj vsako tekmo igram, kot da je zadnja," pravi Milko, ki skupaj z ženo Vesno pričakujeta čez dva meseca še tretjega otroka, tudi v tretje pa bo punčka.

"Ima pa Olimpija najboljšo publiko v Evropi"

Ob pogovoru z Markom seveda beseda nanese tudi na Olimpijo, ki jo ima za vedno zapisano v srcu. Rad se je vračal nazaj in bil v veliko pomoč zeleno-belemu klubu v kriznih trenutkih, ne izključuje pa niti možnosti, da bi se še kdaj vrnil v klub z največ lovorikami pri nas. "Janez Rajgelj mi vedno pravi, da so mi vrata odprta pri Olimpiji. Glede tega sem mu zelo hvaležen, vendar imam trenutno še pogodbo v Italiji. Kot kapetan si želim popeljati Cremono v končnico. Vesel sem za Janeza. Pred leti je bil po krivici odstavljen. V odkrivanju talentov in menedžerskem poslu je med najboljšimi. Vesel sem, da je prišel v tej sezoni in da so ga postavili na to mesto. S sponzorji in prispevkom župana je zavel nov veter v klubu. Zelo pohvalno je, da jim je skupaj uspelo v tako kratkem času stabilizirati klub ter ga dvigniti iz največje katastrofe v zgodovini. Ima pa Olimpija najboljšo publiko v Evropi – najštevilčnejšo. Upam, da držijo Janezu hrbet tisti ljudje, ki so ga pripeljali. Pod njegovim delom se pogodbe nedvomno ne bodo podpisovale z velikimi številkami, kot je bila to praksa v preteklosti," je le pozitivne stvari o Rajglju govoril Milič, ki je za Sportal še dejal, da bi se rad čez nekaj let vključil tudi v slovensko reprezentanco in ji pomagal. "Sedaj sem le navijač. Rade volje bi pomagal s svojimi izkušnjami in znanjem. Za enkrat vodijo zvezo pravi ljudje. Ko bo evropsko prvenstvo doma, pa bi bilo dobro, da se ves kader, ki ja pomemben, aktivira," še dodaja Milič, ki je v karieri igral na šestih evropskih ter enem svetovnem prvenstvu.

Ne spreglejte